Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Tussen hemel en aarde in Vietnam

De Troi Va Dat (of 'Hemel & Aarde') rondreis laat je kennis maken met een van de snelst ontwikkelende landen in Zuidoost-Azië. Naast de bruisende en turbulente steden Hanoi en Ho Chi Minh stad, ontdek je eveneens de delta waar het leven op een gezapig tempo verloopt. Je verkent de oude keizerlijke stad Hue, die begint te ontwikkelen, per fietstaxi en boot. We ontdekken het groene hart rondom Hanoi, je ontdekt de vallei van Mai Chau, je reist door Ninh Binh, ook wel eens Ha Long aan land genoemd. En je geniet van de grandeur van de bekende Baai van Halong.

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2024 geldt het reisprogramma in onze 2023-2024 brochure.

4
Cultuur
4
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Vietnam is intens: de mensen, de natuur, de smaken, de zon en de regen. Het is werkelijk het land tussen Hemel en Aarde, ‘Troi Va Dat’.” - Reisleider Vietnam Lees verder

​Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Vietnam. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – HO CHI MINH STAD

We vertrekken vanuit Brussel naar Ho Chi Minhstad.

Dag 2

HO CHI MINH STAD

We komen aan in Tan Son Nhat, de internationale luchthaven van Ho Chi Minhstad, waar de tweede grootste Amerikaanse legerbasis was gevestigd tijdens de Vietnamoorlog. Deze snel ontwikkelende metropool heeft een tumultueuze geschiedenis achter de rug. Ze heeft Khmerwortels, maar werd in de 16e eeuw door de Vietnamezen ingenomen. De Fransen kwamen hier midden 19e eeuw en besloten Saigon tot hoofdstad van Cochin-Chine te verheffen. Een eeuw later kwamen de Amerikanen en in 1975 de Noord-Vietnamese communisten. Na een korte periode van strak regime werden de teugels weer wat losser gelaten, wat leidde tot een enorme economische bloei. We rijden van de luchthaven naar het legendarische HOTEL CARAVELLE voor de overnachting en een licht avondmaal.(snackdiner)

Dag 3 

HO CHI MINH STAD

We ontbijten in het hotel voor we de stad gaan verkennen. De kennismaking met het oude “quartier français” gebeurt grotendeels te voet. De eerste twee gebouwen op de voormalige Rue Cantinat die in het oog springen zijn de opera en het Continental Hotel, gebouwen die hebben geschitterd in de film “The Quiet American”. We wandelen verder via een pleintje waar we Nonkel Ho, alias Ho Chi Minh, kunnen zien alvorens door te wandelen naar de basiliek van Notre-Dame. Dit gebouw, afgewerkt in 1880, was eens het hoogste bakstenen gebouw van de stad. We nemen nog een kijkje in het 19de-eeuwse postkantoor aan de overkant. Hier nemen we de tricyclo’s die ons meenemen door het gekrioel van de grootstad tot aan de Chinese markt van het stadsdeel Cholon. De geuren en kleuren van de koloniale wijken en straten van het charmante Cochin-Chine brengen ons onmiddellijk in de Indochinese sfeer van vroeger. We lunchen in een lokaal restaurant. Nadien brengen we een bezoek aan het Herenigingspaleis, het voormalige presidentiële paleis van Zuid-Vietnam. We nemen een kijkje in de imposante ruimtes van de presidentiële familie, maar ook in de ondergrondse bunkers van waaruit de operaties tijdens de Vietnamoorlog geleid werden. Als afsluiter bezoeken we de tempel van de Jade Keizer. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4 

