Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Ecuador, vier werelden in één land

Deze unieke reis combineert de verbluffende natuurpracht van de Amazone met de unieke fauna op de Galápagoseilanden. Daarnaast worden we ook uitgebreid ondergedompeld in verschillende culturen. De Spaanse cultuur komt tot zijn recht in de prachtige koloniale steden, terwijl de indianenculturen zich het sterkst profileren in de weelderige jungle en op de kleurrijke markten.

De oostelijke Galápagoseilanden

Tijdens deze rondreis gaan we met het kleinschalig, exclusief cruiseschip La Pinta op expeditie naar de oostelijke Galápagoseilanden met als hoogtepunt het eiland Española.

2
Cultuur
6
Natuur
6
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Elke bezoeker is verrast door het kleinste Andesland! Die blinkt uit door zijn biodiversiteit, korte afstanden en vriendelijke lokale bevolking. Voor mij het land om één te worden met de natuur." - Reisleider Ecuador Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Ecuador. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – QUITO

We vertrekken vanuit Brussel naar Quito. In de late namiddag landen we in de hoofdstad vanwaar we naar ons hotel SAN JOSE DE PUEMBO rijden. Daar dineren en overnachten we. (D)

Dag 2

QUITO – AMAZONE

Vandaag start ons avontuur in de Amazone met een vlucht vanuit de Ecuadoraanse hoofdstad naar Puerto Francisco de Orellana, ook wel Coca genoemd. In amper een half uurtje bereiken we het stadje dat genoemd is naar de ontdekker van de Amazone, Francisco de Orellana. Van hieruit brengt de bus ons rechtstreeks naar het dok aan de Napo rivier. Onderweg krijgen we een picknicklunch. Na een tocht van twee uur aan boord van een gemotoriseerde kano strekken we even de benen op weg naar een inham waar kleinere kano’s op ons wachten. Dwars door de lagune van Garzacocha varen we naar ons prachtig gelegen hotel LA SELVA AMAZON ECOLODGE & SPA. Na de welkomstcocktail komen we even tot rust in de kamer en maken we kennis met de jungle. Onze Amazonegidsen nemen ons mee op een wandeling of kanotocht waarbij we al een interessante inleiding krijgen over de verschillende ecosystemen van het tropische regenwoud. We dineren en overnachten in de ecolodge. (O,picknicklunch,D)

Amazone_2_(Large)

Dag 3-4

AMAZONE

Onze lodge ligt in het hartje van de Ecuadoraanse Amazone, vlakbij het Yasuní Nationaal Park in een streek met de grootste biodiversiteit ter wereld. We vinden er een ongeziene variatie aan planten, zoogdieren, vogels en insecten. Onze reis staat helemaal in het teken van de natuur. We starten dan ook bij deze lodge die in 2012 gerenoveerd werd met ecologische bouwmaterialen uit nabijgelegen bamboeplantages. De comfortabele kamers hebben een balkon met uitzicht over de lagune of het weelderige woud. Er is ook een observatietoren van 40 meter hoog waar we kunnen uitkijken over de kruin van de jungle en aapjes en kleurige vogels kunnen spotten. In het regenwoud is er heel wat te doen en te zien, dus de dag begint vroeg. De wandelingen en kanotochten vormen een uitgelezen kans om wildlife te ontdekken. Tijdens vrije momenten kunnen we ook vissen op piranha’s in de lagune. Aan de overkant van de Napo rivier ligt een kleibank waar honderden papegaaien en parkieten komen eten van de mineraalrijke ondergrond. Ook een bezoekje bij een lokale Kichwa familie mag zeker niet ontbreken. ’s Avonds ontdekken we, onder de prachtige open sterrenhemel, het leven van nachtzoogdieren zoals de vleermuis, maar we spotten ook boa’s, kaaimannen en uilen. Lunchen en dineren doen we in de lodge. (2O,2L,2D)

Amazone_(Large)

Dag 5

AMAZONE – QUITO – OTAVALO

Na het ontbijt varen we per kano naar Coca, onze laatste halte voor we terug naar de bewoonde wereld reizen. Op weg naar Quito bewonderen we het diepgroene woud nog eenmaal vanuit de lucht. Bij aankomst zetten we onze reis verder naar Otavalo. Onderweg krijgen we een picknicklunch en houden we halt bij een rozenkwekerij. Rozen behoren tot de belangrijkste exportproducten van Ecuador. De weg naar Otavalo is bezaaid met kleine indianendorpen. De witgekalkte huisjes tekenen er zich af tegen het dramatische Andeslandschap. Aan de voet van de Imbaburavulkaan ligt het San Pablomeer met daarrond de dorpjes die de kern van de Otavalo gemeenschap vormen. We genieten van het avondmaal in HACIENDA CUSÍN, een prachtig gerestaureerde haciënda uit de koloniale tijd. Daar overnachten we ook. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1108562285_(Large)

