Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

De beste periode om Japan te bezoeken is het voorjaar (maart tot mei) met heldere hemels en de kersenbloesem, en het najaar (september tot november) met aangename temperaturen en schitterende herfstkleuren. In mei, september en oktober schommelt de temperatuur tussen 20°C en 30°C met een occasionele regenbui. Tijdens de maanden maart, april en november bevindt de temperatuur zich eerder tussen de 15°C en 20°C met uitschieters tot 25°C. De temperatuur in Japan loopt verder sterk uiteen afhankelijk van de hoogte. In de Japanse Alpen kan de temperatuur vooral ’s avonds en ’s ochtends sterk dalen.De zomer (juni tot augustus) is meestal erg vochtig en drukkend; de winter (december tot februari) kan verrassend koud zijn. In de winter is het in Japan 8 uur later dan in België, in de zomer is het 7 uur later.

Passport Paspoort & Visum

Er was geen visum vereist voor Japan. Als coronamaatregel werd deze visumvrijstelling voor kort verblijf afgeschaft voor onbepaalde duur. In elk geval dient men in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Een herhaling van inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella zijn aan te bevelen. Het leidingwater is veilig in het hele land en wordt kosteloos bij elke maaltijd aangeboden. Hospitalen zijn zeer goed uitgerust, maar zeer duur. Een afdoende dekkende reisbijstandsverzekering is bijgevolg sterk aangeraden. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Clothing Kleding

In de lente en de herfst is het aan te raden om kledij in laagjes te dragen, omdat de temperatuur binnen een dag gemakkelijk 10°C kan fluctueren en over de gehele reis het verschil tussen de koudste en warmste momenten van de dag zo’n 20°C kan bedragen. Voor zonnige dagen kan hoofdbescherming, zonnemelk en een zonnebril nuttig zijn. Schoenen met een gemakkelijke sluiting zijn een must, aangezien je vaak je schoenen dient achter te laten. Voorzie ook zeker iets tegen de regen.Op dag vijf van de rondreis wordt de hoofdbagage reeds ’s avonds opnieuw in de bus geladen aangezien die in etappes naar Kyoto rijdt terwijl wij daags nadien de veel snellere kogeltrein nemen. Deze rugzak wordt ook meegenomen tijdens de excursie in Miyajima en de rit per hogesnelheidstrein.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximum gewicht van de handbagage is 8 kilogram. Wij raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. . Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er ook rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen evenals paraplu’s en vloeistoffen niet in de handbagage opbergt. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

In Japan bedraagt de netspanning 100 volt. Je kan hiervoor een spanningsomvormer meenemen. Men gebruikt er Amerikaanse stekkers voorzien van twee platte pennen. Sommige internationale hotels hebben stopcontacten van 110 volt en uitzonderlijk 220 volt waarop ronde pennen passen. Je neemt best een universele stekkeradapter mee. De meeste hotels beschikken over een haardroger. Vaak zijn ook USB-poorten aanwezig om eenvoudig mobiele telefoons of andere apparaten op te laden.

Money Geldzaken

De Japanse munteenheid is de yen (JPY). Er zijn bankbiljetten van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 yen. Munten zijn er van 500, 100, 50, 10, 5 en 1 yen. Internationale creditcards, zoals Mastercard, Amex en Visa worden in het algemeen aanvaard door grote banken, hotels, restaurants en winkels in de steden. Betalen met Maestro/Bankcontact is onmogelijk. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Hoe landelijker je gaat, hoe minder creditcards geaccepteerd worden. Geld afhalen is complex (enkel mogelijk aan bepaalde automaten en met bepaalde kaarten) waardoor we deze piste afraden. Neem best voldoende euro's mee en wissel ze ter plaatse om in Yen (dit kan op de luchthaven of aan zowat elke hotelreceptie). Wisselkoers Japan: 1 EUR = 158,12 JPY (oktober 2023).

Tips Fooien

Wij vragen geen persoonlijke fooien te geven, aangezien dit niet gebruikelijk is in de Japanse samenleving. De ontvanger gaat er zich ongemakkelijk bij voelen. Daar waar fooien wel gegeven worden, verzorgt onze gids dit.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Smartphones die 4G/LTE compatibel zijn werken probleemloos in beide landen. Oudere toestellen kunnen geen connectie maken aangezien andere standaarden worden gebruikt. Het is mogelijk om bij aankomst in Japan snel en eenvoudig een lokale simkaart aan te kopen voor een mobiele internetconnectie. Alle hotels in beide landen bieden kosteloos wifi aan, vaak razendsnel.

Film- en fotomateriaal zijn niet overal verkrijgbaar. Wij raden aan het nodige materiaal op voorhand aan te schaffen en voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Als men foto’s neemt van personen is het aan te raden daarvoor eerst de toestemming te vragen, vooral wanneer het kinderen betreft. Monniken en priesters mogen niet gefotografeerd worden. Het netnummer van Japan is +81.

.

Hospitality Hoffelijkheid

De Japanse samenleving kent zeer strenge beleefdheidsregels die strikt worden nageleefd. Lichamelijk contact wordt zoveel mogelijk vermeden en buigen is de gebruikelijke omgangsvorm bij een ontmoeting. Schoenen worden steeds achtergelaten bij het betreden van een woning, ryokan, tempel en meerdere Japanse restaurants. Gaten in sokken wordt als onheus beschouwd. Zwerfvuil is totaal ongekend en vuilnis op straat gooien is dan ook niet toegelaten. Ook roken in openbare ruimtes is niet toegestaan, enkel op de aangewezen locaties. De omgangstaal is uitsluitend Japans, Engels wordt sporadisch begrepen en gesproken. Toch is men zeer gedienstig en zal men steeds proberen te helpen. Luide stemverheffingen worden niet geapprecieerd.

