Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Eeuwenoude tradities in China

Tijdens deze rondreis door de nieuwe wereldmacht, maak je kennis met de verschillende snelheden waarop China ontwikkelt. Zo staat Beijing al stevig in de 21ste eeuw, terwijl gebieden zoals Yuanyang nog steeds enkele decennia achterop hinkelen. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van de 5000 jaar oude cultuur in al haar facetten. Natuurliefhebbers worden dan weer verrast door de steeds veranderende landschappen. Ook de mens staat centraal tijdens deze reis, in de dorpen en steden sta je telkens weer verbaasd over de enorme verschillen in fysionomie van 'de' Chinees.

Neem ook een kijkje op de pagina van onze 15-daagse rondreis naar China met verblijf in Shanghai!

Programma: China rondreis Shanghai

4
Cultuur
4
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – BEIJING

We vertrekken vanuit Brussel naar Beijing.

Dag 2

BEIJING

Bij aankomst in Beijing rijden we meteen naar een lokaal restaurant voor de lunch. Hierna start onze kennismaking met Beijing in het Zomerpaleis, een prachtig bouwwerk volledig ommuurd met tuinen, paviljoenen en tempeltjes. Het was ooit de favoriete verblijfplaats van keizerin Cixi die ook de laatste keizer Puyi op de drakentroon bracht. We bezoeken onder andere de lange wandelgang die keizer Qianlong liet bouwen, zodat zijn moeder ook bij regenachtig weer buiten zou kunnen wandelen. We maken een korte boottocht op het kunstmatig aangelegde Kunmingmeer, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over het geheel van de gebouwen. We nemen onze intrek in het RENAISSANCE WANGFUJING HOTEL om even op te frissen. Om de dag af te sluiten, proeven we de wereldberoemde gelakte pekingeend in een traditioneel lokaal restaurant. We overnachten in het hotel. (L,D)

Dag 3

BEIJING

Vandaag genieten we weer van een heerlijk ontbijt. Het hart van het hedendaagse China is ongetwijfeld het Tian’anmenplein met zijn overheidsgebouwen. Ook voor Mao had dit plein een bijzondere betekenis: in 1949 riep hij hier de stichting van de Volksrepubliek China uit en in 1966, bij het begin van de Culturele Revolutie, kwamen hier één miljoen mensen samen. In 1989 werd op hetzelfde plein de studentenopstand voor meer democratie bloedig neergeslagen. We bezoeken deze ochtend ook de Verboden Stad. Bijna vijf eeuwen lang was dit het Keizerlijke Paleis, de plaats vanwaar de Zoon des Hemels zijn absolute macht uitoefende. Slechts zelden verliet de keizer zijn paleis en niemand mocht zonder zijn toestemming de Verboden Stad betreden. Via de zuidelijke hoofdpoort wandelen we over de imposante pleinen. Naast een bezoek aan de grootse zalen voor de officiële plechtigheden en banketten nemen we ook een kijkje in het intiemere gedeelte met de kamers voor de schare concubines en de keizerlijke tuin. Na de lunch in een lokaal restaurant maken we een riksjatocht door de hutongs of de traditionele steegjes die ooit de stad zo typeerden. Hier komen we oog in oog te staan met het informele alledaagse Beijing. Daarna maken we nog een ontspannende wandeling door het Beihai park. ‘s Avonds worden we beloond met een ‘keizerlijk banket’, waar zelfs de serveersters geheel uitgedost zijn in keizerlijke stijl. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

BEIJING

Na het ontbijt bezoeken we de Tempel van de Hemel die in een prachtig park gelegen is. Dit complex met haar schitterende blauw geglazuurde dakpannen was eeuwenlang het centrum van de belangrijkste hemelse keizerrituelen. Tweemaal per jaar werd de keizer vanuit de Verboden Stad naar hier gedragen om te bidden voor vrede en een goede oogst. Het park rond de tempel wordt dagelijks door honderden Chinezen bezocht; het is dan ook een plaats waar sociale contacten worden onderhouden. Hierna rijden we zo’n 70 kilometer buiten de stad naar Mutianyu, een stil natuurgebied waar we een prachtig gedeelte van de Grote Muur kunnen bekijken. We lunchen in een lokaal restaurant. De Grote Muur is een van de opmerkelijkste prestaties van de mensheid en een van de belangrijkste monumenten van de Chinese beschaving. Dit immense bouwwerk kronkelt over een afstand van ruim 6.700 kilometer van de kust van Bohai ten noordoosten van Beijing tot in de Gobiwoestijn in het verre westen. Imposante trappen leiden ons naar de wacht- en uitkijktorens waar we bij helder weer getrakteerd worden op verre panorama’s over de groene heuvels. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_146393807_(Small)

