Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

De fascinerende Upsala gletsjer

Kreunend schuift mijn zware ijslichaam van de toppen van het Andesgebergte naar beneden. Ik ben oud omdat ik reeds sinds de laatste ijstijd als een architect dit landschap bewerk. Mijn eroderende werking bouwde mee de schoonheid die Patagonië werd gedoopt. Mijn naam is Upsala genoemd naar een Zweedse universiteit die hier in 1908 glaciologisch onderzoek deed. 

Ik was majestueus en krachtig maar boet de laatste jaren aan reputatie in. Daar waar ik mijn terminus in het meer van Argentinië laat glijden, ben ik nu zelf het slachtoffer van erosie veroorzaakt door het steeds warmere water dat aan mij vreet. Ook de winden die altijd van de partij zijn, worden zwoeler en alhoewel hun streling mij behaagt, versnellen ze mijn decadentie. Ik trek terug en verlies steeds meer terrein : 8 kilometer sinds 1978. 

Het bezoek aan het Park Los Glaciares leidt bij onze anders dan anders reizigers ongetwijfeld tot een diepgaande reflectie over de hoogdringendheid om bewust om te gaan met onze toeristische vrijbrief.

Ontdek de gletsjer tijdens onze Argentinië rondreis!

Arrow left slideshow
Arrow right slideshow
hans-jurgen-weinhardt-8PTAIMi94ic-unsplash
hans-jurgen-weinhardt-5RFMPufTKPA-unsplash
ICE
hans-jurgen-weinhardt-8PTAIMi94ic-unsplash hans-jurgen-weinhardt-5RFMPufTKPA-unsplash ICE