Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Met een hoogteverschil van zeeniveau tot 5.895 meter (Mount Kilimanjaro) en zeer uiteenlopende biotopen (van savanne tot alpiene zone) lopen de temperaturen en de regenval in deze Tanzania rondreis nogal uiteen. Algemeen kan je wel stellen dat de periode januari-maart warm en droog is; april-mei warm en vochtig (lange regens), juni-augustus gematigd warm, september-oktober warm en droog en november-december warm en vochtig (korte regens). Tijdens de lange regens valt ongeveer de helft van de jaarlijkse neerslag en zijn vele wegen en parken geheel of gedeeltelijk onberijdbaar. De korte regens geven meestal geen noemenswaardige hinder, omdat eventuele regenvlagen zich meestal beperken tot een occasionele onweersbui in de late namiddag. Rondom de Ngorongorokrater is het weer steeds onvoorspelbaar en kan het fris zijn. Het tijdsverschil in onze wintertijd bedraagt +2 uur en in onze zomertijd +1 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het afzonderlijk van het origineel. Er is ook een visumplicht voor Tanzania. Het visum kan worden verzorgd door je reisagent of door anders dan anders.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is.Een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en ook verplicht als je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen, als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt of als je via het vaste land van Tanzania op Zanzibar aankomt. Ook aan te bevelen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio, mazelen-bof-rubella en preventieve malariapillen. Het leidingwater is niet drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon en muggen is noodzakelijk. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.
 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.
 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.
 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Voorzie lichte katoenen kledij met iets warm en winddicht voor de ochtendsafari’s en voor de bergen. Regenval is onvoorspelbaar, een lichte regenjas is dus aan te raden. Voor de wandelsafari’s is kledij in neutrale kleuren aanbevolen. Draag tijdens de safari’s geen blauwe of zwarte kledij, deze trekt tseetseevliegen aan. In elke lodge is er mogelijkheid om je kleding te laten wassen. Vergeet zeker niet je zonnebril, zwemkledij, zonnecrème met hoge beschermingsfactor, lippenbalsem, hoofddeksel, verrekijker, fototoestel en/of videocamera, reservebatterijen en/of batterijlader, zaklamp, persoonlijke medicatie en insectenwerende middelen voor tropische gebieden met hoog DEET-gehalte, comfortabele en stevige wandelschoenen, alsook een rugzakje voor de natuurwandelingen. Tijdens het bezoek aan de Hadzabe is het belangrijk om comfortabele, stevige wandelschoenen te dragen met goed geprofileerde zool. Het terrein is vaak bezaaid met losliggende stenen. Om de mannen tijdens de jacht te kunnen volgen, is ook een goede conditie nodig. Als alternatief kan er met de Hadzabe vrouwen naar knollen gezocht worden.

Luggage Bagage

Er wordt één zachte reistas (model sporttas) van maximum 23 kilogram per persoon toegestaan. De som van de zijden mag niet meer zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers en koffers met harde zijkanten kunnen niet worden gestouwd in de jeeps. Per persoon mag je één stuk handbagage in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Je mag ook één accessoire zoals een handtas of cameratas per persoon meenemen. Samen mogen deze twee stuks maximum 12 kilogram wegen, en zijn deze bij voorkeur geen trolleys. Om je comfort in de safarivoertuigen te optimaliseren, raden we aan je handbagage te beperken. Hoe kleiner de handbagage, hoe meer ruimte in de jeeps. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis.Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Let wel op: in Tanzania geldt een totaalverbod op plastic zakken. Alle reizigers die aankomen op een luchthaven in Tanzania mogen geen single use plastic meer meenemen als ze het land binnenkomen; niet in hun koffer, niet in hun handbagage, niet in de hand. Let er dus op dat je alle soorten plastic voor eenmalig gebruik – plastic zakken en verpakkingen, vuilniszakken, plastic boodschaptassen, enzovoort – niet in je reiskoffer of handbagage stopt tijdens het inpakken. Herbruikbare (en afsluitbare) plastic zakjes (type zip lock of totebags) om bijvoorbeeld kleine hoeveelheden gels en toiletartikelen te vervoeren in je handbagage zijn wel toegestaan. Voor meer details verwijzen we je graag door naar onze blog hierover: www.andersdananders.be/blog/wie-na-1-juni-2019-naar-tanzania-reist-neemt-beter-geen-plastic-meer-mee-naar-het-land

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 240 volt, een verdeelstekker van het Britse type met drie platte polen is aangeraden.

