Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Zambia heeft vanwege zijn vrij hoge ligging, een aangenaam subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur verschilt per gebied. Het wordt echter nooit extreem heet alleen in de valleien van de Luangwa en Zambezi is het over het algemeen een stuk warmer. ‘s Zomers kan het heet worden met gemiddelde temperaturen tussen 25°C en 35°C. De winters zijn mild met gemiddelde temperaturen tussen 6°C en 24°C en ‘s avonds koelt het af. Tijdens het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoog. Zambia kent drie seizoenen. Het regenseizoen van half november tot april. Dit seizoen is het warm en is alles groen. Het regent niet elke dag. Van mei tot augustus is het overdag aangenaam warm en droog, ‘s nachts koelt het af en juli is de koelste maand. Van september tot half november is het warm tot heet en erg droog. Oktober is de heetste maand.

 • Safari: van mei tot oktober zijn de lodges en de wegen er naar toe open.
 • In april en mei zijn de Victoria Falls op zijn hoogst met veel spray; tussen oktober en december is de waterstand laag en zijn de waterval en de kloof goed te zien.
 • Augustus en september zijn ideaal voor een wandelsafari.
 • Van half november tot half april is het het regenseizoen, maar spotten we enorm veel inheemse én migrerende vogels.
Livingstone Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. min. temperatuur 20 19 18 16 11 8 7 10 15 19 20 20
Gem. max. temperatuur 31 30 31 30 29 26 26 29 33 34 33 31
Aantal uren zon per dag 7 7 8 9 10 9 10 10 10 9 8 7
Aantal dagen regen 15 13 9 3 0 0 0 0 0 4 10 15

Het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft zowel een subtropisch als een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg dalen de temperaturen enorm. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de 30°C. In Botswana is het in onze winter 1 uur later dan in België. In onze zomer is er geen tijdsverschil.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren. Voor minderjarigen die naar Zuidelijk Afrika reizen gelden er speciale regels. Ouders met kinderen tot 18 jaar moeten een meertalig, gelegaliseerd geboortecertificaat van de kinderen bij zich hebben (niet nodig als het kind met beide ouders reist en wanneer ze minstens 1 gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij mogen reizen, EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist. 

Voor Zimbabwe (hier landen we) en Zambia (hier verblijven we) dien je in het bezit te zijn van een Kaza UniVisum dat je ter plaatse verkrijgt en betaalt bij aankomst (50 US-dollar per persoon – prijs onder voorbehoud van wijziging).

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en ook verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Een antimalariakuur wordt aangeraden. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.
 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.
 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.
 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Zowel tijdens de plaatselijke zomer als de winter zijn lichte katoenen en voldoende warme kleding aanbevolen. Een zomerjas en fleecetrui zijn het hele jaar een aanrader. In de Europese zomermaanden zijn een warme jas en muts aan te bevelen. ‘s Avonds koelt het sterk af (zelfs tot onder het vriespunt!), vooral in de woestijn waar de temperaturen overdag en ‘s nachts met enkele tientallen graden kunnen verschillen. Vergeet geen winddichte regenjas. Een lange broek, een t-shirt met lange mouwen en comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Een hoed is onontbeerlijk tijdens deze reis. Denk verder ook aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).

Luggage Bagage

Omwille van de drie kleinere propeller vluchten in Botswana wordt per persoon maximum 20 kilogram bagage toegestaan, verplicht in een zachte koffer of sporttas die gemakkelijk gestouwd kan worden en die flexibel is. Harde koffers of koffers met wieltjes kunnen niet worden meegenomen op deze korte vluchten. In elke lodge in Zambia en Botswana kan de kledij gratis gewassen worden, enkel in Johannesburg is dit betalend. Je mag één kleiner stuk handbagage (2-3kg) per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak (niet op de kleinere vluchten, geen bagagebak aanwezig) of onder de stoel kan plaatsen (ok op de kleinere vluchten). Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. Een handtas telt als één stuk handbagage. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal beperkingen op wat vloeistoffen in de handbagage betreft. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen aan de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220/240 volt. De geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika. Vaak hebben lodges en hotels ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast naar de Europese plugnorm of hebben ze adapters beschikbaar voor gebruik in de kamers of aan de receptie, maar we raden toch aan ter plaatse een adapter te kopen zodat je er altijd een voor jezelf ter beschikking hebt. 