HO CHI MINH STAD: CU CHI

Na het ontbijt rijden we naar het tunnelcomplex van Cu Chi. De Vietcong legde hier in samenwerking met grote delen van de bevolking een verbazingwekkende ondergrondse basis aan. Tunnels met een totale lengte van bijna 300 kilometer en soms verscheidene verdiepingen diep strekten zich uit tot onder de Amerikaanse basis. Ze vormden een netwerk van commandoposten, woonverblijven, veldhospitalen, keukens, vergaderruimtes en zelfs wapenateliers. Een deel van het ondergrondse systeem is voor het publiek geopend, en gewapend met zaklantaarns banen we ons een weg door dit labyrint. Zo ervaren we hoe de dorpelingen zich jarenlang hebben schuilgehouden in onmenselijke levensomstandigheden. We lunchen in de stad. Onlosmakelijk verbonden met het oorlogsverleden van Saigon is een bezoek aan het War Remnants Museum. Dit museum, deels in openlucht, bevat naast wapentuig ook een hele reeks van foto’s, documenten en getuigenissen die ons de gruwelen van de oorlog tonen. ‘s Avonds praten we na over onze indrukken tijdens het diner in de stad. We keren terug naar het hotel voor onze overnachting. (O,L,D)

Dag 5

HO CHI MINH STAD – BEN TRE – CAN THO

Na het ontbijt rijden we richting Ben Tre, de toegangspoort van de machtige Mekongdelta. In een landelijk dorpje, net buiten de stad, nemen we de fiets en rijden op een gezapig tempo doorheen dorpjes, rijstvelden, fruitboomgaarden en over een wirwar van kanaaltjes en riviertjes. Op een van deze kleine riviertjes omzoomd door nipapalmen maken we een leuk boottochtje in een kleine sampan. We stoppen hier en daar om kennis te maken met de plaatselijke bevolking. We proeven van de vele fruitsoorten die hier weelderig groeien en genieten van een glaasje vers geperst suikerrietsap. Na de lunch in een lokaal restaurant varen we met de boot via de waterwegen van de delta tot in de stad My Tho. Tijdens deze tocht kunnen we allerlei economische activiteiten gadeslaan op en langs de oevers. We rijden verder naar Can Tho, waar we onze intrek nemen in het stijlvolle VICTORIA CAN THO RESORT. Na het diner kunnen liefhebbers nog naar de gezellige bar. (O,L,D)

Dag 6

CAN THO

We worden vroeg gewekt voor een originele ontbijtcruise op een sampan die ons naar de drijvende markt van Cai Rang vaart. Deze eeuwenoude markt vindt plaats op het water en is een van de grootste in de regio. Handelaars kopen er producten van de lokale boeren die ze op hun beurt dan weer verder verkopen. Hun kleurrijke koopwaar wordt aan lange bamboestokken gehangen om ze aan te prijzen. Kriskras varen we doorheen deze sfeervolle markt om er de gezellige bedrijvigheid en het handelskluwen te aanschouwen. We stappen even uit om een lokale familie te bezoeken die actief is in het vlechten bamboemandjes. Nog langs de waterkant zien we een atelier dat rijst tot noedels verwerkt. Er wordt ‘s nachts al met de arbeidsintensieve voorbereidingen begonnen en zo kan overdag het zonlicht optimaal benut worden voor het droogproces van het rijstpapier. Met de sampan varen we terug naar het hotel voor de lunch. Wat welverdiende vrije tijd in de namiddag laat ons ten volle genieten van het in koloniale stijl opgetrokken hotel en al zijn faciliteiten. Liefhebbers kunnen tijdens de zonsondergang wandelen langs de nieuw aangelegde kade om een glimp op te vangen van Can Tho by neon-light. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7 

