Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het klimaat in Peru varieert per regio. Aan de woestijnachtige westkust valt er praktisch geen regen, maar zijn het aantal zonuren ook beperkt. Van mei tot november is er namelijk kans op garúa, een laaghangende mist. Vooral in Lima kan deze mist hardnekkig zijn. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode bedraagt 17°C tot 21°C. Aan de noordkust (Chiclayo) kan de temperatuur oplopen tot 28°C. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 15°C. In de Peruviaanse Andes schijnt de zon van april tot november (droogseizoen). De temperaturen zijn tijdens de dag zeer aangenaam, maar tegen de avond en vooral ‘s nachts koelt het gezien de grote hoogte sterk af. Afhankelijk van de hoogte bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 12°C en 22°C. ’s Nachts koelt het snel af tot aan het vriespunt. Juli en augustus zijn de koudste maanden, maar leveren wel de helderste hemels op. Het tijdsverschil met België bedraagt -7 uur in de zomer en -6 uur in de winter.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid, diarree en eventueel O.R.S. zakjes. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Peruviaanse steden. Geen enkele vaccinatie is verplicht, maar een gele koorts vaccinatie is aanbevolen. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Aan te raden zijn de basisvaccinaties zoals tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen(afspraak voor reisadvies 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be)

 

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

  • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

  • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

  • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

  • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Height Hoogte

Verschillende uitstappen in de Andes brengen ons op grotere hoogtes. Deze reis werd echter zoveel mogelijk opgebouwd in functie van de hoogteverschillen. Dat wil zeggen dat we aan de kuststreek vertrekken, langzaam naar Arequipa reizen op 2.335 meter, daar acclimatiseren, daarna verder trekken naar het hoogste punt (waar we overnachten) van de reis in Puno op 3.827 meter om vervolgens weer af te dalen naar Cuzco op 3.399 meter. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust. We raden aan hierover extra informatie in te winnen bij de huisarts.

Clothing Kleding

De Peruvianen zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale uitgaanskledij mee te nemen. In het algemeen krijgt katoenen of linnen kleding de voorkeur boven synthetische. Door de vaak grote temperatuurverschillen is het raadzaam om je te kleden in laagjes die je gemakkelijk aan of uit kan doen. Warme kledij, zoals een fleece en windjack, is aanbevolen in de bergen waar het ‘s ochtends en tegen de avond koud kan zijn. Een muts en handschoenen voor de zomermaanden zijn geen overdreven luxe. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel voor de bergwandelingen mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril tegen het felle licht in de Andes noodzakelijk. Hoewel de reis geen te zware fysieke inspanningen vereist, worden er toch af en toe wandelingen ondernomen waarbij al eens een aanzienlijk aantal trappen, bovendien met zeer onregelmatige treden, voorkomt. Een wandelstok kan een zeer handig hulpmiddel zijn, maar let wel op dat deze over een rubberen top beschikt.

Luggage Bagage

Door de binnenlandse vluchten wordt er per persoon één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. De som van de zijden mag niet meer zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage van maximum 8 kg per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Je mag ook één accessoire zoals een handtas of cameratas per persoon meenemen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Houd er rekening mee dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes of vijlen, pincetten en zakmessen niet in je handbagage toegestaan zijn. Een Europese richtlijn legt tevens een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Voor de treinrit van/naar Aguas Calientes (Machu Picchu) wordt gevraagd de bagage te beperken. Je dient daarom voor één overnachting op dag 16 een rugzak/kleine reistas te voorzien met een maximale afmeting van 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Deze tas mag niet zwaarder wegen dan 5 kilogram. De hoofdbagage wordt naar het eerstvolgende hotel gebracht. Vergeet ook zeker geen herbruikbare drinkbus mee te nemen, want plastiek flesjes zijn verboden tijdens het bezoek aan Machu Picchu. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

De netspanning in Peru bedraagt 220 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk. 

Money Geldzaken

De munteenheid is de Nuevo Sol (PEN), onderverdeeld in 100 céntimos. Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 soles en muntstukken van 5, 2, 1, 0.5, 0.20, 0.10, 0.05 sol. Muntjes zijn zeldzaam en wisselgeld voor kleine aankopen is vaak een probleem. Naast de US-dollar heeft ook de euro zijn intrede gedaan. In de luchthaven van Lima en de wisselkantoren op toeristische plaatsen zoals Cuzco kunnen euro’s omgewisseld worden. Overwegend worden er nog steeds US-dollars omgewisseld. US-dollars kunnen het best ter plaatse omgewisseld worden en niet vooraf in België. Bovendien neem je best, naast 100 US-dollar coupures, wat kleinere coupures mee (beschadigde of beschreven biljetten worden niet aanvaard). Het gebruik van creditcards zoals Visa en Mastercard is algemeen verspreid. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Peru: 1 EUR = 4,79 PEN (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden echter aan om voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Het netnummer van Peru is +51.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze rondreis nemen we heel wat binnenlandse vluchten. De vluchtschema’s kunnen na publicatie van de brochure nog wijzigen. Ook onvoorziene plaatselijke weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen, maar enige flexibiliteit is vereist.
  • Aangezien we zowel door de gematigde kuststreek als de hoge Andes reizen, hebben we kledij voor warm én koud weer nodig. Voor de wandelingen raden we bovendien aangepaste schoenen aan.
  • Deze afwisselende reis staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. Toch willen we erop wijzen dat verschillende uitstappen in de Andes ons op grotere hoogtes brengen. Wij raden dan ook aan om hierover een arts te raadplegen.
  • Bij sommige wandelingen moeten er heel wat trappen genomen worden die bovendien ook vaak oneffen treden bevatten.