Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Levendig en tropisch Zuid-India

Het is nog vroeg dag wanneer ergens in de immense tempel van de slapende stad een klokje kleppert. Een priester heeft, nog voor een eerste zonnestraal de aarde streelt, gemerkt dat de lichten keren, dat het nachtelijke expansel dra zal openbreken.Dit is het teken voor de dagelijkse AARTHI, het ochtendritueel bij het heiligste van het heilige. Tempeldieners zitten klaar om met uitgesproken eerbied en respect de nachtversieringen te verwijderen van het cultusbeeldje en met serene gebaren een nieuwe opsmuk aan te brengen van kruidenpasta’s en frisse bloemen.In dit Dravidische India gaat voor de mensen geen dag voorbij zonder een bezoek aan de tempel die in de loop der tijden is uitgegroeid tot een ware stad in de stad.De gopurams of grote kleurrijke toegangspoorten zijn van ver te merken.De bewoners in het zuiden van het Indiase continent houden de meest oorspronkelijke Hindoeïstische geloofsbelevenis in ere.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Kantwerk in Steen rondreis naar India!

Programma: India - Kantwerk in Steen rondreis

6
Cultuur
2
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – CHENNAI

We vertrekken vanuit Brussel naar Chennai. Bij aankomst in Chennai worden we naar THE TRIDENT HOTEL gebracht voor de overnachting.

Dag 2

CHENNAI

Deze ochtend zijn we vrij om van een laat ontbijt te genieten en tot rust te komen na de lange vlucht. Rond de middag vertrekken we naar het centrum van de oude stad voor onze lunch in een lokaal restaurant. Chennai, ook gekend als Madras, is de vierde grootste stad van India en wordt als culturele hoofdstad van het Dravidische zuiden beschouwd. Deze stad werd gebouwd rond het 17e-eeuwse fort van Sint George dat de eerste belangrijke handelspost van de Britse Oost-Indische Compagnie vormde. Vanuit de stad wisten de Britten het zuiden van India steeds meer te overheersen. We gaan op verkenning in het oude stadsgedeelte en brengen onder andere een bezoek aan de San Thome kathedraal, het fort en de kleurrijke Shiva tempel. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

CHENNAI: KANCHIPURAM EN MAHABALIPURAM

We vertrekken na het ontbijt naar Kanchipuram en Mahabalipuram. Kanchipuram, een van de zeven heilige steden voor hindoes. Ze wordt ook wel eens de Gouden Stad met Duizend Tempels genoemd. In werkelijkheid liggen zo’n 70 heiligdommen verspreid over de stad. Enkele bouwwerken gaan terug tot de 2e eeuw van onze tijdrekening. Hoog ommuurd en slechts toegankelijk langs veelkleurige toegangspoorten of gopurams, herbergen deze pelgrimsplaatsen merkwaardige gebruiken en gewoontes. De aan Shiva gewijde Kailashanatha tempel is een van de oudste, nog bestaande tempels van Kanchipuram. De naam van de tempel verwijst naar de heilige berg Kailasha en vertegenwoordigt de overgangsfase van de eenvoudige bouwstijl van Mahabalipuram naar de meer verfijnde Dravidische architectuur. We genieten van onze lunch. Vandaag de dag is Mahabalipuram, een rustig badplaatsje aan de Golf van Bengalen, maar ooit was het een belangrijke havenstad voor de Pallavas, de eerste Dravidische dynastie uit Zuid-India. Ze hadden de gewoonte om zowel tempels als sculpturen uit de rotswand te houwen, soms zelfs uit één grote monoliet. Dit basisprincipe van de Dravidische architectuur dateert uit de 7e eeuw en heeft geleid tot de fenomenale reputatie van de lokale beeldhouwers die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Wij bezoeken de vijf rathas tempels, de buiten gebruik geraakte kusttempel en de wandsculptuur Arjuna’s Boetedoening. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_56402914_(Medium)

