Laos, het enige land zonder kust, een smeltkroes van smaken en geuren, een potpourri met invloeden uit de Vietnamese, Thaise, Chinese en Franse keuken maar zonder twijfel een ongekende smaakbom.
Laos, het enige land zonder kust, een smeltkroes van smaken en geuren, een potpourri met invloeden uit de Vietnamese, Thaise, Chinese en Franse keuken maar zonder twijfel een ongekende smaakbom.
Laos en Indochina, de Fransen, ze hebben niet alleen een culturele, maar ook een culinaire erfenis achtergelaten: de iconische typische baguette, a la Lao met ingrediënten als chili, koriander, citroengras, basilicum, limoensap en de Lao worstjes of varkensbroodworst.
Als we over een nationaal gerecht zouden spreken dan is Larp een kanshebber: een salade van fijngehakte vis of vlees met knoflook, galangawortel, sjalotjes, gemalen kleefrijst en Nam Pa of vissaus, de energizer van Indochina.
Wist je trouwens dat soep in Laos steeds met andere gerechten geserveerd wordt? Vaak met vis, groenten en paddenstoelen. Elke provincie heeft wel haar specialiteit. In Zuid-Laos en Luang Prabang hebben ze Mok Pa. Dat is in bananenbladeren gestoomde vis en last but not least kan je als reiziger proeven van de pittige waterbuffelsalade met of zonder rivierwier gedroogd met sesamzaad. Daarbij drink je dan een lekkere Lao Lao borrel of het heerlijke frisse Beer Lao, vaak genoemd als het beste bier van Zuidoost Azie.
En wil je enkele woordjes meepraten? Sabaidee betekent hallo & Tham Keo betekent schol onder vrienden in Laos.
Als je even de weg niet meer weet op de menukaart, dan helpt dit overzicht je alvast verder:
Smakelijk eten!