Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top
5 maart 2019

Iedereen die ooit al eens in Bali is geweest, zal het eiland niét omschrijven als ‘rustig’. Er is altijd volk op straat, overal brommertjes, veel te zien en te doen en dankzij de talloze eetplekjes ruikt het eiland ook standaard lekker. Kan je je zelfs voorstellen dat Bali helemaal plat ligt? 

Balinees nieuwjaar

Wij vieren het nieuwe jaar met vuurwerk door het hele land, Bali doet het omgekeerde. Maar het is zowat de belangrijkste feestdag voor de hindoeistische Balinezen: het nieuwjaar, dit jaar op 7 maart! Nyepi staat bekend als de Dag van de Stilte, 24 uur van pure stilte op het eiland. 

shutterstock_1025103292

Shhhhht…

En dat mag je heel letterlijk nemen. Er zijn vier belangrijke regels die dag.

Amati Geni: geen vuur, geen licht, geen elektriciteit, …

Amati Karya: niet werken

Amati Lelunganan: niet reizen

Amati Leanguan: vasten en geen entertainment

Voor de één misschien saai, maar voor de ander heel indrukwekkend. Je wordt zo terug gekatapulteerd naar een tijd voor alle smartphones en technologie. Want televisie en zelfs mobiel internet werken niet. Het is een dag om even te stoppen met alles, een dag voor beschouwing en om kalm en bewust het nieuwe jaar in te zetten.  

Wat is de bedoeling van Nyepi?

Van 6 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s ochtends de volgende dag: stilte. Geen verkeer. Geen amusement. Waarom? Wel, de kwade geesten moeten denken dat Bali compleet verlaten is. Moesten de boze geesten toch nog over Bali vliegen, dan moet de stilte en het niet gebruik van lichten hen in de waan brengen dat Bali er niet is.

De dag na Nyepi is alles terug normaal. Je kan zelfs in Kuta de poppen van Ogoh-Ogoh op het strand gaan bezichtigen. 

shutterstock_1044777043

Ogoh-Ogoh

De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd, een parade en optocht waar de goden worden aangeroepen. De reden van Ogoh-Ogoh is om de boze geesten weg te drijven. Er vindt zelfs een grote offerceremonie aan de geesten van de onderwereld plaats. De grote poppen - die de boze geesten voorstellen - zijn indrukwekkend om te zien, talloze mensen komen ervoor op straat. Elk stadsdeel maakt een eigen pop, de jury kiest de beste. 

shutterstock_1042783018

Toeristen?

Ben je in Bali tijdens Nyepi? Dan moet je een dag in je hotelkamer blijven. Eten doe je ook gewoon in je hotel. Vliegtuigen stijgen niet op, auto’s rijden niet en brommers blijven geparkeerd, dus wat betreft transport kan je toch quasi nergens heen. Doe vooral één ding niet: de straat opgaan en foto’s nemen van hoe rustig het is. Respect voor de lokale bevolking op deze belangrijke dag is enorm belangrijk.  

shutterstock_1043319664

Al onze reizen naar Indonesië

PAG_4_shutterstock_56878594-Nicky_-_deeks_gebruikt_2013-2014_(Large)

Rondreis Indonesië

Nusa Indah - 18 dagen
shutterstock_700484761_(Large)

Rondreis Indonesië

Taman Eden - 20 dagen