Dag 4

CHENNAI – MADURAI

We genieten van het ontbijt voor we naar de luchthaven vertrekken voor de binnenlandse vlucht naar Madurai, de 2e grootste stad van Tamil Nadu. Deze stad voerde al in de 3e eeuw v.Chr. handel met Griekenland. Eeuwenlang was het een centrum voor de studie van het hindoeïsme. Uit de lokken van Shiva zou een druppel nectar (mathuram) gevallen zijn op de plaats waar nu Madurai ligt. Pelgrims kleuren het straatbeeld en overal merken we religieuze bedrijvigheid. Hier domineert de imposante 16e-eeuwse Meenakshi tempel met zijn vier enorme gopurams. Meer dan honderd jaar lang werkten de beste kunstenaars van Zuid-India aan dit unieke geheel van torens en galerijen. We lunchen, dineren en overnachten in het hotel TAJ GATEWAY PASUMALAI. (O,L,D)

Dag 5

MADURAI

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de dagelijkse markt waar aromatische kruiden, groenten en exotisch fruit in een labyrint van gangpaden aan de man worden gebracht. De vingervlugge verkopers marchanderen met de tempelbezoekers tussen bergen afrikaantjes en jasmijn. Na de lunch bezoeken we het 17de-eeuwse paleis van Tirumalai Nayak, dat de rijkdom weerspiegelt van het toenmalige koninkrijk. We dineren en overnachten in het hotel. Na het diner brengt de tuktuk ons tot bij de Meenakshi tempel voor de avondceremonie. Hier wordt Shiva iedere avond onder gezang van oude Tamil-hymnen naar de slaapkamer van zijn echtgenote Meenakshi gebracht. (O,L,D)

Dag 6

MADURAI – PERIYAR

Na het ontbijt rijden we naar Periyar Nationaal Park, een uitgestrekt natuurreservaat gelegen op de grens van Tamil Nadu en Kerala. Het 800 km² grote reservaat ligt rond een kunstmatig meer op een hoogte van 900 tot 1800 m. Na de hectische steden die we de laatste dagen hebben bezocht, kunnen we hier genieten van het koelere klimaat en de rustgevende natuur. Bij aankomst maken we nog een korte, maar leerrijke kruidenwandeling. We nemen onze intrek in het sfeervolle SPICE VILLAGE HOTEL en genieten er van onze lunch. ’s Namiddags maken we nog een wandeling onder begeleiding van een ervaren natuurgids. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

PERIYAR – ALLEPPEY

Na het ontbijt verlaten we Periyar en maken we al snel kennis met de groenste deelstaat van Zuid-India: Kerala. De rit naar de lagunes is een lust voor het oog. We rijden door dicht junglegebied waarin we half verdoken rubber-, koffie-, thee- en peperplantages kunnen onderscheiden. Onderweg brengen we een bezoekje aan een theeplantage. Overal heeft de bevolking de natuurlijke rijkdommen en mogelijkheden van het uitzonderlijke klimaat geëxploiteerd voor de lucratieve kruiden- en specerijenhandel. De kokosindustrie is een van de belangrijkste werkgevers in deze streek en wuivende kokospalmen met weelderige kruinen zijn dan ook alomtegenwoordig. Voor we het goed en wel beseffen, rijden we over de dijken van het natuurlijke waterbekken van de backwaters. Voor de lokale bevolking zijn deze kanaaltjes echte levensaders. Koken, wassen, vervoer en verblijf; alles gebeurt op het water. We maken dan ook een onvergetelijke backwatercruise terwijl we genieten van een lunch aan boord. We dineren en overnachten in het LAKE PALACE RESORT. (O,L,D)

