Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Door zijn extreme lengte (ongeveer 4.300 kilometer) kent Chili erg uiteenlopende klimaten. Gemiddeld is het land minder dan 200 kilometer breed van west naar oost. Op deze kleine afstand neemt de hoogte toe van zeeniveau tot bijna 6.000 meter. De seizoenen verlopen tegengesteld aan de seizoenen in België: de zomer loopt van december tot februari. Het noorden (Atacama) kent een woestijnklimaat en is extreem droog en zonnig. ‘s Avonds koelt het voelbaar af, waardoor de temperatuurschommelingen soms tot 30°C bedragen. In midden Chili heerst een mediterraan klimaat met weinig regen in de zomer. In het binnenland kunnen de temperaturen tijdens de zomermaanden tot 35°C oplopen. Het zuiden (Patagonië) wordt gekenmerkt door wind en regen. Hier schommelen de temperaturen tussen 5°C en 15°C. In de zomer is het in Chili 6 uur vroeger dan in België en in de winter 4 uur vroeger. Op Paaseiland is het in de zomer 8 uur vroeger dan in België en in de winter 6 uur vroeger.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot zes maanden na terugkeer in België. We raden ook aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en dit apart van het origineel te bewaren. 

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Chili kent geen verplichte inentingen. Een inenting tegen hepatitis A, tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella zijn aan te bevelen. Belangrijk om te weten is dat het zikavirus overgedragen wordt door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Een goede muggenmelk met DEET, verkrijgbaar in elke apotheek en een zonnecrème met hoge beschermingsfactor mogen niet in je bagage ontbreken. Je doet er goed aan geen leidingwater te drinken. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies:03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be). 

Clothing Kleding

Tijdens deze rondreis kom je in contact met uiteenlopende klimaatzones: van hete temperaturen in het noorden tot een polair klimaat in het uiterste zuiden. Aangepaste en gevarieerde kledij is dus een absolute must. In Patagonië mag je je vooral niet laten verrassen door de sterk aanhoudende koude winden en hou steeds rekening met mogelijke neerslag. Een fleece, thermisch ondergoed, een winddichte regenjas, een sjaal, handschoenen en goede regenkledij, alsook lippenzalf, zijn aan te bevelen. In Atacama draag je overdag best lichte, katoenen kledij en comfortabele schoenen. De nachten zijn echter koud. Verder mag een stevige stapschoen met profiel, een zonnebril en een hoed of pet niet in je bagage ontbreken.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Voor zowel internationale als binnenlandse vluchten is men zeer streng wat maximum gewicht van bagage betreft. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 55x35x25 centimeter, het maximum gewicht is 10 kilogram. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes, vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in je handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Aangezien er verschillende vormen van stopcontacten gangbaar zijn, kan je best een universele adapter meenemen. 

Money Geldzaken

De munteenheid van Chili is de Chileense peso. Er bestaan munten van 1, 5, 10, 50 en 500 peso en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 peso. Het biljet van 500 peso wordt niet meer gedrukt. Op de meeste plaatsen (grotere steden en toeristische regio’s) kan er met creditcards, zoals Visa, MasterCard of American Express betaald of afgehaald worden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. US-dollars of euro’s kunnen bij aankomst in de luchthaven of in grotere steden bij banken of hotels omgewisseld worden tegen de lokale munt. Wisselkoers Chili: 1 EUR = 890,26 CLP (oktober 2023).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Je gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Een lokale simkaart kan eventueel ter plaatse aangekocht worden bij een telefoonwinkel, indien deze voorhanden is op een vrij moment tijdens de reis. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een vergoeding aangeboden. Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Het netnummer van Chili is +56.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze rondreis komen we in contact met uiteenlopende klimaatzones: van hete temperaturen in het noorden tot een polair klimaat in het uiterste zuiden. Aangepaste kledij en schoenen zijn dus een absolute must.
  • Om vermoeiende, lange of gevaarlijke busritten te vermijden, worden zoveel mogelijk binnenlandse vluchten ingelast. Op die manier kunnen we de mooiste plekken van Chili bezoeken zonder zinloos tijdverlies.
  • Deze reis verloopt op basis van volpension. Afhankelijk van het vluchtschema en de dagexcursies wordt er soms een ontbijtbox, picknicklunch of dinerbox voorzien.
  • Wijzigingen in het vluchtschema, vertragingen en andere plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
  • Boottochten zijn steeds afhankelijk van het weer en kunnen door slechte weersomstandigheden afgelast worden.
  • Op de meeste plaatsen verblijven we in vier- en vijfsterrenhotels. Enkel op Paaseiland is de accommodatie eenvoudiger. Dit om de prijs-kwaliteitsverhouding niet uit evenwicht te brengen en het eilandgevoel echt te kunnen beleven. Alle hotels zijn ideaal gelegen voor de excursies in het programma.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.