Arrow top

Eeuwenoude tradities in China

Reizen naar China biedt niet alleen een kennismaking met een boeiende cultuur, maar vormt ook een ontdekkingstocht door een land in razendsnelle evolutie. De keizerlijke dynastieën zijn verdwenen, maar eeuwenoude tradities en gebruiken zijn gebleven. In de steden ziet men duidelijk dat in China een enorme economische groei aan de gang is, die ook zijn invloed heeft op het algemene straatbeeld. Naar China reizen is binnenstappen in een totaal andere wereld. Een wereld waar heden en verleden elkaar de hand reiken, waar het alledaagse ongewoon is en het ongewone alledaags. 

China is als het ware een enorme trap waarvan we vanuit de uitlopers van de Himalaya, het mythische ‘Shangri La’ met zijn met sneeuw bedekte toppen, afdalen naar het stroomgebied van majestueuze rivieren omgeven door kalksteenbergen naar de vruchtbare, rijst producerende vlaktes. Naast de Han meerderheid vinden we kleurrijke en trotse minderheden terug, die een manier zoeken om hun boeiende cultuur aan te passen aan de moderne tijden. 

Ming

Met de komst van de keizerlijke Ming dynastie (1368-1644) brak één van de langste en meest stabiele regeerperiodes aan in de Chinese geschiedenis. Vanuit de Verboden Stad, regeerden de Ming en later ook de Qing keizers met het goddelijk mandaat uit het symbolische centrum van het Chinese Universum. De keizers beschouwden zich “als zonen van de God van de Hemel” en introduceerden allerhande gecompliceerde rituelen om te kunnen communiceren met de goden om zo vergiffenis te vragen voor de zonden van het volk, epidemieën af te zweren en goede oogsten te vragen. In deze periode zochten alchemisten in opdracht van het hof naar een levenselixir om de keizers hun gegeerde onsterfelijkheid te bezorgen en ontdekten zo per ongeluk het buskruit. Invallen van de noordelijke stammen zorgde ervoor dat de verdedigingsmuur rond het rijk werd versterkt, hetgeen resulteerde in één van ’s werelds grootste bouwkundige projecten, de 6700 km lange Grote Muur. China zette zich ook als maritieme grootmacht op de kaart door met enorme houten schepen 7 expedities te maken tot in Oost-Afrika en het Arabisch schiereiland. De naties die werden bezocht en de eerste Europese ontdekkingsreizigers waren onder de indruk van de rijkdom in de vorm van porcelein, zijde, jade, … die de Chinezen bezaten. Jezuïeten kregen de mogelijkheid zich aan het Chinese hof te verdiepen in de cultuur en beïnvloedden de ontwikkeling van de wetenschappen en technologie.

na_content_Ming_shutterstock_12398347

De Chinese draak

Geboren worden in het jaar van de Draak is de garantie op een succesvol leven. De Chinese draak is een opmerkelijke hybride van het lichaam van een slang, de horens van een hert, de oren van een stier, de klauwen van een havik en de schubben van een vis. Beschikkende over magische krachten, kan hij zwemmen, vliegen, is de brenger van regen en biedt hij bescherming tegen de kwade geesten. In tegenstelling tot onze Westerse opvatting van de onheilspellende vuurspuwende draak, is zijn Chinese broer een symbool van vruchtbaarheid en voorspoed.

Mao & de culturele revolutie

Om de economie van China een boost te geven zette Mao zijn “Grote Sprong Voorwaarts” in waardoor hij van het land ’ s werelds grootste staalproducent wilde maken. Het enige wat echter ontbrak was voldoende ijzererts zodat de boeren in hun kleine staaloventjes landbouwwerktuigen, kookpotten en zelfs deurknoppen omsmolten tot staal van lage kwaliteit. Hierdoor lag het werk op de velden stil en brak een enorme hongersnood uit die het leven kostte aan 60 miljoen mensen. Het volk was niet meer tevreden en het onderscheid tussen rijk en arm werd steeds groter. Het uitgangspunt van de Maoïstische ideologie was daarom de boerenrevolutie waarbij het onderscheid tussen manueel en intellectueel werk diende afgeschaft te worden waardoor er geen verschil meer zou zijn in sociale klassen. In 1965 gaf de Bende van Vier de aanleiding tot de Culturele Revolutie door de vernietiging van 4 oude waarden : gebruiken, tradities, cultuur en denkwijze. De jonge Rode Garde, voornamelijk studenten, die het extreme visie van Mao beschreven in het Rode Boekje, tot op de letter volgden vormden de draaischijf van de revolutie. Alle herinneringen aan het verleden, tempels, kunst en geschriften werden vernield. Kunstenaars en intellectuelen dienden op het platteland heropgevoed te worden door te werken in landbouwcollectieven. Modelopera’s, communistische liederen en propaganda werden “de nieuwe cultuur”. We kunnen alleen maar gissen hoeveel verloren is gegaan tijdens deze donkere jaren van de Culturele Revolutie. 

na_content_Mao_shutterstock_253113214_(Large)

Taoïsme

De enige werkelijke in China ontstane godsdienst is het Taoïsme, die werd gesticht door Laotze, een ietwat schimmige figuur die zou geleefd hebben in de 7de eeuw v.C. en op het einde van zijn leven op de rug van een waterbuffel de Himalaya zou ingetrokken zijn. Centraal in de leer staat de Dao of de universele weg, de drijvende kracht van de natuur, de basis van alle leven en de onuitputtelijke geest. Het is de bedoeling het leven zo te ordenen dat de harmonie met de natuurlijke orde van het universum bewaard wordt. De balans tussen yin en yang, maan en zon, vrouwelijk en mannelijk, koud en warm, negatief en positief dient bewaard te blijven.