Door zijn enorme oppervlakte kent China zeer uiteenlopende klimaten. De temperaturen kunnen tijdens de zomermaanden gemakkelijk oplopen tot 30°C (in Beijing tot 35°C), hoewel het ’s avonds afkoelt en de regen verkwikking brengt. De lucht is dan ook vochtiger. In mei, september en oktober is het overdag nog lekker warm (20°C à 25°C), maar zijn de avonden koel. Ook april en november zijn aangename maanden om te reizen, omdat er dan minder toeristen zijn. Hou er wel rekening mee dat het in het noorden al koud kan zijn, in de provincie Yunnan is er zelfs kans op sneeuw. In het zuidoosten is het nog heerlijk warm als de zon schijnt. De hotels in China zetten vanaf half mei de airconditioning aan en vanaf half november de verwarming, met mogelijk warme of koude kamers tot gevolg. Heel China gebruikt de Beijing tijd. In China en Hongkong is het tijdens de zomer 6 uur later dan in België. In de winter bedraagt het tijdsverschil 7 uur.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is vereist voor China en kan via je reisagent of anders dan anders aangevraagd worden. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of
www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
De Chinezen zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale avondkledij mee te nemen. Van mei tot oktober: over het algemeen krijgt katoenen of linnen kleding de voorkeur boven synthetische, gezien de temperatuur overdag kan oplopen. Let wel op dat het in de restaurants een stuk frisser kan zijn door de airco. Een truitje en/of sjaaltje kan dus handig zijn. Warme kledij, zoals een fleece en windjack, is aanbevolen in de bergen waar het ’s ochtends en tegen de avond koud kan zijn. In april, oktober en november dien je zeker over voldoende warme kledij te beschikken. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke (gesloten) stapschoen met een voldoende geprofileerde zool mag in je bagage ook zeker niet ontbreken. Tenslotte raden wij de sportievelingen aan een badmuts te voorzien voor de zwembaden in de hotels.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. Een stevige en goed afsluitbare koffer is noodzakelijk. Stop nooit je paspoort, geld en reisdocumenten in je koffer. Je mag één stuk handbagage van maximum 7 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op, taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. In heel China is men zeer streng op het maximumgewicht en de afmetingen van de bagage. Overgewicht wordt doorgerekend! Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Een universele adapter is noodzakelijk. Een zaklamp kan handig zijn in Zhongdian, Jianshui en Yuanyang.
Het Chinees geld heet renminbi (= volksgeld) en de munteenheid is de yuan (CNY gesproken taal: kuai). Eén yuan is gelijk aan tien jiao (gesproken taal: mao) en aan 100 fen. Zowel euro’s als US-dollars kunnen in de hotels gewisseld worden. Creditcards worden zowel in China als in Hongkong aanvaard in de meeste hotels en in grote handelszaken. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers China: 1 EUR = 7,75 CNY (oktober 2024). In Hongkong gebruikt men de Hongkong dollar. Wisselkoers Hongkong: 1 EUR = 8,52 HKD (oktober 2024).
Fotomateriaal zoals geheugenkaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Hou er rekening mee dat je gsm niet op elk moment bruikbaar is. Doordat China volop investeert in gsm-masten, wordt de bereikbaarheid steeds groter. In Zhongdian en Yuanyang is er soms geen ontvangst. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. In het merendeel van de hotels is (gratis) wifi aanwezig. Het netnummer van China is +86.
In Hong Kong is het roken van E-sigaretten niet toegestaan en riskeer je een hoge boete.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Voor deelnemers met een redelijke fitheid. Activiteiten kunnen wat meer inspanning vergen en een groter uithoudingsvermogen vereisen. Denk aan wandelingen van 7-10 kilometer en wat meer uitdagende activiteiten, maar nog steeds toegankelijk voor de meeste mensen met een redelijke conditie. Ook staan er enkele vroege vertrekken en tussenvluchten op het programma en verblijven we drie nachten op een hoogte tussen de 2.600 en 3.300 meter.