Dag 5

BEIJING – XI’AN

Na een vroeg ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Xi’an. Tijdens de Tangdynastie, midden 7e eeuw tot begin 10e eeuw, was Chang’an, zoals Xi’an toen heette, de grootste stad ter wereld met ruim één miljoen inwoners. Van hieruit vertrok de legendarische zijderoute tot diep in Centraal-Azië en zelfs tot in Europa. We lunchen in de oude stad die nog steeds volledig omwald is door een 12 meter hoge én brede stadsmuur. Vervolgens maken we een korte wandeling op de zuidelijke muur vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de historische hoofdstad. Na dit bezoek wandelen we door het kalligrafiestraatje van Xi’an waar we prachtige penselen, inktstenen en het beroemde zijdepapier bewonderen. De Grote Moskee bevindt zich in het hart van de levendige islamitische wijk van de stad. De moskee is ruim 1.200 jaar oud en is een typisch voorbeeld van sinificatie, de verchinezing van buitenlandse culturen. De architectuur van de gebouwen herinnert aan de gekende Chinese paviljoenen, maar de Arabische kalligrafieën, de grote gebedshal en natuurlijk de talrijke moslims in de buurt wijzen ons op een opvallende islamitische aanwezigheid in deze stad. ‘s Avonds genieten we van een plaatselijke specialiteit; een diner bestaande uit dumplings. We overnachten in het moderne HILTON HOTEL. (O,L,D)

Dag 6

XI’AN – CHENGDU

We bezoeken na het ontbijt een van de hoogtepunten van de reis: het terracottaleger van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Zo’n 30 kilometer buiten Xi’an liet deze keizer voor zichzelf een mausoleum bouwen. In 1974, bij het aanleggen van een waterput, stootten enkele boeren bij toeval op het terracottahoofd van een krijger. Archeologen werden geconsulteerd en al snel werd duidelijk dat een fantastische ontdekking was gedaan: een enorm grafleger van terracottasoldaten dat het mausoleum moest bewaken lag al meer dan 2.000 jaar onder de grond. Onderzoeken en opgravingen hebben aangetoond dat het complex bestaat uit de graftombe en een circa zevenduizend beelden tellend leger dat over drie kuilen is verdeeld. De soldaten zijn gemodelleerd naar levende mensen en ze zijn meer dan levensgroot. Na deze boeiende ervaring is het tijd voor een lokale lunch. Daarna nemen we de hogesnelheidstrein of een binnenlandse vlucht naar Chengdu. We genieten van ons diner in een lokaal restaurant. De levendige stad Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan en kende een enorme bloei tijdens de Handynastie, voornamelijk dankzij haar brokaathandel. We overnachten in het authentieke BUDDHA ZEN HOTEL. (O,L,D)

Dag 7

CHENGDU

Na het ontbijt staat het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding op ons programma. Dit centrum houdt zich onder meer bezig met het bestuderen van de bedreigde bamboebeer, beter gekend als de reuzenpanda en andere met uitsterven bedreigde diersoorten uit de omgeving. Hun doel is om een populatie reuzenpanda’s in stand te houden, zodat de reuzenpanda’s weer kunnen worden losgelaten in het wild zodra de tijd er rijp voor is. We genieten van onze lunch en zetten onze tocht verder. Jinli Street is de hoofdstraat van Chengdu waar theehuizen, antiekwinkeltjes en snacktentjes elkaar afwisselen. Hier is de pikante Sichuan keuken alomtegenwoordig. Tegen de avond brengen we een bezoek aan het Wenshuklooster waar we met een beetje geluk het avondgebed kunnen bijwonen. Dit klooster werd gebouwd tijdens de Tangdynastie en is nog steeds een zeer actief boeddhistisch klooster waar pelgrims grote wierookkaarsen komen offeren. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_1148439143

Dag 8

CHENGDU – LIJIANG

We nemen na het ontbijt de transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Lijang, de stad van de vriendelijke matriarchale Naxibevolking. Hun huizen zijn versierd met kunstig houtsnijwerk. Niet de man, maar de vrouw staat hier aan het hoofd van het huishouden. Op straat dragen de Naxi meestal een soort cape, een Mao-pet en een mand op de rug. Het is ook een van de weinige minoriteitsgroepen met een eigen pictografisch schrift. Bij aankomst lunchen we in de stad. Daarna gaan we uitgebreid op verkenning in de oude stad van Lijiang. In de wirwar van kleine steegjes en kanaaltjes verschuilen zich pareltjes van gebouwen in de typische lokale stijl, met prachtige houten deurpanelen en verrassende binnentuinen. De stad werd in 1996 grotendeels verwoest door een aardbeving, maar werd volledig in haar originele staat hersteld. We dineren in de stad en overnachten in het mooie INTERCONTINENTAL ANCIENT TOWN RESORT. (O,L,D)

