Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Mongolië heeft een continentaal klimaat met korte, milde zomers en lange, strenge winters. Het weer in Mongolië is zeer onvoorspelbaar. In het noorden (Hovsgol & Ulaanbaatar) valt neerslag meestal in korte, stevige buien. Het zuiden is droger en in de Gobi valt soms jarenlang geen regen. Hierdoor is de luchtvochtigheid er zeer laag. De maximumtemperaturen kunnen in de zomerperiode oplopen tot 30°C in Ulaanbaatar en 38°C in de Gobiwoestijn. Toch koelt het ook in de zomer ‘s nachts af door de hoogte (10°C à 15°C). Aan het Hovsgolmeer kunnen tijdens de zomermaanden de minimumtemperaturen nog 5°C bedragen, maar in de loop van de dag oplopen tot een aangename 20°C. In Mongolië is het tijdens de zomer 6 uur later dan in België (in de winter 7 uur). 

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is vereist voor Mongolië en kan via je reisagent of via anders dan anders aangevraagd worden. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk mogen niet ontbreken. Flessenwater is aanbevolen. In de hotels en gerkampen zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg zijn er vaak geen toiletten en ben je aangewezen op de vrije natuur. Toiletpapier, een desinfecterende handgel of handzeep (schone handen zonder water), stop je dus best in je dagrugzak. Producten als deodorant, zonnecrème, oordopjes, tampons, lippenbalsem en insectenwerend middel zijn niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Je dient zelf douchegel en shampoo te voorzien. Handdoeken zijn altijd aanwezig in de gerkampen, maar variëren in afmetingen. Slippers om te douchen kunnen handig zijn. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Clothing Kleding

De Mongoliërs zijn zeer informeel als het op kleding aankomt. Je hoeft dus geen speciale avondkledij te voorzien. Door de vaak grote temperatuurverschillen is het raadzaam om laagjes kledij te dragen die je gemakkelijk aan of uit kan doen. Een dikke trui/fleece, winddichte jack en lange broeken zijn ten zeerste aangeraden voor het verblijf in het noordelijke deel van Mongolië, aangezien het hier ‘s avonds en ’s nachts sterk afkoelt. In de rest van het land krijgt katoenen kledij de voorkeur, gezien de temperaturen tijdens de dag al sterk kunnen oplopen. We raden een lange broek of rok aan voor de bezoeken aan de kloosters. Een gemakkelijke, gesloten stapschoen met een goed geprofileerde zool mag in je bagage zeker niet ontbreken. Ook een regenjas of paraplu, zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnebril en hoofdbedekking zijn onontbeerlijk. Een zaklamp kan handig zijn in de gerkampen.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. Een stoffen koffer die goed afsluit geniet de voorkeur, aangezien deze achterin de jeep gaat. Stop nooit je paspoort, geld of reisdocumenten in je koffer. Een geldgordel kan nuttig zijn. Je mag één stuk handbagage van maximum 8 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in je handbagage kunnen worden opgeborgen. Op de binnenlandse vluchten in Mongolië wordt er per persoon een strikt maximum van 10 kilogram hoofdbagage en 5 kilogram handbagage toegestaan. De overige afgesloten bagage dien je achter te laten in het hotel te Ulaanbaatar; een aparte reistas is dus noodzakelijk. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

In Mongolië vind je dezelfde stopcontacten als in België. De elektrische spanning bedraagt 220 en 230 volt. We raden aan voldoende batterijen te voorzien, gezien het niet mogelijk is om deze dagelijks op te laden. Tijdens het verblijf in de woestijn is het noodzakelijk om je foto- en filmmateriaal te beschermen tegen het zand door middel van bijvoorbeeld afsluitbare plastic zakjes.

Money Geldzaken

In Mongolië wordt een voorkeur aan US-dollars gegeven. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn. In de hoofdsteden kan je op de luchthaven (gunstige koers), in officiële wisselkantoren of in het hotel geld wisselen. ATM’s zijn in beperkte mate aanwezig en betalen met creditcard is niet gangbaar. Buiten de hoofdstad ben je voornamelijk op cashgeld in de lokale munt aangewezen. Vraag daarom kleine coupures bij het wisselen. Het Mongools geld heet tughrik of togrog (MNT). Wisselkoers Mongolië: 1 EUR = 2.772,29 MNT (oktober 2023). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Alle foto- en filmmateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Hou er rekening mee dat je gsm buiten Ulaanbaatar meestal niet bruikbaar is. Ook wifi is doorgaans enkel beschikbaar in de hotels in Ulaanbaatar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Het netnummer van Mongolië is +976.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze Mongolië rondreis ontdekken we ongekende en afgelegen gebieden waar we kunnen proeven van bijzondere natuurfenomenen en fascinerende culturen. We nemen jullie mee naar plaatsen die geen of nauwelijks toerisme kennen en bezorgen jullie een onvergetelijke once in a lifetime ervaring. We boeten af en toe in aan comfort om niets te missen, maar de beloning is groot!
  • Deelnemers aan deze reis dienen over een goede algemene conditie te beschikken. Een sportieve instelling, een gezonde dosis humor en aanpassingsvermogen zijn vereist. We verblijven vooral in  deluxe gerkampen, toch westerse voorzieningen soms slechts in beperkte mate aanwezig zijn.
  • In sommige gers zijn de toiletten en douches (individuele cabines) in een apart gebouw terug te vinden, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen dames en heren.
  • Deze reis verloopt op basis van volpension. Om zeker te zijn van de hygiëne en de kwaliteit, eten we meestal in de gerkampen en hotels. De andere maaltijden worden geserveerd in zorgvuldig geselecteerde lokale restaurants.
  • Het bovenbeschreven programma en de vermelde hotels/gerkampen kunnen altijd gewijzigd worden, afhankelijk van plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden.
  • Het maximum toegelaten gewicht voor de binnenlandse vluchten in Mongolië bedraagt 15 kg (inclusief handbagage). De overige bagage kan worden achtergelaten in het hotel in Ulaanbaatar.
  • Door gewijzigde lokale vluchtschema’s, kan het programma veranderingen ondergaan. Onze reisleid(st)er zal echter steeds, binnen de mogelijkheden, het programma aanpassen in het belang van de groep. De volgorde van de bezoeken kan veranderd worden zonder voorafgaande melding.