Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Oezbekistan & China, tussen mozaïek en oase

Naast prachtige parels van islamitische cultuur (zoals Khiva, Boechara en Samarkand) verken je tijdens deze boeiende exploratiereis ook mooie boeddhistische centra, kleine dorpjes en snel ontwikkelende Chinese steden. Je maakt een korte tocht per kameel door de Minsha zandduinen, rijdt door schitterende plateau's, steenwoestijnen en berglandschap. De troef van deze reis is echter de ongekende pracht aan fysionomie: Perzische, Turkse, Russische, Tibetaanse en Chinese gezichten wisselen elkaar af.

6
Cultuur
2
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – TASHKENT (OEZBEKISTAN)

We vertrekken vanuit Brussel naar Tashkent. 

Dag 2

TASHKENT

Wanneer we aankomen in Tashkent rijden we onmiddellijk naar het luxueuze INTERNATIONAL HOTEL voor de check-in. We genieten nog van enkele uren rust alvorens te ontbijten. In de voormiddag maken we een wandelingetje door het moderne gedeelte van Tashkent, een indrukwekkende stad van zowat tweeduizend jaar oud. Door haar ligging op de scheidingslijn tussen de nomadische en sedentaire volkeren kent Tashkent een woelige geschiedenis. We keren terug naar het hotel voor de lunch en in de namiddag gaan we verder op verkenning. We starten in het noordwesten van de stad met een wandeling door het Khast Imam complex. Dit bouwwerk bestaat uit het Imam al Boechari instituut, het Khaffal Sjasji mausoleum en de 16e-eeuwse Barak Khan madrassa. Deze theologische hogeschool diende als woonplaats voor de mufti en is uniek op architecturaal vlak, aangezien ze slechts één verdieping telt. Een ander gebouw in dit complex is de Teljasjasjachmoskee, de belangrijkste vrijdagsmoskee van de stad. We wandelen door een van de laatste authentieke Oezbeekse wijken naar de kleurrijke Tsjorsoe bazaar. Verderop ligt de 16e-eeuwse Koekeldasj madrassa waar nu een middelbare school is gevestigd die de Islamleer verkondigt. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

TASHKENT – URGENCH – KHIVA

Na het vroege ontbijt nemen we een binnenlandse vlucht naar Urgench. We rijden verder naar de ruïnes van de versterkte stad Toprak-Kala. Deze stad werd opgetrokken uit gedroogde klei en was met 15 meter hoge wallen ommuurd. In het noordwesten ligt het Paleis van de Koning dat hoog uittorent boven de andere gebouwen. Haar drie monumentale torens hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ook bij ons bezoek aan de ruïnes van Ayaz Kala wanen we ons even in de oudheid. Na onze lunch in een nabijgelegen yurtkamp rijden we verder naar Khiva. Men weet echter niet met zekerheid wanneer deze stad gesticht werd. Een populaire legende vertelt over de zoon van Noah, Shem, die zo’n 2.500 jaar geleden in het midden van de woestijn een waterput vond. Iedereen die hier water uit dronk, riep de woorden Khi-wa of ‘wat een weldaad’! De eerste huizen werden gebouwd rond de waterput en Khiva kreeg bekendheid als kleine handelspost op de zijderoute. Volgens archeologen zou de stad pas gesticht zijn rond de 5e eeuw. Tijdens het diner is er traditionele muziek en dans en daarna genieten we van een welverdiende nachtrust in het ASIA KHIVA hotel. (O,L,D)

Dag 4

KHIVA

Na het ontbijt maken we ons klaar om Khiva te ontdekken. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad, elk met een eigen ommuring tijdens haar gloriedagen. De binnenstad of Ichan-Kala is een waar openluchtmuseum. Tijdens ons stadsbezoek zien we onder andere de Mohammed Amin Khan madrassa die vooral gekend is door zijn opvallende ingang in de vorm van een boog. Vandaag de dag huist hier het Khiva Hotel. Vlak daarnaast vinden we de onvoltooide Kalta Minor minaret met intens blauwe mozaïek die bestemd was om de hoogste moskeetoren van het Oosten te worden. De Kunya Ark citadel was dan weer de residentie van de Khan en zijn familie. De veelbesproken audiëntiezaal spreekt tot ieders verbeelding. We lunchen in de oude stad. Het stenen Tash Hovli paleis telt talrijke binnenplaatsen, elk versierd met prachtige majolicategels. Deze mozaïektegels werden elk individueel gemaakt en voorzien van een glazuurlaagje. Later werd alles tot één geheel gebracht. Jammer genoeg heeft de architect het eindresultaat nooit mogen aanschouwen want hij werd onthoofd op de dag na het verstrijken van de deadline. Pas zes jaar later kwam er een eind aan Mlah Kuli Khan’s ongeduld toen het paleis werd opgeleverd. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 5

