Onbekendere regio
Het minder bekende zuiden van India heeft een heel eigen, ontspannen karakter. Kleurrijke tempelsteden, een exotisch ogende bevolking, theeplantages, jungle, tropische stranden en natuurparken staan er centraal. In het Dravidische India gaat voor de mensen geen dag voorbij zonder een bezoek aan de tempel, die in de loop der tijden is uitgegroeid tot een ware stad in de stad. De gopurams of grote kleurrijke toegangspoorten zijn van ver op te merken. De mensen houden de meest oorspronkelijke hindoeïstische geloofsbelevenis in ere en karaktiseren deze heel andere, onbekendere regio.
Natuurervaringen
Zuid-India staat bekend voor natuurreservaten zoals Periyar Nationaal Park, waar we een wandeling maken door de kruidentuin, en Nagarhole Nationaal Park waar we een jeep- en bootsafari maken en op zoek gaan naar de Indiase bizon, wilde honden, beren en luidruchtige apenfamilies. Misschien spotten we met enig geluk hier en daar zelfs een tijger! De meest originele biotoop is ongetwijfeld de brakke watervlakte van de backwaters in de deelstaat Kerala. Het is een eindeloos samenvloeien van immense waterpartijen, kunstmatige meren, kanalen, riviertjes, lagunes, moerassen en afgedamde reservoirs. Dit is een uniek ecosysteem dat nergens ter wereld zijn gelijke kent en een waar paradijs voor watervogels. We varen hier langs gehuchten met slechts enkele huisjes van stro en klei, langs dorpjes waar moeders het ontbijtgerei spoelen en langs scholen die wachten op de eerste leerlingen. We passeren bruggetjes waar opa’s zitten te vissen, dobberen langs vrouwen die kleurrijke wimpeltjes wasgoed ophangen of varen achter het roeibootje van de kruidenier die zijn koopwaar brengt. Het leven zoals het is! De mensen zijn zeer gastvrij en laten zich doorgaans graag fotograferen. Ook de leerrijke natuurwandelingen zorgen voor boeiende fotogenieke momenten.
Unesco werelderfgoed
Dat India gezegend is met tempels, pleizen, forten en andere architecturele pareltjes om u tegen te zeggen is geen publiek geheim. Staaltjes van onovertroffen beeldhouwkunst zoals de Brihadishwara tempel in Tanjore zijn niet voor niets Unesco werelderfgoed. Ook een bezoek aan de Belur en Halebid tempel laat gegarandeerd onvergetelijke indrukken na. De beklimming van de immense rots in Shravanbelgola, om er de 17 meter granieten standbeeld van Bahubali te aanschouwen, zorgt voor een sportieve én een heilzame ervaring. Ook de Indiase tempeldans Bharat Natyam, het sjamanistische Theyam dansen en het onvergetelijke Kathakali theater zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst. In Mysore bezoeken we het enorme paleis van de maharadja en de buiten de stad gelegen tempels van Somnathpur.
Bakermat van ayurveda
Tussen Noord- en Zuid-India ligt een landschap van platte rotsrichels: het Deccanplateau. De bevolking ten noorden van de Deccan leefde lange tijd verdeeld over een hoeveelheid aan Prinselijke Staten, telkens onder het bewind van een maharadja. In het zuiden zorgden slechts enkele machtige dynastieën voor de ontwikkeling van heuse stadstaten. Met hun meer gecentraliseerd bestuur konden die conservatieve souvereinen de gewoonten en authentieke tradities veel beter beschermen. De bevolking (zoals de Dravidiërs) kon terugvallen op aloude waarden en spirituele praktijken. Misschien dat daardoor de maatschappij ten zuiden van de Deccan minder hectisch, minder chaotisch aanvoelt. De mensen leven rustig tussen de wuivende kokospalmen en de grote verscheidenheid aan kruiden en planten. Niet voor niets ligt de oorsprong van wellness met kruidige massages en ayurveda hier in dit deel van het immense India. Meteen de perfecte afsluiter voor deze ontdekking van een bestemming waar natuur, cultuur, werkelijkheid, verbeelding, religie en zelfs geneeskracht onmerkbaar in elkaar overvloeien.