Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Bolivia situeert zich in het zuidelijk halfrond. De jaargetijden zijn dus tegenovergesteld aan die van ons. In het algemeen varieert het klimaat in Bolivia meer door de verschillen in hoogte en haar topografie dan door de verschillende seizoenen. We vinden er verschillende klimaten terug. In het noorden (Amazonas) is het meestal tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het heet en droog, in de valleien gematigd koel en in het hoogland koud. Van mei tot oktober is het winter en dus droogseizoen in Bolivia. In de hoger gelegen gebieden kan het dan ’s nachts aanzienlijk kouder worden, voornamelijk in juni en juli. De temperatuur in de lager gelegen gebieden is echter aangenaam. In de zomer, van november tot maart, is het regenseizoen. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur in Bolivia rond 16°C à 17°C. Het tijdsverschil tussen Bolivia en België is -6 uur tijdens de zomer en -5 uur tijdens de winter.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en afzonderlijk van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. NIet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkel vaccinatie verplicht. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella.. Ook een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en zelfs verplicht als je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen. Het zikavirus wordt overgedragen door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar gebieden te reizen waar het virus voorkomt. Het leidingwater is nooit drinkbaar. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree en eventueel O.R.S. zakjes. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Voor verdere details (en eventueel medicijnen tegen hoogteziekte) verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afsrpaak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be)

Height Hoogte

We bevinden ons tijdens deze reis vaak op hoogte. Deze rondreis probeert dit stelselmatig op te bouwen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust. We raden aan hierover extra informatie in te winnen bij de huisarts.

STAD HOOGTE
Santa Cruz 416 meter
Sucre 2.810 meter
Potosí 4.067 meter
Uyuni 3.650 meter
Ojo de Perdiz 4.600 meter
Titicacameer 3.800-4.100 meter  
La Paz 3.640 meter

Clothing Kleding

Gezien de enorme verschillen tussen dag- en nachttemperaturen en het reizen op hoogte, raden we aan enkele dikke truien mee te nemen, alsook thermisch ondergoed. Een fleece en regenjack, zonnecrème en een hoedje als bescherming tegen de hoogtezon, alsook een zonnebril tegen het felle licht mogen niet ontbreken. Ook stevige stapschoenen (en eventueel een wandelstok) zijn onontbeerlijk, aangezien er regelmatig over een oneffen ondergrond gewandeld wordt. 

Sanitary Sanitair

In de hotels zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg zijn er vaak geen toiletten beschikbaar en ben je aangewezen op de vrije natuur. Zeep zonder water en toiletpapier stop je best in je rugzak die je bij je hebt tijdens de dag. Bolivia is een jong land in volle groei. Toerisme is er nog niet volledig ontwikkeld. Flexibiliteit is dus dé manier om te genieten van deze schitterende parel.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. Voor binnenlandse vluchten zijn de luchtvaartmaatschappijen zeer streng op het maximum gewicht van bagage. Je mag één stuk handbagage (zachte tas) per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 20x25x30 centimeter, het maximum gewicht is vijf kilogram. Gelieve bij de reisdocumnten de voucher na te kijken voor de exacte bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankomen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden Gelieve naast je hoofd- en handbagage ook een kleinere (zachte) reistas te voorzien voor het verblijf in Isla del Sol. Tijdens deze etappe wordt de grote bagage bewaard in Copacabana. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 230 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

Money Geldzaken

Je neemt het best niet gescheurde US-dollars of euro’s mee die je ter plaatse omwisselt tegen de lokale munt in banken of hotels. Voorkeur gaat uit naar US-dollars. Je kan geld opnemen met je Visa of Mastercard in de ATM machines in La Paz, Potosí en Sucre. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik. De lokale munt in Bolivia is de boliviano (BOB). Wisselkoers: 1 EUR = 7,13 BOB (oktober 2023). 

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Door het felle licht en de strakblauwe hemels biedt Bolivia heel wat uitdagingen voor fotografen. Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden echter aan om voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden.  De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Op de meeste plaatsen werkt je gsm niet, zoals op de zoutvlakte. Check best even vooraf met je provider. Het netnummer van Bolivia is +591.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze rondreis nemen we binnenlandse vluchten. De vluchtschema’s kunnen na publicatie van de brochure nog wijzigen. Ook onvoorziene plaatselijke weersomstandigheden kunnen een verschuiving in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen, maar enige flexibiliteit is vereist.
  • Bolivia is een jong land in volle groei, maar op toeristisch vlak nog niet ten volle ontwikkeld. We nemen jullie mee naar ongerepte en afgelegen gebieden waar we fascinerende landschappen en natuurfenomenen ontdekken. Hierdoor boeten we af en toe in aan luxe, maar de beloning is groot!
  • Aan de zoutvlakte van Uyuni verblijven we in een uniek hotel volledig opgetrokken uit zout. In Ojo de Perdiz bevinden we ons letterlijk in the middle of nowhere. De lodge waar we verblijven is er het enige teken van beschaving. We bezoeken deze regio per comfortabele 4x4 jeep: een buitengewone ervaring!
  • Deze afwisselende rondreis staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een goede conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen. Aangezien we ons tijdens deze reis vaak op een hoogte boven 3.000 meter bevinden, raden we aan om hierover het advies van de huisarts in te winnen.
  • Tijdens deze rondreis wordt er veel gewandeld, vaak op oneffen paden of treden. Stevige stapschoenen met goed profiel zijn dus een absolute must.