Dag 6

OTAVALO – QUITO

Na een vroeg ontbijt bezoeken we de beroemdste indianenmarkt van Ecuador in Otavalo. De Plaza de Ponchos vormt het commerciële centrum van de stad. Tussen de vele marktstalletjes op dit plein vinden we onder andere de wevers die hun kleurrijke wandkleden, truien, poncho’s en andere producten uitstallen. Daartussen weerklinken steeds weer de rustgevende klanken van Andesmuziek. Daarna verkennen we de straten van Otavalo. Hier dragen de leden van alle indianenstammen hun eigen klederdracht, maar geen enkele stam is zo bekend als de otavaleños. De combinatie van goudkleurige halskettingen, geborduurde bloezen, veelkleurige ceinturen van de vrouwen met de lange paardenstaarten, vilten hoeden, katoenen sandalen en wollen poncho’s van de mannen vormen ontegensprekelijk een prachtig plaatje. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we verder naar Laguna Cuicocha. Dit diep azuurblauw meer is ontstaan in de krater van de slapende Cotacachivulkaan. Tijdens een korte wandeling genieten we van prachtige uitzichten op de vulkaan en het Cuicochameer. In de late namiddag rijden we terug naar Quito voor het avondmaal. We overnachten in het luxueuze vijfsterren SWISSÔTEL. (O,L,D)

Dag 7

QUITO – COTOPAXI NATIONAAL PARK – QUITO

Na ons ontbijt rijden we zuidwaarts via de Pan Americanaweg richting het Cotopaxi Nationaal Park. Dit park is genoemd naar de gelijknamige vulkaan Cotopaxi, een Kichwa naam voor ‘Nek van de Maan’. Met zijn 5.897 meter is dit een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld, de op een na hoogste berg van Ecuador en de eerste besneeuwde vulkaan die we tegenkomen vanuit Quito. Het nationaal park is maar liefst 33.000 hectare groot en bezit onvoorstelbaar veel verschillende dier- en plantensoorten. We kunnen er herten, vossen en meer dan 90 soorten vogels waarnemen. Met wat geluk spotten we zelfs de Andescondor. We maken een wandeling rond het Limpiopungomeer. Op zo’n 3.900 meter rust dit meer aan de voet van de Cotopaxivulkaan. Met een beetje geluk spotten we er wilde paarden. Na ons bezoek rijden we terug naar Quito waar we dineren. We overnachten in ons hotel. (O,L,D)

Cotopaxi_(Large)

Dag 8

QUITO – CUENCA

Na het ontbijt is het tijd voor het Casa del Alabadomuseum, een ware schatkamer aan precolumbiaanse kunst. De invloed van de Inca’s is niet te onderschatten, maar de geschiedenis vertelt ons dat de bakermat van de Ecuadoraanse beschaving dateert van ver voor de komst van de Inca’s. We maken kennis met het knusse centrum van koloniaal Quito tijdens een korte wandeling. We vertrekken vanaf de Plaza de la Independencia met El Sagrario en de 16e-eeuwse torens en portieken. In de Calle de las Siete Cruces vinden we de kerk van La Compañía de Jesús, de kroon op de barokke kunst van Ecuador. De bombastische altaren, muren en plafonds zijn er versierd met maar liefst 700 kilogram Incagoud. Ook heel bijzonder is de Iglesia de San Francisco die deels werd opgetrokken uit stenen van oude Incaruïnes. De kerk maakt deel uit van het grootste kloostercomplex van Zuid-Amerika. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Equatorial Monument dat het midden van de wereld aangeeft op 0°. In het etnografisch museum krijgen we een beter beeld van de verschillende etnische groepen die Ecuador rijk is. We lunchen nabij het monument. Daarna zetten we koers naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Cuenca. Nabij het koloniale centrum ligt ons hotel CRUZ DEL VADO waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 9