backwater_boat_-_keuze_1

Dag 8

ALLEPPEY – COCHIN

Voor we doorreizen naar Cochin genieten we van ons ontbijt. Het oude stadscentrum van Cochin, Fort Kochi genoemd, ligt op een eilandje dat nog steeds de aloude sfeer van een rustig vissersstadje uitstraalt. We wanen ons algauw Europese zendelingen zoals onze 15e- en 16e-eeuwse voorgangers uit Nederland of Portugal. Opvallend veel christelijke kerken domineren met hun torens de horizon. We worden verwelkomd in ons hotel VIVANTA BY TAJ MALABAR voor de lunch. Hierna brengen we een stadbezoek aan Cochin. Deze kosmopolitische havenstad waar hindoes, moslims, christenen en joden vreedzaam naast elkaar leven, heeft heel wat bezienswaardigheden in petto. In het hart van de Joodse wijk ontdekken we de 16e-eeuwse synagoge. De vloer bestaat uit honderden handgeschilderde tegels van blauw porselein. We bezoeken ook India’s oudste Europese kerk, opgetrokken in de 16e eeuw door de Franciscanen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 9

COCHIN – WAYANAD

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de kosmoplitische havenstad Cochin en rijden we naar het WAYANAD WILD HOTEL. De regio Wayanad vormt de meest zuidelijke uitloper van het Deccanplateau en is gelegen in het groene hart van Kerala. Onderweg genieten we van de afwisselende landschappen en de met plantages beplantte heuvels. De belangrijkste producten in de regio zijn koffie, thee, kardemon, rubber maar ook, cassave, rijst en gember worden geteeld in dit vruchtbare landbouwgebied. Bij aankomst nemen we onze intrek in de gezellige lodge en genieten we van de lunch. In de namiddag maken we een ontspannende wandeltocht door de beboste heuvels en komen we meer te weten over de inheemse fauna en flora. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 10-11

WAYANAD – KABINI

Na het ontbijt reizen we verder naar Kabini, gelegen aan het Nagarhole Nationaal park. Bij aankomst nemen we onze intrek in het authentieke EVOLVE BACK resort, waar we genieten van onze lunch in een prachtige omgeving, en waar we 2 nachten verblijven. We maken een er een ochtend- en namiddagsafari per jeep en boot. Nagarhole was ooit het jachtgebied van de maharadja’s. Pas in 1955 kreeg het dankzij Rajiv Gandhi de status van beschermd natuurgebied. Enkele primitieve volksstammen werden gedeeltelijk verplaatst naar zones buiten het park, maar bleven toch trouw aan hun oorspronkelijke manier van voedsel zoeken. De meest spectaculaire bewoners van dit immense park zijn vanzelfsprekend de olifanten die in kleine kuddes over de uitgestrekte grasvlakten trekken. Ook de Indiase bizon, vierhoornige antilopen, sambarherten, beren, hordes wilde honden en allerlei apenfamilies bevolken het park. Langs de oever van het meer slapen krokodillen en de variatie aan vogels is nauwelijks in kaart te brengen. Met wat geluk krijgen we misschien een Indiase tijger in het vizier. We lunchen, dineren en overnachten in het resort. (O,2L,2D)

shutterstock_1028816944_(Medium)

Dag 12

KABINI – MYSORE

Na het ontbijt trekken we richting Mysore waar we lunchen in het ROYAL ORCHID METROPOLE. Onze kennismaking met deze aangename stad begint bij het paleis van de maharadja in een overdreven pompeuze Indo-Saraceense stijl. Het kloppend hart van de oude stad is zonder twijfel de kleurrijke en geurige Devarajamarkt, beroemd om haar parfums en wierookstokjes. De 17e-eeuwse Sri Chamundeswari tempel wordt het indrukwekkende eindpunt van ons bezoek. Vanaf de heuvel hebben we een schitterend uitzicht over de stad. De hele stad ligt aan onze voeten. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

MYSORE – HASSAN

Na het ontbijt bezoeken we deze ochtend het jainheiligdom van Sravanabelgola. Bovenop een enorme granieten rots en zo’n 700 trappen hoog staat een kolossaal beeld van een jain Thirtankara. Om de twaalf jaar wordt hier een spectaculaire ceremonie gehouden. De 18 meter hoge figuur wordt dan overgoten met goudblaadjes, melk, goudsbloemen en sieraden. Na de lunch in het HOYSALA VILLAGE RESORT wacht ons nog een boeiend bezoek aan de beroemde tempels van Belur en Halebid. Hier zien we indrukwekkende voorbeelden van Hoysalavakmanschap en een onbetwist hoogtepunt in de geschiedenis van de Indiase beeldhouwkunst. Op het einde van deze rijk gevulde dag keren we terug richting Hassan waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 14

