Traditie versus technologie
Tijdens deze wervelende rondreis worden we als reiziger ondergedompeld in een land dat een unieke mix is van state of the art technologie eneen eeuwenoud rijk cultureel verleden. Hiervan getuigen traditionele ceremonies, minutieus aangelegde zentuinen en charmant uitgedoste dames in gracieuze kimono’s. Een bezoek aan het kosmopolitische Tokyo illustreert hoe een traditionele samenleving kan evolueren in een nieuwe, ongelofelijk efficiënte hightech maatschappij. Ook het ooit helemaal verwoeste Hiroshima is dezer dagen een moderne stad geworden.Een andere stukje technologie ervaren we in levende lijve als we met de shinkansen of hogesnelheidstrein reizen van Hiroshima naar Kyoto.
Dag van het groen
De naam ‘Midori No Hi’ of dag van het groen weerspiegelt de liefde van de Japanner voor de omringende natuur. Overal in dit uitgestrekte land merken we de uitzonderlijke zorg waarmee de natuur in het grotendeels bergachtig gebied wordt geconserveerd. Tijdens onze rondreis maken we een wandeling in het Kamikochi Nationaal Park of de Kiso Vallei, gelegen in de Japanse Alpen (we bezoeken een van beide, afhankelijk van de rondreis). We maken ook kennis met de schattige sneeuwaapjes van Jigokudani die tijdens de koudere maanden vaak komen baden in de natuurlijke warmwaterbaden. Niet te ontbreken op onze rondreis is het gebied rond de Fuji berg en haar meren. Mount Fuji is niet enkel de hoogste berg van het land, maar tegelijk een heilige berg en het symbool van Japan.
Erg goed erfgoed
Niet enkel de Japanse keuken wordt internationaal geroemd. Kunsten zoals haiku, ikebana, origami en schilderkunsten zoals ukiyo-e vormen de hoekstenen van de Japanse identiteit. Het meest opvallende is de alomtegenwoordige traditionele Japanse architectuur. Zowel op het platteland als in de moderne steden vinden we tempels, schrijnen en kastelen, maar ook authentieke koopmanshuizen met tatamimatten en schuifdeuren van rijstpapier. Het hoeft dan ook niet te verbazen hoeveel van de unieke bouwwerken in ons programma benoemd zijn als Unesco werelderfgoed: Kasuga Taisha in Nara, het Itsukushimaschrijn op Miyajima, Kinkaku-ji of het gouden paviljoen in Kyoto en het Himejikasteel of kasteel van de zilverreiger zijn slechts enkele voorbeelden van de lange lijst die we bezoeken. En in Takayama maken we in de Festival Floats Hall kennis met de verfijnde festivalpraalwagens die jaarlijks tweemaal door de stad rijden ter ere van het Takayama Matsuri Festival, dat sinds de 17de eeuw georganiseerd wordt.
Ryokan en onsen
Een reis in Japan is niet compleet zonder verblijf in een traditioneel Japans hotel of ryokan. Tijdens deze rondreis slapen we éénmaal in een ryokan. Deze bijzondere ervaring begint al bij het binnengaan van het etablissement: de gasten lopen er rond in kimono en met teenslippers. Wanneer we onze kamer binnengaan lijkt het precies alsof men iets vergeten is: het bed! In het midden van de kamer staat een tafeltje met een theepot. Tijdens het royale Kaiseki diner in de ryokan zal een hotelbediende dit vervangen door een futon of dikke katoenen matras. Voor of na het diner kunnen we volop genieten en relaxen in de natuurlijke minerale warmwaterbaden (onsen). Na deze reis zijn we zeker: Japan is geen bestemming maar een onvergetelijke ervaring!