Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Malaysia Truly Asia

Maleisië en Singapore hebben dankzij hun gunstige ligging aan de Straat van Malakka op het kruispunt van de belangrijke handelsroutes uit het verleden, kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan culturele invloeden. Het is een ware smeltkroes van culturen uit heel Azië geworden door de invloed van Arabische, Chinese en Indische handelaars die zich vermengden met de oorspronkelijke inwoners van het schiereiland. Beide landen hebben misschien niet de indrukwekkende monumenten die we elders in Azië terugvinden, maar wel een unieke versmelting van architecturale stijlen, overblijfselen uit het koloniale verleden, een overweldigend mooie natuur en een vriendelijke bevolking.

Sir Stamford Raffles

Sir Stamford Raffles’ diplomatieke successen, zoals de rol die hij speelde bij de Britse invasie van Java, zijn bestuur van Bengkulu, de afschaffing van slavernij en natuurlijk de stichting van Singapore, zijn wel gekend. Maar hij had ook een minder gekende “wilde” kant van zijn persoonlijkheid, namelijk zijn voorliefde voor dieren en de natuur. Raffles was enorm gefascineerd door de biodiversiteit van de Oost-Indische eilanden. Tijdens de jaren die het er verbleef, genoot hij ervan trektochten te maken door het regenwoud en ontdekte zo een enorme variëteit aan tropische diersoorten, insecten, vogels en bloemen. Tijdens een van zijn expedities samen met de gekende wetenschapper Dr. Joseph Arnold, deed hij een sensationele ontdekkingen van een reuzengrote parasitaire bloem in Sumatra. De bloem werd later de Rafflesia arnoldi genaamd. Raffles was ervan overtuigd dat de toekomstige leiders van een natie, maar ook de lokale bevolking bewust moesten worden van de natuurhistorische rijkdom van hun land. Zo ontstonden in 1823 in Singapore drie belangrijke educatieve diensten, de Raffles Institution, de nationale bibliotheek en het nationaal museum. Raffles inspireerde de Britse naturalist Sir Alfred Russel Wallace naar Singapore en de Maleise archipel te reizen waar hij de vele unieke diersoorten in kaart bracht en zijn evolutietheorie ontwikkelde.

shutterstock_147685241

Baba Nyonya & Mamak

Dankzij de multiculturele samenleving van Maleisië kan je er genieten van een unieke keuken van overlappende gastronomische tradities. Aan de basis ligt vooral een fusie van nieuwe ingrediënten en tradities. Hiervan is de Baba Nyonya keuken het ideale voorbeeld. Tijdens de Ming dynastie huwde de dochter van de Chinese keizer Yongle met de Sultan van Malakka, een bloeiende handelshaven op het Maleise schiereiland. Chinese kolonisten huwden met Maleise vrouwen, hetgeen tot een unieke versmelting van culturen en tradities leidde. De Nyonya's, afstammelingen uit deze huwelijken, ontwikkelden een heel eigen keuken, gekenmerkt door de typisch Maleise kruiden en specerijen, zoals tamarinde, belacan en kokosmelk. Typisch Chinese ingrediënten zoals gember, suiker en sojasaus worden samen met rode chilipepers toegevoegd. Eén van de meest karakteristieke gerechten is otak-otak (gemarineerde vis gewikkeld in een bananenblad en gegrild op houtskoolvuur). Een andere bekende combinatie vinden we in de Mamak-stijl waarbij Indische smaken vermengd worden in de Maleise keuken. Maar het populairste is de street food die aan hawker-kramen wordt bereid! De eetstalletjes in openlucht liggen meestal met een aantal gegroepeerd bij elkaar, met daartussen een aantal genummerde tafels. Aangezien elk stalletje iets anders verkoopt, bestel je overal wat. De gerechten van je keuze worden aan je tafel gebracht. De specialiteit is gegrilde saté van kippenvlees, lamsvlees of rundvlees, geserveerd met plakjes ui en komkommer.

shutterstock_142932889
shutterstock_433793971_(Large)