HASSAN – BANGALORE – MUMBAI

Na het vroeg ontbijt rijden we naar Bangalore, een van de vijf grootste steden in India. We genieten van een snacklunch op de luchthaven. In de namiddag nemen we een binnenlandse vlucht naar Mumbai. Bij aankomst rijden we naar het TRIDENT NARIMAN POINT waar we dineren en overnachten. (O,snacklunch,D)

shutterstock_728308750_(Medium)_(Small)

Dag 15

MUMBAI – BRUSSEL

We genieten van een heerlijk ontbijt. Met meer dan 18 miljoen inwoners is Mumbai de grootste stad van India. De bebouwing van deze sfeervolle stad telt sterke contrasten: torenflats en wolkenkrabbers worden afgewisseld met statige koloniale gebouwen en armoedige huizen. Deze ochtend brengen we een bezoek aan de grotten van Elephanta. In de heuvels van het naburige eiland Gharapuri zijn vier reusachtige grotten met subliem beeldhouwwerk uitgehakt. De Portugezen doopten het eiland tot Elephanta, naar een zwartstenen beeld van een olifant dat aan de aanlegplaats stond. In de eerste grot zien we Shiva’s kosmische dansen uitvoeren onder het wakend oog van enkele goden en godinnen. Hier werd ook het legendarische huwelijk van Shiva met de beeldschone Parvati vereeuwigd. Na de lunch bezoeken we de Victoria Terminus, het grootste station van Mumbai dat is opgetrokken in Victoriaanse stijl met neogotische en Indiase stijlelementen. Kruiers getooid in hun typische dhoti of lendendoek zeulen zware koffers terwijl grote horden reizigers zich naar hun trein haasten. Wel twee miljoen passagiers pendelen op dagelijkse basis met een van de duizend treinen die hier vertrekken. Aan de ghats of trappen bij de rivier zien we dhobi walla’s aan het werk. Deze wasbazen doen hier de was voor hotels en particulieren. We keren terug naar ons hotel waar we gebruik kunnen maken van enkele kamers om ons op te frissen voor het diner. Na het afscheidsdiner rijden we naar de luchthaven. We vertrekken vanuit Mumbai naar Brussel. (O,L,D)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

De Levendige Backwaters

KERALA

De backwaters lijken wel een synoniem voor de hele deelstaat Kerala. Het is een eindeloos samenvloeien van immense waterpartijen, kunstmatige meren, kanalen, riviertjes, lagunes, moerassen en afgedamde reservoirs. Deze liggen soms parallel met de kustlijn van de Indische Oceaan, maar kunnen ook tot 20 kilometer diep inlands terug te vinden zijn. Na de moesson vloeit het zeewater de backwaters binnen en verzouten op die manier de alluviale reserves. De toevloed van de moessonwaters zorgt ervoor dat tussen mei en september zoet water terug naar de zee stroomt. Grote delen van het land liggen hier beneden het waterniveau.

Het is een uniek ecosysteem dat nergens ter wereld zijn gelijke kent. Planten en dieren, vooral vogels, hebben zich in de loop der tijden aangepast. Zij zorgen voor een ongeëvenaard schouwspel, zeker in de late namiddag wanneer we genieten van de kleurenpracht als de zon ondergaat. We varen langs gehuchten met slechts enkele huisjes van stro en klei, langs dorpjes waar moeders het ontbijtgerei spoelen en langs scholen die wachten op de eerste leerlingen. We passeren bruggetjes waarop opa’s zitten te vissen, dobberen langs vrouwen die kleurrijke wimpeltjes wasgoed ophangen of varen achter het roeibootje van de kruidenier die zijn koopwaar brengt.