Dag 9

LIJIANG

Na het ontbijt bezoeken we Heilongtan of het Zwarte Drakenvijverpark. Bij mooi weer zien we hier de reflectie van de toppen van de Jade Draak Sneeuwberg in het water. Hier staat ook de Drakengod tempel, vanwaar een vijfbogige brug naar het eiland leidt met het ‘de Maan omarmende paviljoen’. Een voortreffelijk uitzicht over Lijiang hebben we vanop het 22 meter hoge Wangu Pavillon. Iets verderop ligt het Mufupaleis, ook wel de Verboden Stad van Lijiang genoemd. Dit is een gebouwencomplex opgericht door de Mu-clan, dat vandaag de dag een goede voorstelling geeft van de geschiedenis van Lijiang en de traditionele Naxicultuur. Na de lunch in een lokaal restaurant zijn we in de namiddag vrij om Lijang verder te verkennen of te genieten van de uitstekende faciliteiten van het hotel. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 10

LIJIANG – ZHONGDIAN

We reizen na het ontbijt verder naar de noordelijk gelegen Tibetaanse stad Zhongdian en genieten van de imposante panorama’s. Als het goed weer is, zien we de Jade Draak Sneeuwberg nog verschillende keren aan de horizon verschijnen. Na de lunch in een lokaal restaurant brengen we een bezoek aan een typisch dorp van de Yi-minoriteit of afhankelijk van het seizoen aan de Tiger Leaping Gorge. De Yi hebben zich in verschillende dorpen op de berg gevestigd. Ieder dorp bestaat uit een tiental families. Hoewel geleidelijk aan de moderne wereld via elektriciteit en TV tot bij hen komt, blijven ze nog vasthouden aan hun eenvoudige manier van leven. Deze streek is bijzonder rijk aan marmer van hoge kwaliteit. Bovendien groeien er veel zeldzame planten die in de traditionele Chinese en Tibetaanse geneeskunde gebruikt worden. Vooraleer we verder rijden naar Zhongdian wandelen we nog even door een Tibetaans dorp. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het SHANGRI-LA HOTEL. (O,L,D)

Dag 11

ZHONGDIAN

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Tibetaans klooster. Met een beetje geluk horen we het opdreunen van de mantra’s, magische formules waarmee de hulp en bescherming van de boeddhistische godheden opgeroepen wordt. De bekendste mantra luidt ‘Om mani padme hum’ of ‘Om, het juweel is in de lotus, hum’. Een andere manier van reciteren is het gebruik van de rozenkrans met 108 kralen die voortdurend door de vingers van de gelovigen glijden. Door al deze religieuze praktijken ook in het dagelijkse leven toe te passen, hopen de Tibetanen op een betere hergeboorte in een volgend leven om zo uiteindelijk het nirvana te bereiken. Na de lunch in een lokaal restaurant maken we een wandeling rond het Bita Haimeer. In de Tibetaanse taal betekent Bita ‘deken van eiken’, wat verwijst naar het dichte bos waardoor het meer wordt omringd. Het meer ligt 3.540 meter boven de zeespiegel en is bekend door het zuivere water en de rustgevende stilte van de omgeving. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 12

ZHONGDIAN – KUNMING

We nemen na het ontbijt een ochtendvlucht naar Kunming en rijden naar het 83 kilometer ten zuidoosten gelegen Stenen Woud. We genieten daar van een lokale lunch. De omgeving van het Stenen Woud behoort tot een van de meest opmerkelijke natuurfenomenen van China. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat legendes over ontstonden. Een aangelegd pad voert ons door het dichtste deel van het woud. Smalle, vreemd gevormde rotsen van 5 tot 30 meter hoog staan verspreid over een immense oppervlakte. Dit typische karstlandschap is ontstaan doordat water het zachte gesteente heeft weg geërodeerd. De kalkstenen pinakels en rotsen zien eruit als versteende bomen. Sommige bizar gevormde pieken zijn wel 30 meter hoog. We rijden naar het YINRUILIN INTERNATIONAL HOTEL waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 13

KUNMING – YUANYANG

Na het ontbijt rijden we naar het zuidelijker gelegen Yuanyang. Na een lange rit komen we in een streek terecht die maar recent werd ontsloten dankzij de aanleg van een nieuwe weg. Hier kunnen we kennismaken met een minder bekend stukje China. Na ons bezoek aan een Mongools dorp rijden we verder naar Yuanyang. We lunchen onderweg. We bevinden ons nu in een gebied met bijzondere klimatologische omstandigheden. De lokale Hani en andere minoriteiten hebben hier honderden jaren lang gewerkt om de bergen om te toveren tot vruchtbaar gebied. Het resultaat mag er zijn; de rijstterrassen worden zelfs beschouwd als een wereldwonder en zijn sinds kort erkend als Unesco werelderfgoed. Door de extreem vochtige lucht die omhoog stijgt, zijn de bergen dikwijls in mist of wolken gehuld. We dineren en overnachten in het eenvoudige YUNTI HOTEL. (O,L,D)