CAN THO – HO CHI MINH STAD – HOI AN

Na een vroeg ontbijt rijden we terug naar Ho Chi Minhstad, richting de luchthaven. Lunchen doen we onderweg in een plaatselijk restaurant. We nemen een binnenlandse vlucht naar Danang van waaruit het nog een uurtje rijden is tot aan het charmante stadje Hoi An. Kort nadat we onze intrek genomen hebben in het op het strand van de Zuid-Chinese Zee gelegen VICTORIA HOI AN BEACH RESORT & SPA nemen we de boot om naar het stadje te varen. Tijdens deze tocht zien we de activiteiten van plaatselijke vissers die met hun reusachtige netten hun wonderbaarlijke vangst proberen binnen te halen. Tijdens de zonsondergang naderen we het stadje en worden we meteen betoverd door haar charme. Na het diner in een lokaal restaurant snuisteren we door enkele mooi verlichtte straatjes en snuiven we de sfeer van weleer op. De bus brengt ons terug naar het hotel voor de overnachting. (O,L,D)

Dag 8 

MY SON EN HOI AN

Na ons ontbijt met zicht op zee bezoeken we het 30 km verderop gelegen heiligdom van My Son, gelegen in de provincie Quang Nam. Dit mysterieuze complex, gebouwd tussen de 4de en de 14de eeuw door de Cham bevolking, bestaat uit meer dan 70 gebouwen en tempeltjes opgericht ter ere van de Hindoegod Shiva. Tijdens de oorlog werd My Son herhaaldelijk gebombardeerd, maar sinds 1999 staat het heiligdom op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Die levert serieuze inspanningen om de tempels en de karakteristieke torens te restaureren en van de ondergang te redden. Na onze wandeling door het historische park nemen we de bus terug naar Hoi An. We lunchen in het stadje en de namiddag is voorbehouden voor de verkenning van deze leuke plek. Het stadje herbergt de ongeschonden en traditionele architectuur van Chinese, Japanse en Vietnamese huizen waarvan de meeste wel twee eeuwen oud zijn. Tijdens een wandeling door de autovrije, gezellige en sfeervolle straatjes bezoeken we een authentiek koopmanshuis, de bekende Japanse overdekte brug en een van de vele Chinese sociëteitstempels, namelijk Phuoc Kien Hall. Een deel van de namiddag is voorbehouden voor wat vrije tijd om zelf wat rond te wandelen, een terrasje te doen of om op souvenirjacht te gaan. De gezellige en authentieke handelshuizen bieden een mix van mooie kunstige producten aan. Hier worden onder andere prachtige beeldhouwwerken, de alomtegenwoordige lampions en de op maat gemaakte zijden jurken verhandeld. In de late namiddag keren we terug naar het hotel waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 9 

HOI AN – DANANG – HUE

Na een rustig ontbijt laten we het pittoreske Hoi An achter en rijden we naar Hue. We rijden langs overvloedig begroeide bergflanken tot aan de 400 meter hoge Wolkenpas. Deze pas was tijdens de hele geschiedenis van het land steeds van groot strategisch belang en als het weer meezit krijgen we een prachtig zicht over de baai van Danang. We lunchen in een lokaal restaurant gelegen aan een lagune. Als voormalige keizerlijke hoofdstad van Vietnam geniet Hue nog steeds een speciale status. De Verboden Stad en zijn vele keizerlijke mausolea aan de oevers van de Parfum rivier gaan hand in hand met de vele pagodes en monnikenkloosters in de heuvels errond. We maken kennis met het mausoleum van keizer Minh Mang, de tweede en meest confucianistische keizer van de Nguyendynastie. Vervolgens rijden we naar het Khai Dinhpaleis. Dit staaltje bouwkunst weerspiegelt het excentrieke karakter van de keizer. Met zijn vele trappen, terrassen en het interieur van aardewerkscherven, is deze tombe een van de indrukwekkendste van het land. Daarna bekijken we het voor Azië toch wel kenmerkende Kung Fu. Oorspronkelijk ontstaan in China, werd in Hue door de voormalige keizers een eigen Kung Fu stijl ontwikkeld. Deze maakte de erewacht tot geduchte krijgers. Vandaag wordt dit genre aan jonge Vietnamezen aangeleerd en beoefenen boeddhistische monniken deze sport dagelijks. Tijdens een demonstratie van de gevechtskunsten zien we de verschillende technieken met stokken, dolken en zwaarden. We dineren en overnachten in het PILGRIMAGE VILLAGE BOUTIQUE RESORT & SPA. (O,L,D)

