Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top
26 november 2020

Internationaal vliegen en duurzaam toerisme?

Duurzaam toerisme lijkt een contradictie. Hoe duurzaam onze inspanningen op onze bestemmingen ook mogen zijn, dat internationale vliegreizen de klimaatzaak niet ten goede komen is een wetenschappelijk feit. Gelukkig bestaan er ondertussen ook manieren om onze CO2 -uitstoot te compenseren zodat we ook de internationale vluchten van onze reizen kunnen verduurzamen.

Wil je meer weten over onze projecten ? Lees dan deze blogpost.

Hoe gaan we concreet te werk?

Bij reservatie van je rondreis heb je de mogelijkheid om, via andersdananders, de CO2 -uitstoot van je internationale vluchten te compenseren. Per bestemming ligt het totaal aantal ton vast en dit is gekoppeld aan een bepaald bedrag dat je betaalt voor je CO2 -compensatie. Het bepaalde bedrag wordt toegevoegd op je bestelbon en (saldo)factuur en komt bovenop de gepubliceerde prijs van de rondreis. Let op! De prijzen die gepubliceerd staan bij de rondreizen zijn enkel voor economy class. Voor vluchten in businessclass betaal je meer aangezien je ook meer plek inneemt op de vlucht.

Per kwartaal informeren we onze partner Everland over het aantal vertrekkende reizigers per bestemming die hebben betaald voor hun CO2 -compensatie en storten we hen de ontvangen bedragen door. We voegen alle vluchten van onze reisleiders en medewerkers hieraan toe en zo hopen we op jaarbasis in totaal tussen 1.000 en 50.000 ton aan CO2 te compenseren.

Help jij ons mee om dit resultaat te bereiken?

It’s all in the ada-family!

Hoewel er ook in België een aantal gespecialiseerde organisaties bestaan die zich bekommeren over vluchtcompensatie, hebben wij gekozen voor een internationale samenwerking met Everland, een gespecialiseerd marketingbedrijf dat bosbeschermingsprojecten over de hele wereld vertegenwoordigt. Everland is een marketing spin off van Wildlife Works dat sinds 1997 bedreigde bossen en de wilde dieren die erin leven beschermt, en een duurzaam en transformerend ontwikkelingspad biedt aan de lokale (bos)gemeenschappen. Wij kwamen met hen in contact via onze voormalige reisleidster in Kenia, de sterkhouder achter het project Hadithi maar werden ook snel overtuigd van hun professionaliteit en impact doordat het bedrijf een erkend leider is in de REDD+ sector en het eerste bedrijf ter wereld is dat de verificatie van een REDD+ project heeft behaald onder de ‘Verified Carbon Standard’ (VCS) en de ‘Climate Community and Biodiversity Standard (CCB).

Wildlife Works ontwikkelde en beheert REDD+ projecten in Kenia en Congo die 1,24 miljoen ha bos beschermen en jaarlijks meer dan vijf miljoen ton CO2 -uitstoot verminderen.

Everland biedt REDD+ projectontwikkelaars toegang tot een breed scala aan marktkanalen en dit maakt het mogelijk om het instandhoudingswerk dat ze doen te financieren waarbij lokale landeigenaren en gemeenschappen voldoende beloond worden voor het vermijden van ontbossing nu en voor de lange termijn. Dat buiten het ecologische aspect ook het economische en sociale aspect aan bod komen in hun visie doet de organisatie 100% aansluiten bij ons duurzaamheidscharter met focus op deze drie duurzaamheidsaspecten.

De methode REDD+

REDD +, een acroniem van ‘Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation’ is een strategie om de klimaatverandering tegen te gaan die door de Verenigde Naties is bedacht. REDD+ plaatst een waarde op een stilstaand bos als sleutelelement in een plan om de aanhoudende ontbossing te voorkomen. Door het bosbehoud waardevoller te maken dan om te kappen, biedt REDD+ bosgemeenschappen en landen een model voor economische ontwikkeling waar zowel de mens als de planeet van kunnen profiteren. De waarde wordt weegegeven door Verified Emission Reduction (VER)-eenheden. VER’s worden ook wel ‘offsets’ of ‘carbon credits’ genoemd. Elke VER staat gelijk aan een ton koolstofdioxide die niet in de atmosfeer terecht kon komen als gevolg van het instandhoudingsplan van een REDD+ project. REDD+ ontwikkelaars kwantificeren de hoeveelheid broeikasgasemissies die door hun activiteiten worden verminderd. Onder strikte milieu- en sociale normen wordt hun werk onafhankelijk geverifieerd door internationale auditors. Na een succesvolle verificatie krijgt het project VER’s. Deze VER’s kunnen vervolgens aangekocht worden door vooruitstrevende bedrijven die, net zoals wij, er voor kiezen om vrijwillig hun onvermijdelijke uitstoot te verminderen. De opbrengst van VER-verkopen wordt opnieuw geïnvesteerd in groene economische ontwikkeling voor bosgemeenschappen. REDD+ projecten leveren ongekende ecologische en sociale voordelen op voor ernstig verarmde bosgemeenschappen die dringend verandering nodig hebben.

Gerelateerde berichten