Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Himalaya van binnenuit

Twee landen die nog steeds vasthouden aan eeuwenoude tradities en ceremonies. Hoog gelegen in de schoot van de Himalaya, vertonen deze landen een wilde en natuurlijke schoonheid met grillig gevormde bomen en als achtergrond het indrukwekkend bergmassief, bedekt met eeuwige sneeuw. Hier maak je onvergetelijke zonsopgangen mee, tegen het machtige decor van de hoogste bergtoppen ter wereld! Nepal & Bhutan bereizen is niet alleen teruggaan in de tijd, maar tevens geconfronteerd worden met een bijna surrealistisch mooie natuur.

Nepal_002_(Large)

Nepal

Is gelegen tussen 2 grootmachten en thuis voor meer dan 100 verschillende volkeren. Van in de tropische laagvlakte tot op de duizelingwekkende hoogtes hebben zij een eigen cultuur uitgebouwd. De Sherpas en de beruchte Gurkhas hebben wereldwijde faam gekregen, maar wij maken voornamelijk kennis met de Newars van de Kathmandu-vallei, die elkaar bekampten om de mooiste monumenten te bouwen en zo een prachtige erfenis hebben nagelaten. Hun koningssteden geven perfect hun architecturale en ambachtelijke wereldklasse weer.

Nepal is een land vol paradoxen, dat met zijn caleidoscoop van filosofische en ideologische overtuigingen iedere bezoeker moeiteloos in de ban krijgt. Hier wordt men ondergedompeld in een wereld van veelarmige goden, erotisch versierde tempels, onbeschrijflijke godsdienstige riten, mystieke middeleeuwse straatjes en een mengelmoes van rassen, die uit het gebergte zijn afgedaald en elkaar vinden in de vallei van Kathmandu.. 

Building_-_Durban_Square_(Large)

Bhutan

Iets meer Oostelijk ligt een van de meest verborgen en mystieke landen ter wereld: Bhutan. Een paradijs dat enorm lang verborgen is gebleven voor de buitenwereld en degenen die er geweest zijn beschouwen hun bezoek als een absoluut voorrecht. Een groot voordeel van Bhutan is het reizen zonder het massatoerisme.

Bescherming van de natuur is er grondwettelijk vastgelegd en de bevolking loopt nog grotendeels in traditionele kleding die zij helemaal zelf vervaardigen. Met het Tibetaans boeddhisme als inspiratiebron hebben zij een eigen ontwikkelingsplan uitgewerkt, waarin het Bruto Nationaal Geluk voorrang krijgt.

Tijdens deze reis bezoeken we de indrukwekkende kloosterforten van Bhutan, waar het leven van de monniken in geen 500 jaar is veranderd. Een ideale mix van aangrijpende cultuur, godsdienst en fenomenale landschappen. We leggen onze focus op een van de vele traditionele festivals die jaarlijks plaatsvinden, een perfecte manier om het leven te vieren samen met de Bhutanezen.

Punakha_Dzong_(Large)
Bodhnath_stupa_-_Katmandhu_(Large)

Boeddhisme

Hoewel Boeddha geboren is in Nepal, heeft het nog meer dan 1.000 jaar geduurd alvorens zijn leer de bergen is overgestoken. Maar daarna heeft hij de bergvolkeren van het Tibetaans plateau geïnspireerd tot een rijk spiritueel leven. De Tibetaanse lamas zullen vervolgens een reputatie opbouwen die tot ver buiten hun gebied zal reiken, met Keizers en Khans als volgelingen.

Vanaf de jaren ’60 zullen ook de Westerlingen kennis maken met hun inzichten en vandaag de dag zijn er wereldwijd aanhangers te vinden. Het besef groeit nog altijd dat de mediterende monniken op grote hoogte wel eens antwoorden zouden kunnen hebben op vragen die ook Westerlingen zich stellen, zelfs wetenschappers en zakenmensen…

In Bhutan werd het boeddhisme geïnstalleerd vanaf de achtste eeuw, wanneer de legendarische Guru Rinpoche op een vliegende tijger de vijanden van het boeddhisme verjoeg en zo het Tibetaans of tantrisch boeddhisme in Bhutan introduceerde. Naar verluidt landde hij op de plek waar nadien het Tijgernestklooster werd opgetrokken, hét paradepaardje van het boeddhisme in Bhutan. Thans is Bhutan het enige land ter wereld met het tantrisch boeddhisme als staatsgodsdienst en overal domineren de enorme Dzongs (kloosterforten) alle belangrijke toegangswegen. 

Candles_-_Katmandhu_(Large)

Bergen

Behalve schatkamers, regenmakers en verdelers van volkeren zijn bergen ook van een fascinerende schoonheid. De Himalaya range is de hoogste en ongetwijfeld ook een van de mooiste bergketens op aarde. Wij maken er kennis mee vanaf de Zuidkant, met een vlucht langs de keten van Kathmandu tot Bhutan. We passeren gletsjermeren met diepblauwe kleuren van turquoise tot kobalt, bergpassen met ontelbare gebedsvlaggen en verschillende mastodonten van meer dan 8.000m hoog… We rijden door dit adembenemende schouwspel, met behalve de voortdurend veranderende bergzichten onderweg ook nog forten, reusachtige kloosters en pittoreske dorpen.

Himalaya_9

Festivals

Religieuze gemaskerde dansfestivals, tshechu’s, staan centraal in het leven van de Buthaanse bevolking en vinden dan ook plaats gedurende het hele jaar. Tshechu staat voor ‘tien’, elke tiende dag van de maankalender komt de bevolking samen voor deze grote evenementen. Elk dans die wordt uitgevoerd tijdens een tshechu heeft een speciale betekenis die vooral gebaseerd is op verhalen en gebeurtenissen uit de 8ste eeuw, tijdens het leven van Guru Rimpoche, de stichter van het boeddhisme in Bhutan. Op deze manier vieren de Bhutanen de grote daden van Guru Rimpoche in verschillende tempels en kloosters doorheen het hele land. De exacte maand van een tshechu varieert van plaats tot plaats en van tempel tot tempel. Men gaat ervan uit dat iedereen jaarlijks tenminste éénmaal een tshechu moet bijwonen om zijn zonden weg te laten wassen. Het is een unieke beleving om naast de lokale bevolking deze kleurrijke en traditionele festivals mee te kunnen maken.

shutterstock_273612779_(Large)