CUENCA

Na het ontbijt gaat onze aandacht uit naar het historische centrum van Cuenca. De stad is barok, niet alleen qua architectuur, kunst en literatuur, maar vooral diep in de ziel van haar bewoners en bezoekers. Cuenca is al eeuwenlang een intellectueel centrum met een grote aantrekkingskracht voor dichters, schilders, advocaten en psychologen. Uit de universiteit ontsproten veel van Ecuador’s grote geesten. Hierdoor kreeg Cuenca haar bijnaam: ‘het Athene van Ecuador’. De leukste manier om de sfeer van de stad te proeven is al wandelend. We flaneren langs de indrukwekkende kathedraal, gezellige pleinen en parkjes en het kleurrijke bloemenmarktje van Plaza del Carmen. Langs de waterkant staan schitterende koloniale bouwwerken waarin marmer uit de omliggende groeven verwerkt is. We lunchen in de stad. We maken ook kennis met de ateliers waar typische panamahoedjes gewassen en gekleurd worden. Ook andere ambachten zoals ikat weven en filigraan behoren tot het erfgoed van deze stad. We genieten van een smakelijk diner en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Cuenca_(Large)

Dag 10

CUENCA – CAJAS NATIONAAL PARK – GUAYAQUIL

Na het ontbijt vertrekken we naar Cajas, een 28.800 hectare uitgestrekt beschermd merengebied gelegen op een hoogte tussen 3.000 en 4.000 meter. We maken een wandeling met panoramisch uitzicht langs de meren. Het gebied werd gevormd door intense vulkanische activiteiten en gletsjervorming. Dit park is een absoluut hoogtepunt voor landschapsfotografen en liefhebbers van lama’s en alpaca’s. Na onze picknicklunch rijden we verder naar Guayaquil en bewonderen we onderweg de mooie landschappen van de páramo. We rijden langs de bananen- en cacaoplantages van de kustvlakte. Bij aankomst in Guayaquil starten we met een kort stadsbezoek. Daarbij springen de contrasten tussen traditie en vernieuwing in het oog. Tegen de avond rijden we naar het vijfsterrenhotel WYNDHAM waar we dineren en overnachten. (O,picknicklunch,D)

Cajas_Nationaal_Park_2_(Large)

De Oostelijke Galapagoseilanden

La Pinta

Tijdens deze rondreis gaan we met het kleinschalig, exclusief cruiseschip La Pinta op expeditie naar de oostelijke Galápagoseilanden met als hoogtepunt het eiland Española.

Dag 11

GUAYAQUIL – GALÁPAGOS: SOUTH PLAZA-EILAND

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een spannend deel van de reis. We nemen een binnenlandse vlucht vanuit Guayaquil naar de Galápagoseilanden. Bij aankomst ligt ons expeditieschip, het LA PINTA CRUISESCHIP, al op ons te wachten. Aan boord zien we de komende dagen de mooiste plekjes van de oostelijke Galápagoseilanden. Na de verwelkoming aan boord krijgen we wat meer uitleg over het programma, gevolgd door een lunch. In de namiddag staat het eilandje South Plaza op het programma. Dit is het kleinste eiland van de Galápagosarchipel dat we kunnen bezoeken. Toch vinden we hier een grote diversiteit. Zo heeft het eiland een van de grootste populaties aan landleguanen. Overal duiken leguanen op, die smullen van de vruchten van de enorme cactussen op het eiland. Het eiland is vooral bekend door zijn endemische plant die in de droge tijd het eiland met een rood gekleurd tapijt bedekt. Doordat het eiland naar één kant afhelt, wordt de zuidkant begrensd door hoge kliffen met allerlei vogels zoals de fregatvogel, de zwaluwstaartmeeuw, de roodsnavelkeerkringvogel en verschillende soorten jan-van-genten. We genieten aan boord van een heerlijke cocktail en ons diner. (O,L,D)

lapinta_(Large)

Dag 12

GALÁPAGOS: SANTA FE & SAN CRISTÓBAL-EILAND

Na het ontbijt meren we aan bij het eiland Santa Fe. We worden meteen verwelkomd door de zeeleeuwen die op het witte strand liggen te zonnebaden. Hier gaan we op zoek naar de groengele landleguaan die alleen op dit eiland voorkomt. Ook worden we verrast door de enorme vijgcactussen die wel vijf meter hoog kunnen worden. Met een beetje geluk komen we ook hier de Galápagosbuizerd tegen. Daarna is er nog tijd om te snorkelen of te ontspannen op de glasbodemboot. We genieten van een lekker middagmaal aan boord. In de namiddag gaan we aan wal op het eiland San Cristóbal waar we eerst stoppen bij het broedcentrum van de reuzenschildpad in Cerro Colorado. Deze plek is enorm belangrijk voor het behoud van deze diersoort die in de 19e eeuw bijna volledig uitgeroeid was. In de omliggende bossen huizen tientallen vogelsoorten en de inheemse lavahagedis. Bij terugkeer krijgen we een korte briefing en dineren we aan boord. (O,L,D)

