Arrow top

Tussen water en bush

Deze immense gebieden van ongetemde schoonheid, gevuld met een eindeloze variatie aan fauna en flora, maken dit een reis voor iedereen die op zoek is naar het échte Afrika. Tijdens de onvervalste safari’s vanop het vasteland en vanaf de rivier ontdekken we een enorme biodiversiteit. Dankzij de unieke bootsafari’s kunnen we o.a. de olifant en ander wild op een bijzondere manier van dichtbij gadeslaan. Vogelliefhebbers komen hier ook ongetwijfeld aan hun trekken, want dit is het rijk van de visarend, ijsvogel en zo veel meer! Voeg hierbij nog de ontwapenende gastvrijheid en alomtegenwoordige glimlach van de verschillende etnische groepen toe en je krijgt een onvergetelijke mix!

Dr. Livingstone, 'de apostel van Afrika' 

Gedreven om zoveel mogelijk missionarisposten op te zetten om afrikanen te bekeren tot het christendom, ondernam de Schotse Dr. David Livingstone tussen 1840 en 1850 talrijke expedities in Zuidelijk Afrika. Hij was ervan overtuigd dat, als afrikanen zich bekeerden, ze zo ook sneller zouden ontwikkelen volgens de westerse normen. En dankzij de hieruit voorvloeiende handel, zouden zij een betere welvaart kunnen genieten. Hij raakte echter al snel geboeid door dit immense continent. Hij nam uiteindelijk ontslag als missionaris om als ontdekkingsreiziger het nog vrij onbekende Afrika verder in kaart te helpen brengen. Gesubsidieerd door de Britse overheid en de Royal Geographical Society, ondernam hij enkele handelsmissies in Zuidoost-Afrika. Hij hoopte dat door ‘normale’ handel te drijven, de slavernij in dit gebied uitgeroeid kon worden. Tijdens zijn Zambezi-expeditie ontdekte Livingstone als eerste blanke de Victoria Watervallen. In 1866 vertrok Livingstone op zoek naar de bron van de Nijl. Tijdens deze onderneming werd hij onderweg getroffen door talloze ziektes en voedseltekort en moest hij zijn zoektocht staken. Zes jaar lang leek hij van de aardbodem verdwenen te zijn. Europe en de V.S., fervente fans van de ontdekkingsreiziger, werden ongerust. De krant ‘The New York Herald’ gaf die andere bekende ontdekkingsreiziger en journalist, Henry Morton Stanley, de opdracht Livingstone op te sporen. In 1871 ontmoeten de twee elkaar in het dorpje Ujiji en sprak Stanley de historische woorden: ‘Dr. Livingstone, I presume?’. Stanley probeerde hem te overtuigen terug te keren naar de kust om nieuwe proviand op te slaan, maar onze dokter wilde zijn missie naar de bron van de Nijl niet opgeven. Op 1 mei 1873 stierf hij in Zambia in de buurt van het Bangweulu-meer tengevolge van malaria en disenterie. Groot-Brittanië eiste zijn lichaam op. Zijn trouwe dienaren, Sussi en Chuma, droegen zijn lichaam en dagboek meer dan 1.600 kilometer, maar vonden dat zijn hart thuishoorde in Afrika en begroeven dit onder een Mvula-boom. Livingstone’s lichaam werd overgebracht naar Groot-Brittanië en begraven in Westminster Abbey. Dankzij zijn vele reizen bracht deze ‘apostel van Afrika’ o.a. Zambia gedetailleerder in kaart en maakte hij talrijke regio’s toegankelijk voor de latere Britse handelsmissies.

Chobe rivier 

De Chobe rivier, die de noordelijke grens van het Chobe National Park in Botswana vormt, is ongetwijfeld één van Afrika’s mooiste rivieren. Dit glinsterende, diepblauwe lint slingert zich door het kleine grensstadje Kasane naar de wildernis van het Chobe National Park. Op de rivieroevers, op zoek naar water, verzamelen zich kuddes olifanten en buffels. Wie een riviercruise onderneemt, ervaart het park vanuit een ander gezichtspunt: nijlpaarden, krokodillen en vele soorten watervogels komen dan wel heel dichtbij.