Dag 10 

HUE

Na het ontbijt beginnen we de dag met een leuke tocht per fietstaxi doorheen deze charmante stad. Hue oefent een grote aantrekking uit op intellectuelen en kunstenaars en is een levendige studentenstad. Dat merken we als we ons een weg banen tussen de vele (motor)fietsen langs de door bomen overschaduwde boulevards. Vervolgens gaan we op verkenning in de citadel. De tien kilometer lange ommuring herbergt de Keizerlijke Stad met daarin de purperen Verboden Stad die destijds uitsluitend toegankelijk was voor de keizerlijke familie. Hoewel meerdere paviljoenen door bombardementen werden vernield, blijven er toch nog prachtige gebouwen over. Velen werden al gerestaureerd en anderen worden nog volop hersteld. We krijgen dus al een mooi beeld van hoe de keizerlijke stad er ooit in al haar glorie uitzag. We lunchen in de stad. Met een drakenboot varen we op de Parfum rivier stroomopwaarts het heuvelland in. Hier bezoeken we de Thien Mu pagode. Deze 21 meter hoge pagode is een van de mooiste van Vietnam en samen met de citadel het officiële symbool van Hue. Hier maken we kennis met het monnikenleven. De monniken van Thien Mu staan bekend om hun sterk geestelijk en soms controversieel politiek engagement. Na ons bezoek keren we terug naar het hotel. Wie wil kan nog een mooie wandeling maken in de omgeving of genieten van de faciliteiten die het hotel te bieden heeft. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 11 

HUE – HANOI

We ontbijten in het hotel en nemen een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Hanoi. Lange lanen omzoomd door hoge bomen en prachtige oude koloniale gebouwen geven Hanoi haar bijzondere sfeer en maken van deze stad een van de aangenaamste hoofdsteden van Zuidoost-Azië. Voor we naar het hotel gaan wonen we een typische voorstelling van het populaire waterpoppentheater bij, een geliefde vrijetijdsbesteding van de lokale bevolking. We dineren en overnachten in het MELIA HANOI HOTEL (O,L,D)

Dag 12 

HANOI – MAI CHAU

Na het ontbijt beginnen we de dag met een bezoek aan het Maison Centrale, de voormalige gevangenis waarin Vietnamese revolutionairen werden opgesloten gedurende de Franse koloniale periode. Tijdens de Vietnamoorlog werden er vooral neergestorte Amerikaanse piloten opgesloten, de Amerikanen doopten de gevangenis al schertsend om tot ‘Hanoi Hilton’. Onze volgende halte is de interessante literatuurtempel, gewijd aan Confucius. Deze tempel wordt dagelijks bezocht door tientallen universiteitsstudenten na het behalen van hun diploma, dit zorgt steeds voor een mooie foto-opportuniteit. Na een korte stop aan het mausoleum van Ho Chi Minh maken we een wandeling doorheen het oude stadsgedeelte van Hanoi. Hier maken we kennis met de vele steegjes en de charmante straatjes waar het altijd gonst van de activiteiten. Na de lunch rijden we de bergen in en steken we de Thung Khe Pas over. Vanop deze hoogte heb je fenomenaal zicht hebt over de vallei van Mai Chau. Na onze afdaling bereiken we het charmante Mai Chau, temidden van de rijstvelden. We nemen onze intrek in de eenvoudige MAI CHAU ECOLODGE waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 13 