KHIVA – BUKHARA

Na het ontbijt hebben we een lange rit naar Bukhara voor de boeg. We komen langs enkele kleine dorpjes en katoenvelden. De irrigatie voor de katoenteelt onttrekt veel water uit de bodem waardoor het peil van de Amudarja rivier hier erg laag staat. We genieten onderweg van onze picknicklunch. Een deel van de weg voert ons door de Kyzyl Kum of Rode Woestijn. In de late namiddag komen we aan in Bukhara, een van de oudste steden in Centraal-Azië. Volgens enkele mythes werd de stad gesticht rond de 13e eeuw voor onze tijdrekening. Vanaf de 9e eeuw genoot Bukhara, de pilaar van de islam, een grote vermaardheid als religieus en intellectueel centrum in de hele islamitische wereld. Daarnaast was Bukhara een belangrijke karavaanetappe en commercieel centrum. Vandaag telt de stad nog steeds meer dan 140 monumenten, waardoor we ons in een groot openluchtmuseum uit de middeleeuwen wanen. Smalle steegjes en historische en architecturale monumenten uit verschillende periodes maken de stad tot een van de mooiste parels langs de zijderoute. We maken alvast kennis met het Lyabi Hauz. Het grote waterreservoir vormt een prachtig architecturaal geheel met haar drie omringende monumentale gebouwen: de Nadir Divan Begi madrassa, de Nadir Divan Begi khonaga en de Koekeldasj madrassa. Rond de waterpartij is de ziel van de presovjetperiode nog tastbaar aanwezig. We wandelen door de Tok-i-Saraffongalerij, de plaats van de geldwisselaars en de Tok-i-Telpak Faroesjongalerij waar allerlei hoofdtooien te koop worden aangeboden. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het centraal gelegen ASIA BUKHARA of OMAR KHAYYAM HOTEL. (O,picknicklunch,D)

Dag 6

BUKHARA

Na het ontbijt brengt de bus ons naar de kleine Chor Minor, de voormalige toegangspoort van een madrassa uit de 19e eeuw. Daarna bezoeken we het 16e-eeuwse architecturale graf van het Bacha-a-Din Naqsjbandi complex. Vroeger verbleef hier de grootste sjeik; nu is het een bedevaartsoord voor moslims uit Centraal-Azië en de Kaukasus. We nemen ook een kijkje in het zomerpaleis van de emirs van Bukhara. Het eigenlijke paleis bestaat uit een mix van Europese architectuur en een Oosterse bouwstijl. De soberheid buiten staat in fel contrast met de kleurrijke versiering binnenin. Verder zien we er de woningen van de vrouwen en het prieeltje van de concubines. In verschillende gebouwen kunnen we genieten van de waardevolle collectie van de Khan. Vervolgens gaan we verder naar de Chor Bakr necropool. Deze 16e-eeuwse stad der doden is indrukwekkend in haar eenvoud. Na een heerlijke lunch wacht ons het bezoek aan het huis van Faizullah Choyayev. Dit prachtig versierde museum schetst een goed beeld van de rijkdom van de welvarendste koopman uit de laat 19e eeuw. Daarna bezoeken we de Magok-i-Attori, een mooi voorbeeld van een stadsmoskee in een residentieel stadsdeel. Deze eeuwenoude zoroastriaanse tempel werd in de 12e eeuw omgebouwd tot moskee. Vanaf dit gebedshuis wandelen we terug naar ons hotel om ons op te frissen voor ons diner in de stad. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

