Argentinië is zo groot als de helft van Europa en strekt zich uit over verschillende klimaatgebieden en landschappen, variërend van subtropisch regenwoud tot gletsjers. Argentinië ligt in het zuidelijk halfrond. Dit wil zeggen dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan de onze. Buenos Aires ligt zoals het grootste deel van het land in de gematigde zone. In de zomer (december-maart) is het warm en vochtig en kan de temperatuur oplopen tot boven 30°C. In de lente (oktober-november) en herfst (april) is het iets aangenamer. Iguazú heeft een subtropisch klimaat met steeds warme temperaturen en een occasionele regenbui. Patagonië wordt gekenmerkt door koele zomertemperaturen, een zeer wisselvallig klimaat met regelmatig hevige windvlagen en/of regenbuien. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 10°C. Hier zijn december tot maart dan weer de beste maanden. In Puerto Madryn is het iets warmer (15°C à 20°C) en valt er over het algemeen weinig neerslag. In het noordwesten (Salta) is het klimaat warm en droog met een gemiddelde dagtemperatuur in februari en maart van 23°C à 25°C. Het tijdsverschil tussen België en Argentinië is -5 uur in de zomer en -4 uur tijdens de winter.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken, zowel ’s nachts als overdag. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten: van subtropische temperaturen in het noorden tot een polair klimaat in het uiterste zuiden van het land. In het Noorden en in Buenos Aires is lichte katoenen of linnen kledij aangewezen, gezien de temperatuur overdag kan oplopen. In Iguazú voorzie je best kleding met lange mouwen, aangezien er hier meer insecten zijn. Verder zijn een hoofddeksel, zonnebril en zonnecrème met hoge beschermingsfactor aangewezen. Laat je in Patagonië vooral niet verrassen door de sterk aanhoudende koude winden (lippenzalf) en hou steeds rekening met mogelijke regen. Winddichte kledij, een sjaal, handschoenen en goede regenkleding zijn aan te bevelen. Een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mag in je bagage ook zeker niet ontbreken.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan en een handbagage van maximum 7 kilogram. Vermijd extra riemen of banden rond de ruimbagage, omdat deze kunnen blijven haken en schade veroorzaken. Zorg er bij rugzakken en zachte reistassen voor dat alle riemen goed zijn weggestopt, of gebruik een vluchthoes. Brussels Airport laat enkel gecertificeerde wikkels toe. Bagage gewikkeld met niet-goedgekeurde folie of tape (die je bijvoorbeeld zelf thuis aanbrengt) wordt geweigerd aan de incheckbalie. Men mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die in de bagagebak of onder de stoel kan geplaatst worden. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er ook rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen evenals paraplu’s en vloeistoffen niet in de handbagage opbergt. Batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating (stoelreservering kan doorgaans pas enkele weken voor vertrek) aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde van boeking kan zijn.
De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Een universele adapter (drie platte pinnen) is noodzakelijk.
De munteenheid is de Argentijnse peso. Er bestaan biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 peso en muntstukken van 5, 10, 25 en 50 centavos (1 ARS = 100 centavos) en van 1 peso. Je kan zowel euro’s als US-dollars wisselen bij aankomst in de luchthaven en in de grote steden. Daarnaast kan er in de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals American Express, Visa of Mastercard, betaald of afgehaald worden. Let wel op dat je slechts kleine bedragen per keer kan afhalen en men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Argentinië: 1 EUR = 1.063,564 ARS (oktober 2024).
Kijk goed na of de dataroaming van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Je gsm werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Het is mogelijk voor vertrek een esim-kaart te installeren op je smartphone (kijk zeker de compatibiliteit van je gsm-toestel vooraf na) of om bij aankomst in Argentinië eenvoudig een lokale simkaart aan te kopen voor een mobiele internetconnectie. Alle hotels bieden kosteloos wifi aan op de kamer of in de publieke ruimtes. Het netnummer van Argentinië is +54.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Deze rondreis staat open voor elke leeftijd als je over een goede conditie en mobiliteit beschikt. Tijdens deze reis wordt er beroep gedaan op heel wat binnenlandse vluchten, wat soms lange dagen met zich meebrengt. Daarnaast wordt er regelmatig gewandeld. Om goed te kunnen volgen tijdens deze reis zou je dus minstens 5 kilometer moeten kunnen wandelen bij warm weer.
Ook aangepaste kledij en schoenen zijn een must!