Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Levendig en tropisch Zuid-India

Zuid Indië lijkt wel een enorme hakbijl die in de oceaan klieft, een stomend cultureel gebied dat een weelderig contrast vormt met de bergpieken en vlaktes van het Noorden. Met indrukwekkende Hindu-tempels tegenover nationale parken met een gezonde populatie aan wilde dieren, met de ongeveëvenaarde groenheid van Kerala met zijn thee-plantages, kruidentuinen en backwaters tegenover de gouden stranden van Goa, met zowel een Engelse als een Franse koloniale geschiedenis tegenover zijn eigen rijke Dravidische geschiedenis, heeft Zuid-Indië een enorme diverse waaier aan verrassende uitstappen.

De drie wijzen

De Coromandel kust van Tamil Nadu herbergt een klassieke beschaving, met uiterst gastvrije mensen en een rijke culinaire traditie. De staat omvat het meest Zuidelijke punt van India, waar 3 oceanen samenkomen en heeft vruchtbare rijstvelden die van aan de kust tot diep in het binnenland rijken. Wij volgen er de beroemde tempelroute, die ons ook in de zetel van het Frans koloniale rijk in India zal brengen.

Kerala omschrijft zichzelf als “God’s own country” omdat ze gezegend zijn met bergen, water en zonneschijn, zodat het gebied tot de vruchtbaarste van Indië behoort en de Malabar kust van in de oudheid de droombestemming was van kruiden-handelaars uit het Westen. Een tocht op de backwaters blijft één van de mooiste en onvergetelijke belevenissen in Indië.

Karnataka, een beetje geprangd tussen zijn spectaculaire buren Goa en Kerala heeft dan weer zijn eigen culturele hoogtepunten met het paleis van Mysore en de tempels van Hassan met daarenboven enkele van de mooiste nationale parken van India, wij bezoeken het prachtige Nagarhole park, met een uiterst gezonde populatie aan tijgers en luipaarden.

backwaters_2_(Large)

Tempelroute

De tempelsteden van Tamil Nadu vormen een microkosmos voor de hele Zuid-Indische maatschappij, binnen de omwallingen van de stad zie je dat alles gericht is op het heiligdom in het centrum. Met hun unieke Dravidische architectuur waar de enorme gopurams of toeganspoorten of de volledig uit de rotsen gehouwen tempels behoren tot het mooiste wat ooit door mensenhanden is gebouwd. Gecombineerd met de typische klassieke Indische dansen zoals de Barathanatyam waan je je terug in de glorie periode van de grote Zuid-Indische dynastieën die zelfs tot in Angkor Wat hun culturele rijkdom hebben verspreid.

tanjore_2_(Medium)

Ayurveda

Een Indische benadering van gezondheid die geinspireerd is door het Hinduisme (Kennis van het leven). Bij ziekte wordt niet alleen gekeken naar de symptomen, maar wordt geprobeerd het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Hierbij wordt ondermeer gewerkt met kruiden, olie, massage, voedingsadvies en (yoga)oefeningen. De Ayurveda heeft in feite twee aanzichten of dimensies: één dimensie is de Ayurveda zoals deze zich aan ons presenteert, namelijk met een groot arsenaal aan geneeskrachtige middelen, helende massages, reinigingskuren, bijzondere voedingsmaatregelen en ga zo maar door. De andere dimensie omvat de 'hogere' leer der Ayurveda, haar overstijgende visies en esoterische aanzichten.

Auroville

Auroville is een unieke plek. Deze unviersele stad is tot stand gekomen in 1968 toen jongeren uit 124 verschillende landen een handvol aarde deponeerden in een marmeren urn in het centrum van Aurolville. Het symboliseerde hiermee de geboorte van een stad die gewijd is aan de eenheid van de mens. Het doel van Auroville is dat alle mannen en vrouwen in vrede en op een progressieve manier kunnen samenleven, het geloof, de politieke ideologieën en nationaliteit overstijgend om zo een menselijke eenheid te creëren. 

shutterstock_728308750_(Medium)