BUKHARA

We rijden na het ontbijt met de bus naar het indrukwekkende mausoleum van Ismaïl Samani. Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft dit gebouw een monumentaal karakter. De technische virtuositeit van het mozaïekwerk met de gevelstenen is uniek. Wat verderop staat nog een interessant gebouw: de Bron van de Profeet Job. We wandelen verder naar het Registanplein waar we het pittoreske Bolo Chauz bezoeken. Dit was vroeger de privémoskee van de emir. Aan de andere kant van dit indrukwekkende plein domineert de versterkte residentie van de emirs of de Ark. In de loop van de geschiedenis werd de citadel meermaals vernield. De Ark bevatte een hele stad, bestaande uit aaneensluitende huizen, binnenhoven met staatsinstellingen, officiële gebouwen en verblijfplaatsen voor de emir en zijn familieleden. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we het imposante Po-i-Kaljan complex. De Kaljan- of grote minaret was toen een belangrijk baken voor de woestijnkaravanen en domineert nog steeds de stad. De minaret is via een kleine brug verbonden met de Kaljanmoskee. Aan de overkant bevindt zich de Mir-i-Arab madrassa met haar glinsterende blauwe koepels, een subliem voorbeeld van de Sjaibaniden bouwstijl. Deze Koranschool is niet toegankelijk omdat er nog steeds les gegeven wordt. Vervolgens wandelen we door een van de befaamde handelsgalerijen, de Tok-i-Zargaron waar vroeger edelstenen verhandeld werden. We proeven hier lekkere kruidenthee. We stoppen ook bij de oudste overgebleven theologische hogeschool van Centraal-Azië: de imposante 15e-eeuwse Oeloeg Beg madrassa. Recht daar tegenover staat de imposante Abdoelaziz Khan madrassa. Het verfijnde geglazuurde aardewerk geeft de interesse van haar bouwheer voor mystieke poëzie weer. Na deze boeiende bezoeken, stappen we nog even binnen bij een smid. We dineren in de stad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

BUKHARA – SHAKHRISABS – SAMARKAND

Na het ontbijt vertrekken we naar Samarkand via Shakhrisabs, de kleine thuisstad van Timoer de Manke die later Samarkand als hoofdplaats zou uitroepen. Hier bouwde hij het Ak Sarai of het Witte Paleis dat zijn nobele afkomst symboliseerde. Het was Timoers meest ambitieuze project waar 24 jaar lang de meest bedreven kunstenaars en vaklui het beste van zichzelf gaven. Het paleis weerspiegelde een veel grotere grandeur dan om het even welk monument dat later in Samarkand werd opgetrokken. Hoge wallen en diepe grachten omringden het geheel waardoor het enkel toegankelijk was via de 38 meter hoge ingangspoort, bedekt met grandioos filigraan van blauw, wit en goudmozaïek. Helaas werd het complex in de 16e eeuw door de emir van Bukhara vernield. We lunchen bij een lokale familie en bezoeken ook de Kok Gumbaz waar we de graven van Timoers zoon Jehangir en zijn vader zien. Timoers kleinzoon Oeloeg Beg voegde een moskee met een indrukwekkende koepel toe aan dit complex. We gaan verder naar Samarkand voor het diner en onze overnachting in het REGISTAN PLAZA HOTEL. (O,L,D)

Dag 9

SAMARKAND

We genieten van een ontbijt in het hotel. Samarkand is een van de oudste steden ter wereld. Klinkende bijnamen als Waardevolle Parel van de islam en het Rome van het Oosten waren eigenlijk nog te bescheiden. De vele monumenten in de stad en haar omgeving imponeren dan ook door hun grootsheid en praal. De verfijnde architecturale vormen, complexe ornamenten en mozaïeken, blauwkleurige betegelde koepels en façades stralen perfectie uit. Hier wilde Timoer de hoofdstad van de wereld vestigen. Zijn kleinzoon, Oeloeg Beg, promoveerde Samarkand tot Zetel der Wetenschappen. We beginnen ons bezoek bij het vermaarde Graf van de Emir, waar Timoer begraven ligt onder een blok van donkergroene nefriet. Twee ruïnes die het graf aan beide zijden flankeren, accentueren het evenwicht tussen kracht en verfijning nog meer. Vervolgens gaan we naar het Registan, de indrukwekkende Plaats van Zand die bijdroeg tot de roem van Samarkand. Het geheel is samengesteld uit drie schitterende madrassa’s. De 15e-eeuwse madrassa van Oeloeg Beg was op dat moment de grootste universiteit van Centraal-Azië waar enkel kinderen uit de bemiddelde klasse konden studeren. De opleiding duurde wel twintig jaar en legde zich vooral toe op de kennis van de wetenschappen. Twee eeuwen later werden de twee andere madrassa’s toegevoegd, waaronder de grootste Tilla-Kari met haar indrukwekkende mihrab en de al even imposante Sher Dor. Vervolgens stoppen we bij de ruïnes van de Bibi Khanummoskee, waarmee Timoer alle monumenten trachtte te overschaduwen. Na de lunch zetten we ons bezoek verder bij het observatorium van Oeloeg Beg en de archeologische site van Afrosiab. We nemen ook een kijkje in de koninklijke dodenstad Sjah-i-Zinde. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het REGISTAN PLAZA HOTEL. (O,L,D)

Dag 10

SAMARKAND – TASHKENT – URUMQI (CHINA)

