Mongolië heeft een continentaal klimaat met korte, milde zomers en lange, strenge winters. Het weer in Mongolië is zeer onvoorspelbaar. In het Ulaanbaatar valt neerslag meestal in korte, stevige buien. Het zuiden is droger en in de Gobi valt soms jarenlang geen regen. Hierdoor is de luchtvochtigheid er zeer laag. De maximumtemperaturen kunnen in de zomerperiode oplopen tot 30°C in Ulaanbaatar en 38°C in de Gobiwoestijn. Toch koelt het ook in de zomer ‘s nachts af door de hoogte (10°C à 15°C). In Mongolië is het tijdens de zomer 6 uur later dan in België (in de winter 7 uur).
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is niet vereist voor Mongolië en tot eind 2025 ook niet vereist voor China voor een verblijf van maximaal 15 dagen ter plaatse. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of
www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen. Onderweg ben je vaak aangewezen op Franse toiletten. Toiletpapier en een desinfecterende handgel neem je dus best mee.
De Mongoliërs en Chinezen zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale avondkledij te voorzien. Door de vaak grote temperatuurverschillen is het raadzaam om laagjes kledij te dragen die je gemakkelijk aan of uit kan doen. Een warme trui en winddichte jack mogen zeker niet ontbreken. In de rest van het land krijgt katoenen kledij de voorkeur, gezien de temperaturen tijdens de dag al sterk kunnen oplopen. We raden een lange broek of rok aan voor de bezoeken aan de kloosters. Een gemakkelijke, gesloten stapschoen met een goed geprofileerde zool mag in je bagage zeker niet ontbreken. Ook een regenjas of paraplu, zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnebril en hoofdbedekking zijn onontbeerlijk. Een zaklamp kan handig zijn in de gerkampen.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. Een stoffen koffer die goed afsluit geniet de voorkeur, aangezien deze achterin de jeep gaat. Stop nooit je paspoort, geld of reisdocumenten in je koffer. Een geldgordel kan nuttig zijn. Je mag één stuk handbagage van maximum 8 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in je handbagage kunnen worden opgeborgen. Op de binnenlandse vluchten in Mongolië wordt er per persoon een strikt maximum van 10 kilogram hoofdbagage en 5 kilogram handbagage toegestaan. De overige afgesloten bagage dien je achter te laten in het hotel te Ulaanbaatar; een aparte reistas is dus noodzakelijk. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
Er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adapter nodig is. We raden aan voldoende batterijen te voorzien, gezien het niet mogelijk is om deze dagelijks op te laden. Tijdens het verblijf in de woestijn is het noodzakelijk om je foto- en filmmateriaal te beschermen tegen het zand door middel van bijvoorbeeld afsluitbare plastic zakjes.
In Mongolië wordt een voorkeur aan US-dollars gegeven. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn. In de hoofdsteden kan je op de luchthaven (gunstige koers), in officiële wisselkantoren of in het hotel geld wisselen. ATM’s zijn in beperkte mate aanwezig en betalen met creditcard is niet gangbaar. Buiten de hoofdstad ben je voornamelijk op cashgeld in de lokale munt aangewezen. Vraag daarom kleine coupures bij het wisselen. Het Mongools geld heet tughrik of togrog (MNT). Wisselkoers Mongolië: 1 EUR = 3.689,15 MNT (oktober 2024). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.
Alle foto- en filmmateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Hou er rekening mee dat je gsm buiten Ulaanbaatar meestal niet bruikbaar is. Ook wifi is doorgaans enkel beschikbaar in de hotels in Ulaanbaatar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Het netnummer van Mongolië is +976.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Voor deelnemers met een redelijke tot goede fitheid. Activiteiten kunnen wat meer inspanning vergen en een groter uithoudingsvermogen vereisen. Denk aan wandelingen van 5 kilometer op oneffen terrein en wat meer uitdagende activiteiten zoals paardrijden en een kamelentocht, maar nog steeds toegankelijk voor de meeste mensen met een redelijke tot goede conditie.