Zuid-Korea is nog steeds niet de meest bekende reisbestemming en daarom ook nog wat onbekend. Onterecht want het land is enorm veelzijdig en heeft dus heel wat te bieden. Hypermoderne steden, traditionele dorpen en een prachtige natuur gecombineerd met een rijke geschiedenis en een heerlijke eetcultuur.
Zuid-Korea wist haar eeuwenoude gewoontes en tradities te bewaren, maar ontwikkelde er ook enkele nieuwe. Er zijn zelfs begrippen rond ontstaan die op korte tijd enorm populair geworden zijn in Europa zoals K-pop, K-beauty, K-drama en K-Food.
K-pop is een muziekgenre dat ontstond in de jaren 90 en is een mix van verschillende muziekstijlen zoals hiphop- en popmuziek. Het is op dit moment razend populair bij tieners in Zuid-Korea, maar ook ver daarbuiten. Een ander begrip is K-beauty, Zuid-Koreanen hechten veel belang aan uiterlijke schoonheid. K-Beauty is zeer innovatief in vergelijking met westerse producten, het is dan ook een groot begrip dat wereldwijd aan bekendheid wint. In Seoul zijn er gigantische warenhuizen met alleen maar beauty producten zoals Olive Young. Ook K-Drama mogen we niet vergeten, deze soapseries geproduceerd in de Koreaanse taal worden meer en meer bekend onder het Europese publiek.
K-Food
Koreaans eten is een veelzijdige smaakexplosie en staat bekend voor het groot aantal bijgerechten. Bekend zijn kimchi (gefermenteerde groeten), bibimbap (gemengde rijst met o.a. groenten, een ei, vlees), Japchae (roergebakken noedels) en zeer geliefd bij de Zuid-Koreanen is de Koreaanse barbecue. Voor de zoetkauwen is het dessert songpyeon het uitproberen waard. Het zijn rijst cake balletjes doorgaans gevuld met zoete rode bonenpasta.
Van eeuwenoude koninkrijken tot hedendaagse oorlogsgeschiedenis
De geschiedenis van Zuid-Korea gaat meer dan 5000 jaar terug, en de traditionele architectuur hecht veel belang aan harmonie met de natuurlijke omgeving. Restanten van de paleizen en mausolea van het Silla-rijk en boeddhistische tempelcomplexen geven een inkijk in het rijke culturele verleden. De Koude Oorlog leidde dan weer tot de splitsing van het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea, met een gedemilitariseerde zone (DMZ) rond de 38ste breedtegraad als gevolg.
Adembenemende natuurpracht
Wie Zuid-Korea zegt, denkt automatisch aan de bruisende drukbevolkte hoofdstad Seoul. Toch bestaat 70% van Zuid-Korea uit bergen en wordt het land aan drie zijden begrensd door de oceaan. Seoraksan National Park, het vijfde nationaal park van Zuid-Korea is ondertussen ook benoemd tot UNESCO werelderfgoed.