Na het ontbijt rijden we naar Tashkent waar we vervolgens genieten van een late lunch in de stad. ‘s Namiddags worden we naar de luchthaven gebracht voor onze rechtstreekse avondvlucht naar Urumqi. We krijgen een snack aan boord. (O,L,snackdiner) 

Dag 11

URUMQI

Door het tijdsverschil komen we rond middernacht aan in Urumqi. We checken in in het WANDA VISTA HOTEL waar we overnachten en ontbijten. Urumqi, wat zoveel betekent als Sappige Grasvelden, is de hoofdstad van het autonome Oeigoergebied van Xinjiang en fungeerde vroeger als bruggenhoofd voor de Han-kolonisatie van de reusachtige provincie. De stad telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners, een bonte mengeling van Han-Chinezen, Oeigoeren, Kazakken en Hui. In de late voormiddag rijden we naar het kobaltkleurige Tianchimeer genesteld aan de voet van het Tianshangebergte. Als het weer het toelaat, houden we onze picknicklunch aan de oevers van het meer. Een korte boottocht op het diepblauwe meer, omringd door met bomen bedekte heuvels, brengt ons naar een van de weinig resterende actieve taoïstische tempels in de regio. Ook maken we een wandeling in de omgeving. We vinden hier een prachtig stukje Zwitserland in het noordwesten van China. We rijden terug naar het hotel voor het diner en onze overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 12

URUMQI – TURPAN

We houden na het ontbijt halt aan de voet van Hong Shan of de Rode Heuvel. We wandelen de berg op en genieten van de prachtige gebouwen die deze snel moderniserende stad sieren. Daarna bezoeken we het interessante Urumqi museum, een rijke verzamelplaats van meer dan vijftigduizend artefacten die de verschillende etnische volkeren van de regio vertegenwoordigen. Na de lunch verlaten we de hoogvlakten om langs de uitlopers van de Tianshan bergen, bedekt met eeuwige sneeuw, naar de depressie van Turpan af te dalen. Na enkele uren bereiken we Turpan, het ‘andere’ China waar het straatbeeld bepaald wordt door lemen huizen (waarin druiven gedroogd worden) met versierde deuren, moskeeën en minaretten. De zoute grond herinnert ons eraan dat Turpan, na de Dode Zee, het laagste punt ter wereld is namelijk 154 meter onder de zeespiegel. Deze hete laagvlakte is tegelijk een vruchtbare oase met schaduw, water, druiven en meloenen. We dineren en overnachten in het recent gebouwde maar eenvoudige SHUANGCHENG TURPAN HOTEL. (O,L,D)

Dag 13

TURPAN

Na een Chinees ontbijt rijden we langs de Vlammende Bergen naar Tuyoek, een van de oudste Oeigoerdorpen in de regio. Hier zijn bijna alle huizen nog uit gedroogde kleistenen opgetrokken. Vervolgens bezoeken we de Bezeklik Duizend Boeddhagrotten die jammer genoeg zwaar beschadigd werden door archeologen en avonturiers in het begin van vorige eeuw. Na de lunch gaan we naar het druivendal waar de Oeigoeren gebruik maken van een ingenieus ondergronds irrigatienetwerk of karez. Uitgestrekte wijngaarden met onder andere zoete, zaadloze druiven zijn het welverdiende resultaat. Tijdens een wandeling door de vallei zien we de ingenieus gebouwde huizen waar de druiven gedroogd worden. Vervolgens rijden we naar de 44 meter hoge Iminminaret, een prachtige architectonische parel. We bezoeken ook Jiaohe, een bloeiende garnizoensstad daterend uit de tweede eeuw v. Chr waarvan de zandstenen ruïnes nog steeds overeind staan. Dineren doen we bij een lokale familie die ons vermaakt met zang en dans. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 14

TURPAN – DUNHUANG

Vandaag maken we na het ontbijt gebruik van het Chinese netwerk van hogesnelheidstreinen dat zich in een sneltempo aan het ontwikkelen is. Na de treinrit rijden we met de bus verder naar de oasestad Dunhuang, een belangrijk verkeersknooppunt op de zijderoute. Uit het noorden kwamen karavanen uit Mongolië, uit het zuiden die van Tibet en uit het westen de karavanen uit het Midden-Oosten en Europa. In de late namiddag trekken we met kamelen de woestijn in en ervaren de schoonheid, monotonie en ontberingen die generaties kooplui dag na dag meemaakten. Op de achtergrond zien we de duinen waarin ooit een heel leger zou begraven zijn tijdens een zandstorm. In het zand zouden we zelfs nog steeds het roffelen van hun trommels kunnen horen. Marco Polo beschreef dit gebied als de heuvels van het fluisterende zand, waarmee hij het geluid weergaf van de wind die langs de duinen strijkt. Na onze woestijnervaring rijden we naar het typische viersterren THE SILK ROAD DUNHUANG HOTEL. Het hotel weerspiegelt de geest van de Tangdynastie door zijn unieke design. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 15