Galapagos_(Large)

Dag 13

GALÁPAGOS: SAN CRISTÓBAL-EILAND

Na het ontbijt gaan we opnieuw aan wal op het eiland San Cristóbal. Met het water tot aan onze knieën wandelen we naar het meest oostelijke punt van het eiland: Punta Pitt. Dit punt wordt gevormd door een steile heuvel met een wijde krater. Wanneer we naar boven wandelen, krijgen we een spectaculair uitzicht over de kustlijn. Dit is de enige plaats waar de drie soorten jan-van-genten en de twee types fregatvogels samenleven. Na de wandeltocht nemen we een verfrissende duik vooraleer we terug aan boord gaan voor de lunch. Daarna vaart het schip naar een belangrijke broedplaats voor vogels van de Galápagosarchipel: Cerro Brujo. Naast de Darwinvink en de jan-van-gent met blauwe voetjes zien we hier ook een zeeleeuwenkolonie. Op dezelfde oevers wandelde Darwin in september 1835. San Cristóbal was immers het eiland waar hij voor de eerste keer voet aan wal zette op de Galápagos. We dineren aan boord. (O,L,D)

Galapagos_2_(Large)

Dag 14

GALÁPAGOS: ESPAÑOLA-EILAND

’s Ochtends meert ons schip aan bij de rotsen of een steiger op Punta Suárez, Isla Española, ook wel Hood Island genoemd. Hier wacht ons een boeiende wandeling op lavaterrein, op zoek naar de unieke zeevogelkolonies, zoals de Nazca en blauwvoet jan-van-gent, fregatvogels, vinken, zwaluwstaartmeeuwen en spotvogels. We zien hier ook zeeleguanen met een felle driekleur en een broedplaats voor zeeleeuwen. Van april tot december kunnen we albatrossen spotten. We lunchen aan boord. Na de lunch reizen we verder tot in Gardner Bay. Op een wit koraalstrand observeren we zeeleeuwen, spotlijsters en verschillende soorten vinken. Iets verder op de rotsen komen we ook de felrode krabben tegen. Dit is de ideale plek om te snorkelen of een tochtje te maken met de glasbodemboot. We keren terug naar het schip voor een korte briefing en genieten aan boord van het afscheidsdiner. (O,L,D)

Opmerking

OVER DE VAARROUTE

De voorgestelde vaarroute geldt als richtlijn. De kapitein bepaalt welke route gevolgd wordt. Route en programma variëren naargelang de richtlijnen en regulaties van het nationaal park, weersomstandigheden, seizoensveranderingen, veiligheidsredenen en de zoektocht naar wildlife. Flexibiliteit is dé sleutel tot succes van deze expeditie. Tijdens de cruise vinden de wandelingen en zodiactochten plaats in groepen van maximum 16 personen. Dit is steeds onder begeleiding van lokale Engelstalige Galápagosgidsen, conform de reglementering van het nationaal park.

Dag 15

GALÁPAGOS – (SANTA CRUZ) – GUAYAQUIL – BRUSSEL

Als we met La Pinta varen, brengen we na het ontbijt nog een bezoek aan het wetenschappelijke centrum Charles Darwin in de baai van Puerto Ayora. Hier worden de Galápagosreuzenschildpadden en de landleguanen bestudeerd en gekweekt. We luisteren er naar een interessante uiteenzetting over de verschillende biologische facetten van de eilanden. Indien we de noordelijke eilanden bezoeken met Santa Cruz II, nemen we zowel een kijkje bij het schildpaddenreservaat als bij de wilde Galápagosreuzenschildpadden in de weelderige hooglanden van het eiland. Daarna nemen we op de luchthaven van Baltra onze retourvlucht naar het vasteland. Bij aankomst in Guayaquil genieten we nog van een picknicklunch en checken we in voor onze internationale retourvlucht naar Brussel. (O,picknicklunch)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.