MAI CHAU – AVANA RETREAT

We ontbijten met zicht op de rijstvelden. In de voormiddag fietsen of wandelen we door één van de mooiste valleien van Vietnam. Langs de vlakke paadjes zien we het ene dorpje na het andere in het midden van honderden rijstvelden en met mist bedekte bergtoppen. De streek wordt vooral bewoond door de uiterst vriendelijke Witte Thai, deze etnische minderheid toont met veel plezier hun handigheden zoals geweven doeken, sjaals of tassen. Ze leven in typische paalwoningen in idyllische dorpjes die her en der verspreid in de vallei liggen. We lunchen in een lokaal restaurant waar we kennis maken met de heerlijke etnische keuken. In de namiddag rijden we door een eldorado van groen op weg naar de accommodatie waar we de komende twee nachten verblijven. Het is duurzaamheidstoerisme ten top. Gelegen op een bergflank tussen de bamboebossen en rijstvelden die bewerkt worden door maar liefst drie etnische groepen liggen de villa’s van AVANA RETREAT. Bij aankomst laten we ons geduldig door het lokale personeel de weg wijzen. Buggy’s brengen ons naar de kamers waarna we een duik kunnen nemen in een van de verwarmde zwembaden of we kunnen genieten van een sundowner alvorens aan te dineren. (O,L,D)

Dag 14 

AVANA RETREAT

Geen bus vandaag. De dag is er om deel te nemen aan één van de vele activiteiten van het hotel, of om te genieten van een dag vol rust en ontspanning. Je hebt de keuze uit een gevarieerd programma, zowel in de voor- als namiddag met traditionele activiteiten als mandenvlechten, geurkaarsen maken of batik schilderen, spirituele activiteiten als yoga of meditatie, de meer actievelingen kunnen opteren voor een begeleide wandeling naar een nabijgelegen dorpje of naar de waterval. Me-time zonder activiteiten, zoals genieten van de verborgen lagune, de uitgebreide leesruimte... voor elk wat wils, op je eigen ritme. De reisleider legt het aanbod aan activiteiten uit, opdat je integraal kan genieten van een rustige, maar toch actieve vakantiedag. We ontbijten, lunchen en dineren in het hotel.(O,L,D)

Dag 15 

AVANA RETREAT – NINH BINH

We genieten van een ontbijt voor we het Avana Retreat achter ons laten. Ninh Binh, ook wel Ha Long aan land genoemd, is een ware oase voor natuurliefhebbers. In de 10de en 11de eeuw was Vietnam’s eerste hoofdstad hier gevestigd, vandaag is Ninh Binh een door Unesco beschermd natuurgebied. Het magische rivierlandschap komt pas echt tot leven vanop het water. We ontdekken het landschap dan ook zo, en varen op de kronkelende waterwegen omgeven door rijstvelden, karststeen rotsformaties, grotten, en historische pagodes. We dineren en overnachten in het mooie EMERALDA RESORT.(O,L,D)

Dag 16 

NINH BINH – HALONG

Na het ontbijt maken we ons klaar voor ons vertrek naar de kust. In de baai van Halong ligt ongetwijfeld een van de mooiste en meest mystieke zeelandschappen ter wereld. We schepen in voor een originele cruise aan boord van een CHINESE JONK en genieten van de lunch. Talrijke met groen begroeide kalksteenformaties kleuren het decor. We ontdekken een gebied met ongeveer 2.000 eilanden in de bekende Golf van Tonkin. Ha Long, een van de nieuwe zeven wereldwonderen laat niemand onberoerd. Tijdens het diner vergapen we ons aan het wisselende kleurenspel van een onvergetelijke zonsondergang boven de baai. We overnachten aan boord. (O,L,D)

Dag 17

HALONG – HANOI – BRUSSEL

Na zonsopgang, genieten we van het ontbijt en lichten we opnieuw het anker om verder te verdwalen in de baai van Ha Long. Wederom genieten we van de verbluffende natuurpracht voor we terug aan wal gaan. We lunchen in de stad. Daarna rijden we naar de luchthaven voor onze vlucht van Hanoi naar Brussel. (O,L)

Dag 18

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2023-2024

Download het 2023-2024 reisprogramma