Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Argentinië is zo groot als de helft van Europa en strekt zich uit over verschillende klimaatgebieden en landschappen, variërend van subtropisch regenwoud tot gletsjers. Argentinië ligt in het zuidelijk halfrond. Dit wil zeggen dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan de onze. Buenos Aires ligt zoals het grootste deel van het land in de gematigde zone. In de zomer (december-maart) is het warm en vochtig en kan de temperatuur oplopen tot boven 30°C. In de lente (oktober-november) en herfst (april) is het iets aangenamer. Iguazú heeft een subtropisch klimaat met steeds warme temperaturen en een occasionele regenbui. Patagonië wordt gekenmerkt door koele zomertemperaturen, een zeer wisselvallig klimaat met regelmatig hevige windvlagen en/of regenbuien. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 10°C. Hier zijn december tot maart dan weer de beste maanden. In Puerto Madryn is het iets warmer (15°C à 20°C) en valt er over het algemeen weinig neerslag. In het noordwesten (Salta) is het klimaat warm en droog met een gemiddelde dagtemperatuur in februari en maart van 23°C à 25°C. Het tijdsverschil tussen België en Argentinië is -5 uur in de zomer en -4 uur tijdens de winter.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. 

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Een gele koorts vaccinatie is aanbevolen (in Iguazú en Salta). Er is een geen risico voor malaria; een goede muggenspray met DEET en beschermende kledij zijn voldoende voor deze regio’s. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Flessenwater is aan te bevelen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Clothing Kleding

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten: van subtropische temperaturen in het noorden tot een polair klimaat in het uiterste zuiden van het land. In het Noorden en in Buenos Aires is lichte katoenen of linnen kledij aangewezen, gezien de temperatuur overdag kan oplopen. In Iguazú voorzie je best kleding met lange mouwen, aangezien er hier meer insecten zijn. Verder zijn een hoofddeksel, zonnebril en zonnecrème met hoge beschermingsfactor aangewezen. Laat je in Patagonië vooral niet verrassen door de sterk aanhoudende koude winden (lippenzalf) en hou steeds rekening met mogelijke regen. Winddichte kledij, een sjaal, handschoenen en goede regenkleding zijn aan te bevelen. Een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mag in je bagage ook zeker niet ontbreken.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. Je mag één stuk handbagage van maximum 12 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes of vijlen, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage toegestaan zijn. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Op de binnenlandse vluchten wordt er per persoon maximum 15 kilogram toegestaan (maximale afmetingen is 158 centimeter in totaal, lengte+breedte+hoogte), handbagage is beperkt tot 8 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. De overige bagage kan worden achtergelaten in het Madero Hotel te Buenos Aires; een aparte reistas kan dus handig zijn. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.  

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Een universele adapter (drie platte pinnen) is noodzakelijk.

Money Geldzaken

De munteenheid is de Argentijnse peso. Er bestaan biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 peso en muntstukken van 5, 10, 25 en 50 centavos (1 ARS = 100 centavos) en van 1 peso. Je kan zowel euro’s als US-dollars wisselen bij aankomst in de luchthaven en in de grote steden. Daarnaast kan er in de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals American Express, Visa of Mastercard, betaald of afgehaald worden. Let wel op dat je slechts kleine bedragen per keer kan afhalen en men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Argentinië: 1 EUR = 371,37 ARS (oktober 2023).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Alle film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen; er is geen invoerbeperking. Je gsm is op de meeste plaatsen en afhankelijk van je provider bruikbaar. Telefoneren vanuit de hotels is mogelijk, maar duur. Kijk goed na of de mobiele date van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. In het merendeel van de hotels is (gratis) wifi aanwezig. Het netnummer van Argentinië is +54.

Important Belangrijk om te weten

  • Er wordt tijdens deze rondreis beroep gedaan op heel wat binnenlandse vluchten. De vluchtschema’s kunnen na publicatie van de brochure nog wijzigen. Ook onvoorziene plaatselijke weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen, maar enige flexibiliteit is steeds vereist.
  • Op de binnenlandse vluchten wordt per persoon maximum 15 kilogram toegestaan, handbagage is beperkt tot 5 kilogram. De overige bagage kan in een aparte tas worden achtergelaten in het Madero Hotel te Buenos Aires, meer informatie ter plaatse.
  • Aangezien we verschillende klimaatgordels doorkruisen, met een tropisch klimaat in het noorden en een koud klimaat in het zuiden, is aangepaste kledij een absolute must. We raden aan om winddichte kledij mee te nemen voor Patagonië. Voor de wandelingen raden we bovendien aangepaste schoenen aan.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
  • Voor de facultatieve excursie Minitrekking op de Perito Moreno bedraagt de maximum leeftijd voor deelname strikt 65 jaar, ongeacht de fysieke conditie. Ook indien er een gezondheidsrisico is, kan deelname geweigerd worden. Vanaf een maand voor vertrek gelden 100% annuleringskosten.