DUNHUANG – LANZHOU – BINGLINGSI

Na het ontbijt wijden we onze voormiddag aan een uitgebreid bezoek aan de Mogao grotten. Hier vinden we de kostbaarste schat van boeddhistische kunst ter wereld. De muren van de grotten zijn bedekt met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Generaties monniken werkten er aan beelden, nissen en schilderijen die vaak een Grieks-Indische invloed vertonen. We bezoeken er een aantal van de meest frappante grotten. Na de lunch rijden we naar de luchthaven van Dunhuang voor de vlucht naar Lanzhou, met snackdiner aan boord. Bij aankomst starten we onze busrit door een vruchtbaar, afwisselend landschap. We komen aan bij de Gele Rivier en checken in in het eenvoudige HUANGHE PEARL HOTEL voor onze overnachting. (O,L,snackdiner)

Dag 16

BINGLINGSI – XIAHE

Na een Chinees ontbijt brengt een korte busrit ons naar de Gele Rivier. Tijdens een boottocht kunnen we genieten van het uitzicht op de prachtige rotsen rondom deze Gele Rivier, de slagader van de Chinese cultuur. De boeddhistische grotten van Binglingsi zijn langs de rotsen gebouwd en enkel via het water te bereiken. De grotheiligdommen werden uitgehakt over een periode van maar liefst 1.200 jaar. Van de beroemde Duizend Boeddhagrotten zijn er vandaag nog 183 grotten met 694 boeddhistische beelden in goede staat. Dankzij hun geïsoleerde ligging ontsnapten ze aan de aandacht van plunderaars en vandalen. Terug aan wal, genieten we van onze lunch. We rijden verder naar onze eindbestemming van vandaag: Xiahe, een stadje dat op 3.000 meter hoogte ligt. Bij aankomst in Xiahe rijden we naar het CIVIL AVIATION HOTEL voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 17

XIAHE

Na een eenvoudig ontbijt maken we een uitstap naar het Labulengklooster, ook nog Woonplaats van de Verlichte genoemd. Dit unieke complex is het tweede grootste Tibetaanse klooster buiten Tibet. Er zijn nog altijd een drieduizendtal monniken actief. Het klooster telt zes boeddhistische universiteiten, waaronder een instituut voor traditionele geneeskunde. Het is een waardevolle schatkamer van lamaïsme of Tibetaans boeddhisme met zijn meer dan zestigduizend Boeddhabeelden en een uitgebreide verzameling boeddhistische geschriften en wetenschappelijke werken. We flaneren door de hoofdstraat om eventueel wat inkopen te doen, vooraleer we naar het hotel terugkeren voor de lunch. Onderweg zien we Tibetaanse boeren en herders die verschillende gebedsvoorwerpen, foto’s, zilverwerk en schoenen komen kopen. Deze kleurrijke pelgrims maken hier het straatbeeld. Vervolgens rijden we door mooie groene grasvelden en gaan we op zoek naar Tibetaanse halfnomaden. Met een beetje geluk worden we in hun tent verwelkomd en proeven we van een kopje yakboterthee en tsampa. We keren terug naar Xiahe. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 18

XIAHE – LANZHOU

Na het ontbijt keren we terug naar Lanzhou en verlaten de autonome Tibetaanse regio Gannan die gekend is om haar Tibetaanse kloosters en stoepa’s. Onderweg maken we de nodige haltes om foto’s te nemen. We lunchen in Linxia, de hoofdstad van de autonome Hui regio Linxia. Hier bepalen moskeeën en minaretten het beeld. In de namiddag rijden we door naar Lanzhou waar we in de late namiddag aankomen. We verblijven hier in het WANDA VISTA HOTEL waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 19

LANZHOU – BEIJING – BRUSSEL

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht naar Beijing, een jonge hoofdstad in volle ontwikkeling. De eeuwenoude paleizen staan er nu zij aan zij met flatgebouwen die als paddenstoelen uit de grond rijzen. Brede boulevards en smalle steegjes, woonblokken en groene parken wisselen elkaar moeiteloos af. Aan boord genieten we van onze snacklunch. Er staan enkele kamers tot onze beschikking zodat we ons nog even kunnen opfrissen want na het afscheidsdiner rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar België. (O,snacklunch,D)

Dag 20

BRUSSEL

Je komt aan in Brussel.

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.