Ryokan Ryokan

De hotels hebben alle voorzieningen. Alleen de diensten van bagagedragers zijn niet in alle hotels aanwezig. Wel zijn de kamers meestal klein van oppervlakte, aangezien elke meter woonoppervlakte zeer duur is in Japan. Ook eenpersoonskamers zijn vaak uiterst klein van omvang. Vaak is men verrast over het aantal drukknoppen aanwezig op het toilet, deze zijn voor de meest uiteenlopende redenen (verwarming van de bril, muziekje, sproeiers,...). De hotels beschikken doorgaans over rokers en niet-rokerskamers. Er worden standaard niet-rokerskamers geboekt. Als je een rokerskamer verkiest, dien je dit te melden bij de inschrijving. Twee overnachtingen vinden plaats in een typische ryokan. Dit is een typisch Japans hotel waar geen bedden staan opgesteld in de kamer. Schoenen worden bij de ingang achtergelaten. Net zoals in de hotels, krijg je ook in de ryokan een yukata, een katoenen kimono, die Japanners aantrekken om in te slapen. In het geval van een ryokan, doe je deze yukata aan wanneer je gaat baden, gewoonlijk gebeurt dit voor het diner. Aangezien het diner in privésfeer wordt opgediend, kan je deze yukata ook tijdens het eten aanhouden. Ondertussen wordt door het kamermeisje de kamer opgemaakt: dikke futons bovenop de tatami, met een dekbed en hoofdkussen. Het enige meubilair is een laag tafeltje, soms een stoel zonder poten.

Food Eten & drinken

Japan heeft een vermaarde keuken die gaat van rauwe visgerechten tot noedels en rijst met tal van bijgerechten. Restaurants zijn meestal duur tot zeer duur. Enkele bekende gerechten zijn sashimi (rauwe vis), sushi (rauwe vis op rijst of in een rijstrol), tempura (gefrituurde garnalen, groenten en vis), yakitori (kleine stukjes gegrilde kip), soba en udon (Japanse noedels), sukiyaki (Japanse fondue met vlees en vis). Typisch is de Japanse sake. Overal kan men lichte Japanse biersoorten verkrijgen (ongeveer 4 euro voor een 75 centiliter fles) en vele soorten frisdranken. Wijn en sterke drank zijn zeer duur. Als er aangepaste maaltijden dienen voorzien te worden, is het belangrijk dat je dit vooraf doorgeeft. De keuzemogelijkheden zijn in ieder geval beperkt en ter plaatse het voorziene menu aanpassen is doorgaans onmogelijk.

.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens de hele reis, met uitzondering van Osaka, Tokyo en Hiroshima, maken we gebruik van een comfortabele privébus. Hierdoor is een zekere flexibiliteit gegarandeerd.
  • Neem zeker een kleine draagbare reistas mee waarin de benodigdheden voor één overnachting in passen, aangezien de koffers op dag 5 in Hiroshima al voor het diner richting Kyoto vertrekken.
  • Door het bergachtige landschap is slechts 15% van Japan bebouwbaar. Grond is er dus erg duur, waardoor men zeer spaarzaam met ruimte omgaat. Dit impliceert dat niet alleen de Japanse woningen, maar ook de hotelkamers (zelfs in vijfsterrenhotels) beduidend kleiner zijn dan in het Westen. In eenpersoonskamers is er vaak alleen maar ruimte voor een bed, wandkast en badkamer. Ook zwembaden zijn minder frequent aanwezig en mogen soms alleen maar gebruikt worden tegen betaling. Bovendien zijn in Japan de diensten van bagagedragers niet in alle hotels voorzien.
  • Deze reis verloopt volledig in volpension. Alle plaatselijke restaurants werden met veel zorg geselecteerd op hygiëne en kwaliteit. Naast enkele westerse maaltijden zijn de maaltijden overwegend Japans. Doorgaans serveert men een veelvoud aan gerechtjes zoals tempura (gefrituurde groenten, vis en garnalen), sashimi (plakjes rauwe vis met sojasaus), sushi (vele variëteiten rauwe vis en zeevruchten op rijstrolletjes), tamagoyaki (lichtjes gezoete omelet), noedels, gemarineerde stukjes kip, tofu, zeewier, enzovoort. Het ontbijtbuffet is gemengd westers en Japans, behalve in de ryokans.
  • In verscheidene Japanse restaurants eten we aan een traditionele lage tafel zonder stoelen. Westerse tafelschikking en stoelen zijn meestal niet beschikbaar. Ook dient frequent het schoeisel uitgedaan te worden, omdat de vloerbekleding in traditionele restaurants uit tatamimatten bestaat. Speciale maaltijdverzoeken moeten ruim vooraf worden doorgegeven en worden in de mate van het mogelijke ingewilligd.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. Dagelijks worden er gemiddeld zo’n 15.000 stappen gezet.
  • Tijdens de reizen 24 JP05-06-07 is het seizoensgebonden Kamikochi Nationaal Park nog gesloten voor bezoekers. Tijdens deze reis is daarom een alternatieve wandeling voorzien.
    Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en de aanwezigheid van de aapjes in Jigokudani kan dus niet gegarandeerd worden.
  • Tatoeages worden in Japan nog steeds geassocieerd met de maffia (Yakuza). Indien je tatoeages hebt, zorg er dan voor dat je ze bedekt houdt met kledij. In de openbare badhuizen (onsen) maak je gebruik van speciale plakkers om de tatoeages afgeplakt te houden.