Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Door zijn enorme oppervlakte kent China zeer uiteenlopende klimaten. De temperaturen kunnen tijdens de zomermaanden gemakkelijk oplopen tot 30°C (in Beijing tot 35°C), hoewel het ’s avonds afkoelt en de regen verkwikking brengt. De lucht is dan ook vochtiger. In mei, september en oktober is het overdag nog lekker warm (20°C à 25°C), maar zijn de avonden koel. Ook april en november zijn aangename maanden om te reizen, omdat er dan minder toeristen zijn. Hou er wel rekening mee dat het in het noorden al koud kan zijn, in de provincie Yunnan is er zelfs kans op sneeuw. In het zuidoosten is het nog heerlijk warm als de zon schijnt. De hotels in China zetten vanaf half mei de airconditioning aan en vanaf half november de verwarming, met mogelijk warme of koude kamers tot gevolg. Heel China gebruikt de Beijing tijd. In China en Hongkong is het tijdens de zomer 6 uur later dan in België. In de winter bedraagt het tijdsverschil 7 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is vereist voor China en kan via je reisagent of anders dan anders aangevraagd worden. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Voor China gelden geen bijzondere gezondheidsbepalingen en zijn geen specifieke inentingen vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk mogen niet ontbreken. Flessenwater is aanbevolen. In de hotels zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg ben je vaak aangewezen op hurktoiletten. Toiletpapier, een desinfecterende handgel of handzeep (schone handen zonder water) stop je dus best in je dagrugzak. Producten als deodorant, zonnecrème, oordopjes, tampons, lippenbalsem en insectenwerend middel zijn niet overal in China verkrijgbaar. Doordat we ons tijdens deze reis gedurende twee dagen in Zhongdian op een hoogte van ongeveer 3.500 meter hoogte bevinden, raden wij je aan hierover je arts te raadplegen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

De Chinezen zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale avondkledij mee te nemen. Van mei tot oktober: over het algemeen krijgt katoenen of linnen kleding de voorkeur boven synthetische, gezien de temperatuur overdag kan oplopen. Let wel op dat het in de restaurants een stuk frisser kan zijn door de airco. Een truitje en/of sjaaltje kan dus handig zijn. Warme kledij, zoals een fleece en windjack, is aanbevolen in de bergen waar het ’s ochtends en tegen de avond koud kan zijn. In april, oktober en november dien je zeker over voldoende warme kledij te beschikken. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke (gesloten) stapschoen met een voldoende geprofileerde zool mag in je bagage ook zeker niet ontbreken. Tenslotte raden wij de sportievelingen aan een badmuts te voorzien voor de zwembaden in de hotels.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. Een stevige en goed afsluitbare koffer is noodzakelijk. Stop nooit je paspoort, geld en reisdocumenten in je koffer. Je mag één stuk handbagage van maximum 7 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op, taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. In heel China is men zeer streng op het maximumgewicht en de afmetingen van de bagage. Overgewicht wordt doorgerekend! Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Een universele adapter is noodzakelijk. Een zaklamp kan handig zijn in Zhongdian, Jianshui en Yuanyang.

Money Geldzaken

Het Chinees geld heet renminbi (= volksgeld) en de munteenheid is de yuan (CNY gesproken taal: kuai). Eén yuan is gelijk aan tien jiao (gesproken taal: mao) en aan 100 fen. Zowel euro’s als US-dollars kunnen in de hotels gewisseld worden. Creditcards worden zowel in China als in Hongkong aanvaard in de meeste hotels en in grote handelszaken. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers China: 1 EUR = 7,41 CNY (september 2021). In Hongkong gebruikt men de Hongkong dollar. Wisselkoers Hongkong: 1 EUR = 9,05 HKD (september 2021). 

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Fotomateriaal zoals geheugenkaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Hou er rekening mee dat je gsm niet op elk moment bruikbaar is. Doordat China volop investeert in gsm-masten, wordt de bereikbaarheid steeds groter. In Zhongdian en Yuanyang is er soms geen ontvangst. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. In het merendeel van de hotels is (gratis) wifi aanwezig. Het netnummer van China is +86.

Smoking Roken

In Hong Kong is het roken van E-sigaretten niet toegestaan en riskeer je een hoge boete !

Important Belangrijk om te weten

  • Verre binnenlandse verplaatsingen worden waar mogelijk per vliegtuig of hogesnelheidstrein gemaakt. Zo vermijden we vermoeiende, nachtelijke treinritten en blijft er meer tijd over voor excursies. Graag wijzen we er op dat China bijna een continent op zich is. Dit betekent dat enkele trajecten, hoe interessant ook, toch vrij lang zijn.
  • We verblijven grotendeels in luxueuze vier- en vijfsterrenhotels. In Yuanyang verblijven we in de best voorhanden zijnde accommodatie. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen de vermelde hotels veranderd worden door gelijkwaardige accommodatie.
  • Deze reis verloopt op basis van volpension. Alle plaatselijke restaurants werden met veel zorg geselecteerd op hygiëne en kwaliteit.
  • Deze afwisselende rondreis staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen.
  • Tijdens deze reis begeven we ons vier dagen op een hoogte tussen 2.600 meter (Lijiang) en 3.300 meter (Zhongdian). Bij vooraf bestaande medische problemen raden we aan hierover het advies van de huisarts in te winnen.
  • Beslissingen van de Chinese overheid en onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.