Arrow top

Op ultieme & exclusieve fly-in door Zimbabwe

De Baobab
We zullen ze ongetwijfeld zien, deze majestueuze bomen! Ze houden van droge gebieden waar weinig regen valt en in Zimbabwe voelt deze boom zich dus echt thuis. Zeg toch niet zomaar boom tegen een Baobab, want de lokale bevolking kan er énorm veel mee. Van de schors maken ze bijvoorbeeld touw en kleding, de vruchten en de verse bladeren eten ze lekker op of gebruiken ze als medicijn tegen griep en buikpijn. Wist je dat ze zelfs in de holle boom schuilen als het slecht weer is? Ook bij een begrafenis speelt de Baobab een belangrijke rol, want dan worden ze er naast begraven. Dankzij al deze voordelen heeft de Baobab eigenlijk enorm veel geluk dat het niet gekapt wordt.  

shutterstock_368550230_(2)-kudu_mother___calf_(Large)

Wat spotten we in Zimbabwe?

Op ’t land
Tijdens onze rondreis komen we de sabelantilope wel eens tegen. Het dier wordt ook wel het zwarte paardantilope genoemd, dus we kunnen ons er nu wel al iets bij voorstellen. De sabelantilope is eigenlijk vrij groot en de vacht van het mannetje is glanzend zwart. Vrouwtjes daarentegen zijn wat meer kastanjebruin. Zo’n sabelantilope vinden we trouwens nooit alleen, want ze leven in kuddes van tien tot dertig dieren. Deze grote groep zal dus zeker wel opvallen!

De Afrikaanse wilde hond wil je eigenlijk liever niet tegenkomen, want ze grijpen hun prooien niet bij de keel, maar in de buik om de ingewanden er uit te rukken. De sabelantilope is bijvoorbeeld niet veilig voor de wilde hond, maar ze durven zelfs hun kans te wagen bij giraffen of zebra’s.

Ooit al van een witte neushoorn gehoord? Dit stevig gebouwde dier komen we ook in Zimbabwe tegen. Al moeten we de naam niet zo letterlijk nemen, want de witte neushoorn mag de Engelse bedanken voor de verkeerde vertaling. Wat in het Afrikaans wyd genoemd werd, werd door de Engelsen vertaald door white, maar eigenlijk bedoelde de lokale bevolking wijd, breed. Geen echte witte neushoorn dus, maar wel een prachtig dier om in het wild te spotten.

In de lucht
Of voor de roodsnaveltok kijken we misschien toch beter op de grond, want daar garen de vogels hun voedsel bijeen. We herkennen deze vogel trouwens snel door zijn grote rode snavel. Zijn naam dankt de vogel aan zijn roep: tok-tok!

Wie we aan de waterkant kunnen vinden, is de Afrikaanse zeearend. Deze vogels zijn enorm luidruchtig en zijn altijd met twee. Een uitgestoken tak boven een rivier of meertje is hun lievelingsplaats.

wilddogs_botsw_water_(Large)