Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

SRI LANKA, DE KLEURRIJKE PAREL

Marco Polo beschreef Sri Lanka als het mooiste eiland ter wereld. Niet alleen hij, maar ook anderen hebben lovende bijnamen aan dit tropische eiland gegeven. De oude tempels en ruïnes in de koningssteden doen veel bezoekers versteld staan van het rijke culturele verleden en de natuur op het eiland is ontzettend gevarieerd. Ook niet onbelangrijk: de vriendelijke bevolking doet er alles aan om de reis zo aangenaam en onvergetelijk mogelijk te maken.Overblijfselen van eeuwenoude koningssteden domineren de vlaktes, waarnaast prachtige bergen en glooiende landschappen over lopen in uitgestrekte stranden met palmbomen. Theeplantages en rijstakkers maken plaats voor tropische bossen en onontgonnen oerwoud. Botanische tuinen met de rijkste flora ter wereld, fascineren naast uitgestrekte nationale parken met exotische vogels en kleurrijke vlinders.

Ceylon

De naam van het eiland Sri Lanka komt van oorsprong uit het oude hindoeïstische epos “Ramayana”. Daarin wordt Sita, de beeldschone vrouw van de koningszoon Rama, ontvoerd door de koning der demonen Ravana, de heerser van het verre land Lanka. Ravana wordt er op eigen bodem verslagen door Rama, zijn broer Laksmana en diens apenleger onder leiding van Hanuman. Op dit moment in het verhaal wordt onthuld dat Rama een avatar is van de Hindoe god Vishnu. In Sri Lanka worden verschillende plaatsen gelinkt met episodes uit het Ramayana zoals de grotten tussen Ella en Nuwara Eliya waar Sita gevangen zou zijn gehouden. Met dit Lanka wordt Ceylon bedoeld, de koloniale naam die de Britten gaven aan het eiland.

shutterstock_100903966

Kruidentuinen

Zwaar gekruide geuren kondigen verborgen specerijentuinen aan, die vroegere koloniale heersers rijke handelswinst bezorgden. Een dorpje dat nog steeds het centrum is van de specerijenteelt is Matale. Verschillende specerijen drogen op straat waarnaast lokale handelaars hun gedroogde kruiden aan de man brengen. Portugese handelaars ontdekten in het begin van de 16de eeuw in de tropische vochtige bossen aan de kust de wilde kaneelboom, waarvan de bast een zeer fijn aroma had. In Sri Lanka zijn het de chaliya’s, de leden van de kaste van de kaneelschillers, die kunstig de twee tot drie meter lange takken van hun bast ontdoen. Daarna ondergaat de bast een dubbel fermentatieproces waarna die gedroogd wordt en zich oprolt. De hoogste kwaliteit zijn de perfecte rechte kaneelstokken van 1 meter lang die de hoogste prijs op de markt krijgen. Naast het inheemse Ceylon-kaneel, worden ook kardemom, nootmuskaat, kurkuma, kruidnagel en cayennepeper intensief geteeld en gebruikt in de lokale keuken. 

shutterstock_93937675_cinnamon_(Large)

De reusachtige leeuwenrots

Eén van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Sri Lanka is Sigiriya, waar de moordlustige koning Kassapa op het einde van de 5de eeuw alle wetten van de zwaartekracht wist te omzeilen om zijn magnifieke paleis bovenop de rots te construeren. Zijn onneembare vesting werd aan alle kanten omringd door steile rotswanden en om te imponeren werd er een in baksteen gemaakte kop en voorpoten van een leeuw aangebouwd. Hiervan blijven nu enkel de klauwen over die de stenen trap flankeren die naar de top leidt. Kassapa wilde zijn droompaleis bouwen hetgeen een kopie moest worden van het legendarische hemelse verblijf van de god van de rijkdom. Hij liet dan ook kleine tuinen en lusthoven aanleggen, prachtige sculpturen verfraaiden het paleis en de rotswand werd beschilderd met hemelse maagden. De muurschilderingen van de sensuele “wolkenmaagden” zijn uniek in de Sri Lanka aangezien het Boeddhisme normaliter alle lustgevoelens afzweert. Wie de vrouwen precies voorstellen is nog steeds niet duidelijk : zijn het de portretten van beeldschone dames uit de hofhouding van Kassapa, zijn het hemelse nimfen of symboliseren ze de wolken en bliksem rondom de heilige Kailasa berg ?

shutterstock_120749173_(Large)