Money Geldzaken

De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). Deze munt kan je niet in België kopen. Je neemt het best US-dollars in kleine coupures mee. Ter plaatse kan je wel een aantal US-dollars wisselen naar de Kwacha. In Livingstone zijn er een beperkt aantal geldautomaten aanwezig. In de lodge kan je wel betalen per creditcard (Visa en Mastercard). American Express en Diners Club worden meestal niet geaccepteerd. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Zambia: 1 EUR = 18,88 ZMW (september 2021) & Wisselkoers US-dollar: 1 EUR = 1,18 USD (september 2021).

De munteenheid van Botswana is de Pula die onderverdeeld is in 100 thebe. In het Setswana betekent Pula regen, wat heel schaars en dus waardevol is in Botswana. Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Pula. Het is het handigst om contante US-dollars mee te nemen in niet te grote coupures. Coupures van 50 en 100 US-dollar worden namelijk niet overal geaccepteerd. In de grotere steden en in de meeste safari lodges kun je betalen met Visa en/of Mastercard. Bij het omwisselen van US-dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld afhalen. Wisselkoers Botswana: 1 EUR = 12,97 BWP (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Je neemt het best SD-kaarten, memorysticks en voldoende batterijen mee vanuit België, aangezien er volledige dagen voorbijgaan zonder mogelijkheid tot aankopen. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Vergeet niet om de roaming op je gsm uit te schakelen en de flight modus aan te zetten om onverwachte en ongewenste rekeningen bij thuiskomst te voorkomen. De meeste hotels en lodges beschikken tegenwoordig over wifi in de publieke ruimtes en/of in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van wifi gratis of tegen een vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Botswana is +267 en van Zambia is +260.

Important Belangrijk om te weten

 • Alle safari’s doen we met open 4x4 terreinwagens waardoor we de overweldigende flora en fauna van dichtbij leren kennen; gegarandeerd een intense en unieke natuurervaring! Lokale Engelstalige bushgidsen begeleiden alle safariactiviteiten en onze Afrikaans- of Nederlandstalige reisleid(st)er zal zich zoveel en zo goed mogelijk ter beschikking stellen van de hele groep en afwisselend plaatsnemen in de 4x4 jeeps.
 • We reizen in een klein gezelschap en we logeren in unieke en exclusieve accommodaties.
 • Deze afwisselende rondreis staat open voor elke leeftijd (minimum leeftijd is 12 jaar). Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen. Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het originele programma zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.
 • Zich verplaatsen in kleine vliegtuigjes is niet enkel de beste en meest comfortabele manier om volop van de reis te genieten, maar tegelijkertijd de meest aangename. De nationale parken hebben goed onderhouden en gemarkeerde landingsbanen.
 • Door de drie vluchten met kleinere propellervliegtuigjes in deze rondreis geldt er een strikte bagage beperking van 20 kilogram per persoon, inclusief de handbagage, en verplicht in een zachte reistas. Harde koffers of koffers met wieltjes kunnen niet worden meegenomen op deze korte vluchten. In elke lodge in Zambia en Botswana kunnen we onze kleding dagelijks gratis laten wassen.
 • Deze rondreis verloopt in volpension (m.u.v. 1 lunch). Behalve in Johannesburg zijn in alle lodges in Zambia en Botswana ook lokale dranken inbegrepen (frisdranken, huiswijnen, lokale bieren en sterke dranken, thee en koffie, exclusief premium brand dranken).
 • Deze reis kan ook op individuele basis worden uitgevoerd. Wij zorgen dan voor de transfers tussen de verschillende lodges. Ter plaatse neem je deel aan de game drives en andere activiteiten die door de respectievelijke lodges worden georganiseerd, samen met andere gasten. De voertaal is dan uiteraard Engels. Prijzen op aanvraag.