Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

MONGOLIË, OP HET RITME VAN DE NATUUR

In het uitgestrekte gebied achter de Grote Muur liggen nog enkele verrassingen op hun ontdekking te wachten. Jarenlang is Mongolië voor bezoekers afgesloten geweest, eerst gedomineerd door de Manchoes van China en daarna door de Sovjets, maar sinds hun onafhankelijkheid in 1990 is het prachtige land weer open voor bezoekers en staat het meer in de kijker. Onder meer omwille van de enorme voorraad aan onontgonnen grondstoffen, maar vooral omwille van de overweldigende natuurlijke omgeving, zijn betoverende stilte en eenzaamheid en de oprechte gastvrijheid van de Mongoolse bevolking.

Nomadische ruiters

Omdat het gebied niet geschikt is voor landbouw heeft zich hier een unieke nomadencultuur ontwikkeld. Ongeveer 800 jaar geleden werd een bijna onoverwinnelijk leger van krijgshaftige krijgers samengesteld. De woeste Mongoolse hordes dreven ganse bevolkingsgroepen in angst voor zich uit terwijl ze het grootste rijk ooit vormden en zo mee de geschiedenis van Europa en de wereld bepaalden. In de loop van de geschiedenis hebben bepaalde groepen nomaden zich in de buurt van de muur gevestigd, zoals de Tuoba in Datong. Zij lieten enkele prachtige, tot werelderfgoed verklaarde monumenten, na waaronder de magnifieke Yungang-grotten en het Hangende Klooster. Een andere groep nomaden, de Manchoes, hebben halverwege hun hoofdstad Beijing en hun geliefde graslanden hun zomerverblijf Jehol uitgebouwd tot een van de mooiste pareltjes van China. Na het verdwijnen van het Mongoolse rijk, hebben de nomaden zich teruggetrokken op de steppes en verdwenen ze op de achtergrond.

Hoewel de modernisering in de hoofdstad Ulaanbaator aan een razendsnel tempo oprukt, blijft een groot gedeelte van de Mongolen leven volgens het ritme van de seizoenen en in perfecte harmonie met de natuur. Die natuur is er nooit eentonig: van de Gobi-woestijn via de steppe-graslanden tot in het desolate Altai gebergte, met honderden rivieren en meren, uitgestrekte bossen en een rijk dierenleven, met zowel wilde dieren als gedomesticeerde kuddes.

1_shutterstock_1007359087

Gerkampen

In de loop van duizenden jaren is het ontwerp van de ‘Ger’ geperfectioneerd voor het leven op de steppe. Hoewel de traditionele gers vandaag de dag nog steeds hetzelfde ontwerp hanteren, vindt men er tegenwoordig ook gemoderniseerde elementen terug, zoals een schotelantenne of zonnepanelen. De ronde, vilten tenten kunnen op minder dan een uur opgebouwd of afgebroken worden. Door hun ingenieus ontwerp doen ze zowel in de ijskoude winters als in de hete zomers dienst. Opvouwbare houten latten vormen de muren, waarover vilt en een waterdichte doek wordt gespannen. Alles wordt met gedroogde koeien- of kamelenhuid samengebonden. Onder de ronde opening in het dak wordt een houtstoof geplaatst. Ook zorgt de opening voor ventilatie, licht en een zonnen klok overdag. Bij extreem weer kunnen er extra touwen met gewicht over de ger gespannen worden en kan de opening worden dichtgemaakt.

Binnenin de ger voelt het verrassend ruim aan. Enerzijds voel je je dicht bij de natuur, maar anderzijds ook goed beschermd tegen regen en wind. In het Noorden wordt er ’s avonds voor het slapengaan een vuurtje gestookt terwijl er in de Gobi-woestijn een tipje van het doek wordt opgelicht om voor de nodige verkoeling te zorgen.

2_shutterstock_658350523

Genghis Khan

Genghis Khan werd in het jaar 2000 door Time verkozen tot ‘Man van het Millenium’. Onder zijn leiding werden de Mongoolse nomaden een van de meest gevreesde krijgsmachten die ooit hebben bestaan. Met zijn blitzkrieg en psychologische oorlogsvoering zou hij enkele van de machtigste en meest ontwikkelde rijken verslaan. Tot in Europa bibberde men voor de ‘Gesel Gods’, maar minder geweten is dat hij ook in andere gebieden een blijvende erfenis heeft nagelaten. Hij heeft een algemene wet uitgevaardigd de ‘Yasa’, die religieuze tolerantie installeerde, hij bouwde een netwerk van poststations uit om de internationale handel te stimuleren, hij standaardiseerde taksen op de handel en creëerde zo de 1e internationale vrijhandelszone en hij legde hij de basis voor diplomatieke immuniteit en Internationaal recht. Zijn graf is nooit gevonden, maar zijn kracht en doorzettingsvermogen vormen een blijvende inspiratie voor het land.

3_shutterstock_765672517