Dag 14

YUANYANG – JIANSHUI

Na een eenvoudig ontbijt bezoeken we de kleurrijke ochtendmarkt. We nemen ook een kijkje in een Hani-paddenstoelendorp en maken een mooie wandeling tussen de rijstterrassen. Deze terrassen vormen als het ware een mini-ecosysteem; zonder voortdurend onderhoud en irrigatie was de vruchtbare grond al lang weggespoeld van de hellingen. Tijdens de wintermaanden tot het begin van de lente worden de terrassen bevloeid met bronwater vanuit de verderop gelegen bossen. In het rijstseizoen verdampt het water en vormen zich wolken boven de terrassen die opnieuw voor het nodige water zorgen. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we verder naar Jianshui en bezoeken we het dorp Tuanshan. Een arme immigrant die een fortuin had bijeengegaard in de tinmijnen liet hier het dorp van zijn dromen bouwen voor zijn familie. We stoppen ook eventjes om de Double Dragon Bridge te bekijken, een van de tien mooiste bruggen van China. In Jianshui verblijven we in het LINAN HOTEL. We dineren in de stad. (O,L,D)

Dag 15

JIANSHUI – KUNMING – GUILIN

Na het ontbijt wandelen we door de stad en bezoeken we de omvangrijke Confuciustempel, de tweede grootste confuciustempel van China. Na de lunch rijden we terug naar Kunming, de stad van de eeuwige lente. We nemen de transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Guilin. Daar dineren en overnachten we in het SHANGRI-LA HOTEL. (O,L,D)

Dag 16

GUILIN – YANGSHUO

Vandaag schepen we na het ontbijt in voor een spectaculaire cruise op de Li rivier naar het 80 kilometer zuidelijker gelegen Yangshuo. Vanuit een weelderige, groene vlakte vol rivieren en meren stijgen indrukwekkende karstbergen op tussen de rijstvelden; een uniek landschap. Het is alsof we deel uitmaken van een klassiek Chinees schilderij. We genieten van een Chinese lunch aan boord. Aangekomen strekken we de benen en maken we een ontspannende fietstocht langs de vele mooie rijstvelden van dit rijke landbouwgebied. Behalve rijst worden hier ook pinda’s, suikerriet en tropische vruchten verbouwd. Dit is het land van de waterbuffel en de puntige strohoeden. We genieten van het avondmaal in het prachtige YANGSHUO RESORT waar we overnachten. Liefhebbers kunnen de lichtshow Liu Sanjie van de beroemde cineast Zhang Yimou bijwonen. (O,L,D)

shutterstock_177783149

Dag 17

YANGSHUO – GUILIN – HONGKONG

Na het ontbijt rijden we terug naar Guilin waar we de vlucht nemen naar Hongkong. We genieten van een late lunch bij aankomst. In deze wereldstad klimmen we naar de Victoria Peak. Na een spannend ritje met de kabeltram wacht ons aan de top een adembenemend uitzicht over de beroemde skyline van Hongkong. Terwijl het langzaam donker wordt, zien we tijdens ons diner één voor één de lichtjes aangaan. We overnachten in het HARBOUR GRAND KOWLOON HOTEL. (O,L,D)

Dag 18

HONGKONG – BRUSSEL

Tijd voor Hongkong! Na het ontbijt gaan we opnieuw op stap om de stad te ontdekken. Deze voormalige Britse kroonkolonie staat nog steeds bekend als financieel centrum van wereldformaat. We rijden naar Aberdeen, de vissersplaats genoemd naar de graaf van Aberdeen die in de 19e eeuw minister van Koloniën was. Hier leeft een grote gemeenschap bootmensen die op sampans en vissersboten werken. Hun traditionele levenswijze staat in schril contrast met de hypermoderne wolkenkrabbers die hen omringen. We maken een tocht per sampan. Na de lunch bezoeken we het Central District, een gedeelte van de vroegere hoofdplaats Victoria. Dit is het kloppende economische hart van Hongkongeiland waar torenhoge gebouwen elkaar verdringen. Met de legendarische Star Ferry steken we de prachtige baai van Hongkong over en bewonderen we de dramatische skyline van de andere kant. Na het afscheidsdiner in ons hotel rijden we naar de hypermoderne Hongkong International Airport voor onze retourvlucht naar België. (O,L,D)

Dag 19

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.