Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

De culturele erfenis van ‡Khomani San

De ‡Khomani San in Zuidelijk Afrika vormen een deel van wat genetisch waarschijnlijk de oudste mensen op aarde zijn (in de volksmond Bosjesmannen genoemd). De bescherming van hun cultuur en woongebied wordt zo belangrijk beschouwd, dat het volk en het gebied waar ze wonen, in 2017 als cultureel Unesco-werelderfgoed geklasseerd is.

Het gebied ligt ver van de bewoonde wereld en een groot deel valt binnen de grenzen van Kgalagadi Transfrontier Park. Dit maakt jobcreatie en inkomsten voor deze speciale bevolkingsgroep zeer moeilijk. !Xaus Lodge is in 2004 in dit park voor deze gemeenschap gebouwd en een stichting, de Transfrontier Parks Destinations Foundation, mag dit namens hen besturen. Dit schept werkgelegenheid aan één kant en aan de andere kant, door een kunstdorp dichtbij, de kans voor de ‡Khomani San om hun levenswijze te demonstreren en handgemaakte kunst te verkopen. Zo hebben ze inkomsten én wordt hun cultuur levend gehouden en bewaard. Dit initiatief bereikte zijn doel en werd zeer gesmaakt door reizigers.

En toen kwam het coronavirus. De lodge moest noodgedwongen meer dan vijf maanden de deuren sluiten. Geen werk, en als gevolg ook geen inkomsten! De ‡Khomani San leed enorm onder de sluiting en is nu dan ook heel blij dat de lodge terug open is.

“Het feit dat de lodge weer open is, is een antwoord op onze gebeden! We zijn opgelucht om weer te komen werken, handwerk en kunst te vervaardigen, de gasten te entertainen en inkomsten te kunnen genereren. We houden ervan om met gasten om te gaan en hen over onze cultuur te vertellen.”

Met deze woorden bevestigen ze de belangrijke rol die toerisme speelt om hun leefwijze te bevorderen en te beschermen. Anders dan anders gelooft dat dit slechts één van de vele verhalen is die dit bevestigt. Kom meer te weten over dit project tijdens onze rondreis "De Groene Kalahari" naar Zuid-Afrika!

Arrow left slideshow
Arrow right slideshow
1572_ZA_Khomani_San_ethisch_2
1572_ZA_Khomani_San_ethisch_3
1572_ZA_Khomani_San_ethisch_2 1572_ZA_Khomani_San_ethisch_3