Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het klimaat wordt volledig beheerst door twee factoren: de ligging in de tropen enerzijds en de afwisseling van moessons anderzijds. De eerste zorgt ervoor dat de temperaturen bijna het hele jaar door identiek zijn met uitzondering van de hoger gelegen gebieden. Het is er dus altijd warm en vochtig (ongeveer 28-30°C). De gemiddelde jaartemperatuur in Kandy is 22°C en in Nuwara Eliya is de gemiddelde jaartemperatuur 15°C. De zuidwestmoesson veroorzaakt korte, hevige regenbuien tijdens de zomermaanden in de zuidwestelijke kustgebieden en het centrale bergland. De noordelijke en oostelijke gebieden van het land ontvangen deze buien tijdens de noordoostmoesson, in de winterperiode. Zelfs buiten de moesson zijn droge voeten niet gegarandeerd. Een fikse regenbui in de loop van de namiddag is volkomen normaal en brengt een welkome verkoeling. Het tijdsverschil bedraagt in de winter +4,5 uur. Wanneer het in Sri Lanka 12u00 ‘s middags is, is het in Brussel nog maar 07u30. Tijdens de zomertijd bedraagt het verschil +3,5 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het afzonderlijk van het origineel. Vanaf 01.01.2012 is een elektronisch toeristenvisum voor Sri Lanka verplicht. Je kan dat visum via je reisagent of via anders dan anders aanvragen.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. De polio vaccinatie is zelfs verplicht als je uit bepaalde landen komt waar polio voorkomt. Ook muggenmelk (tropische versie) mag niet ontbreken. Leidingwater is nergens drinkbaar, overal in de hotels kan je gratis drinkwater krijgen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.
 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.
 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.
 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

In de laaggelegen gebieden volstaat lichte, katoenen en vooral gemakkelijke kledij. In het bergland dien je rekening te houden met koele, soms koude nachten en is een trui of sweater geen overbodige luxe. Verder mogen volgende zaken niet in je bagage ontbreken: goede, comfortabele wandelschoenen, een zonnehoed - en bril en beschermende zonnecrème. Tijdens de rondreis bezoeken we bijna dagelijks een boeddhistische of hindoeïstische tempel. De toegang wordt doorgaans geweigerd bij het dragen van korte broeken, rokken en blote schouders. Je kan best een broek met afritsbare pijpen voorzien, ook driekwartsbroeken zijn ideaal. Een omslagdoek kan ook handig zijn (lang genoeg en niet doorschijnend).Omslagdoeken zijn doorgaans niet te huur ter plaatse zoals vaak in andere Aziatische landen wel het geval is.Deze heiligdommen mogen enkel zonder schoenen worden betreden. Hierdoor neem je best schoeisel mee dat gemakkelijk aan en uit kan en eventueel sokken om over het soms hete zand of stenen te gaan.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 30 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 300 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 50x37x25 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis.Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De meeste stopcontacten zijn voor stekkers met 3 ronde polen of 3 platte polen. Doorgaans kan men een stekker met 2 ronde polen gebruiken in een stopcontact voor 3 ronde polen. In de meeste hotels gebruikt men beide systemen van stopcontacten naast mekaar. Het is zelfs mogelijk dat een stekker met 3 ronde polen of 3 platte polen in hetzelfde stopcontact gebruikt kan worden. Uitzonderlijk zijn er enkel een stopcontacten voor 3 platte polen; dan is een verloopstekker/adapter nodig. Verloopstekkers zijn dan eventueel in de hotels te bekomen via het departement housekeeping. Zelf een universele stekkeradapater (220 volt) meenemen kan handig zijn.

Money Geldzaken

Voor het wisselen van euro’s kan je in alle banken of hotels terecht. Het is doorgaans veel gemakkelijker om coupures van 50 euro om te wisselen. Er zijn ATM’s (bancontact), maar die zijn eerder beperkt. Bepaalde winkels wisselen ook en zijn te herkennen aan een opschrift ‘licensed to accept foreign currency’. creditcards worden doorgaans alleen in de grotere steden en in toeristische gebieden geaccepteerd en dan nog uitsluitend in winkels, hotels en restaurants die vaak door westerlingen worden bezocht. In de door ons bezochte hotels worden Mastercard, Visa, American Express meestal aanvaard. De afkorting voor de Sri Lankaanse rupee is LKR. Het papiergeld is beschikbaar in biljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 roepie. Het is zeer belangrijk om je bank te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Sri Lanka: 1 EUR = 216,017 LKR (oktober 2020).

De optionele excursie om walvissen te zien moet in Sri Lanka betaald worden. De exacte prijs wordt ter plaatse meegedeeld (richtprijs zie website). Dit kan betaald worden in US-dollar aangezien de prijs in US-dollar is vermeld, maar betaling in EUR of de lokale munt LKR is ook mogelijk.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Voorzie voldoende geheugenkaartjes voor je fototoestel, gezien die in Sri Lanka niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. In ongeveer het ganse land heb je ontvangst met de gsm, met hier en daar een uitzondering. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Alle hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Het gebruik van internet is gratis. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Sri Lanka is +94.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar Sri Lanka voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • tewerkstelling van lokale gidsen met billijke vergoedingen en tipgelden
 • goede mix tussen maaltijden in de hotels en lokale restaurants

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • Sri Lanka wordt door VN als ontwikkelingsland beschouwd met 10,3% van het BNP uit toerisme
 • langdurige samenwerking met vaste lokale partner

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • bezoek aan een groot aantal Unesco-werelderfgoedsites
 • bezoeken een nationale parken waar de dieren beschermd worden en waar toegangsgelden bijdragen aan natuurbehoud

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • bijwonen van een ceremonie van Kandyaanse dansers met financiële ondersteuning en behoud van de traditie
 • bezoek en rechtstreekse (financiële) steun aan lokale gemeenschappen om de levensstandaard te verbeteren
 • projecten in afgelegen gemeenschappen voor de verbetering van lokale infrastructuur, medische verzorging, …
 • respectvolle interactie met de lokale bevolking aan de hand van en dankzij de uitgebreide kennis van de lokale tradities en cultuur van onze reisleider, lokale gidsen & partner

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling
 

 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes en fauna en flora
 • lokale gidsen met een degelijke opleiding en complementaire kennis

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • bezoek aan een schildpaddenbroedplaats zodat de schildpadden bevolking op peil blijft en beschermd wordt

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO2 compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
 • Om voldoende hygiëne en kwaliteit te kunnen garanderen eten we in hotels of nauwkeurig geselecteerde lokale restaurants.
 • Tijdens de excursies wandelen we over ongeplaveide wegen. Bovendien zijn er ook heel wat trappen in Mihintale, Sigiriya en Dambulla. Aangepaste schoenen zijn dus een absolute must!
 • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
 • Liefhebbers van een luxueus strandverblijf kunnen hun reis verlengen aan de zuidkust van Sri Lanka, in het prachtige Le Grand Galle Hotel  of het Jetwing Lighthouse hotel. Een verlenging is telkens op aanvraag.
 • Tijdens de rondreis bezoeken we bijna dagelijks een boeddhistische of hindoeïstische tempel. De toegang wordt doorgaans geweigerd bij het dragen van korte broeken, rokken en blote schouders. Hou er dus rekening mee dat je gepaste kleding draagt.