Money Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Je kan in Tanzania ter plaatse euro’s of US-dollars omwisselen. In de hotels kan je meestal gebruikmaken van creditcards (Visa, Mastercard), maar hiervoor rekent men vaak kosten aan. Reken er echter niet op om via je creditcard cashgeld op te nemen. US-dollar biljetten gedrukt voor het jaar 2000 worden niet aanvaard. US-dollar biljetten van 50 of 100 US-dollar leveren vaak een betere koers op. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Tanzania: 1 EUR = 2.731,70 TZS (oktober 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Ter plaatse zijn geheugenkaarten en batterijen niet altijd verkrijgbaar en soms vervallen. Voor goede natuuropnamen is een brandpuntafstand van 200 millimeter een minimum; 300 millimeter of groter is beter. Om het gewicht te beperken kan je ook een convertor van x1,4 of x2 gebruiken; let wel op dat dit met ernstig lichtverlies gepaard gaat. Een videocamera met een optische zoom van 8x is een minimum; 10 of 12x is beter; ook hier kan je een voorzetlens gebruiken om de optische vergroting te verhogen. Je gsm is op sommige plaatsen en afhankelijk van je provider bruikbaar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Bepaalde hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Tanzania is +255.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar Tanzania voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • tewerkstelling van lokale bevolking als chauffeurs en gidsen per regio
 • tewerkstelling van de lokale bevolking als gidsen, bootmannen, rangers, lodge personeel,…
 • Serena hotelgroep staat al 40 jaar voor het bijdragen aan de economische groei van de meest achtergestelde en afgelegen gebieden

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen
 • bezoek en (financiële) steun aan de Hadza, de Datoga en de Masai
 • verschillende accommodaties steunen lokale projecten voor de nabije gemeenschappen

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • Tanzania is opgenomen in de UN lijst van ontwikkelingslanden. Toerisme bedraagt 10,7% van het BNP.
 • langdurige samenwerking met een vaste lokale agent met vaste gidsen en chauffeurs

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • alle parkgelden dragen bij tot de verdere bescherming van de nationale parken en het algemene natuurbehoud, anti-stroperij projecten,…
 • nationale parken met managementsysteem voor het aantal bezoekers (carrying capacity)

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • oprichten en ondersteunen door Serena hotel groep van scholen, hospitalen,…
 • Gibb’s Farm werd mede-opgericht door lokale families en nog steeds nauwe samenwerking tussen Gibb’s Farm en de lokale gemeenschap
 • (financiële) ondersteuning ter behoud van de cultuur en de tradities van de Masai, Hadza en Datoga

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling
 

 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn uitgebreide kennis over geschiedenis, cultuur, tradtities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora
 • alle lodges en hotels ondersteunen verschillende scholen, het onderwijs in het algemeen en maken opleidingen voor de lokale bevolking mogelijk

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • alle hotels en lodges maken gebruik van zonne-energie, organische land- en tuinbouw, , natuurlijke bemesting en compost, initiatieven om water te besparen, recyclage, waste management

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • rondreis met focus op natuur
 • natuurwandelingen en safari’s met respect voor fauna en flora

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO2 compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Tijdens de safari’s gebruiken we speciaal omgebouwde 4x4 voertuigen. Om maximaal te kunnen genieten en om alle fotografen een optimale plaats te bieden, voorzien we voor iedereen een plaats aan een raam. Gelieve rekening te houden met de minder goede staat van de wegen die absoluut niet te vergelijken zijn met onze Europese wegeninfrastructuur.
 • OPGELET: Rekening houdend met het transport van bagage in de jeeps wordt er voor deze rondreis één zachte reistas (model sporttas op wieltjes) van maximum 23 kilogram per persoon toegestaan met maximumafmetingen van 158 centimeter (l+h+b). Harde koffers (type Samsonite e.d.) en koffers met harde zijkanten kunnen niet worden gestouwd in de jeeps.
 • Van half oktober tot half juli migreren jaarlijks meer dan één miljoen dieren in het Serengeti ecosysteem. Reizen in deze periode is dan ook dé kans bij uitstek om dit spektakel van nabij te volgen. Deze migratie is wel afhankelijk van de regens en kan dus met enkele weken verschuiven.
 • We logeren waar mogelijk in de lodges en kampen van de SERENA keten om maximaal te genieten van de overweldigende fauna en flora. Deze accommodaties bieden niet alleen uitstekende service en heerlijke maaltijden, maar liggen ook binnen de nationale parken op absolute toplocaties, zodat wildlife spotten bijna een zekerheid is. Toch willen we graag meegeven dat wildlife spijtig genoeg niet à la carte komt en we dit dus nooit kunnen garanderen. De ervaring leert ons dat verschillende groepen vaak totaal andere ervaringen kunnen opdoen.
 • In alle lodges is er een wasdienst.
 • Een verlenging op Zanzibar is mogelijk op aanvraag.
 • De volledige rondreis verloopt in volpension. In Tanzania nuttigen we de maaltijden in functie van het programma. Zo zullen we sommige dagen genieten van een picknicklunch.
 • Deze afwisselende reis staat in theorie open voor alle leeftijden. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.