Arrow top

Twee Westerlingen in het Oosten

Twee moderne landen in het Verre Oosten die veel met elkaar gemeen hebben maar toch ook zo verschillend zijn. Doorheen de geschiedenis waren de twee landen niet altijd de beste vrienden en enkele van hun politieke disputen slepen aan tot op heden. Niettemin zijn ze door hun ligging en gemeenschappelijke waarden en tradities op elkaar aangewezen; geografisch gezien liggen de twee landen immers maar op een boogscheut van elkaar verwijderd.

Waar Japan ondertussen hot en trendy is geworden als toeristische bestemming, blijft Zuid-Korea wat achterwege qua vrijetijdstoerisme. Niettemin heeft ook Zuid-Korea een uitgesproken identiteit, met tal van interessante sites en culturele bezienswaardigheden, wat ook dit land tot volwaardige reisbestemming maakt.

In deze reis laten we de platgetreden paden achter ons en combineren we het eiland Kyushu in Japan met een rondreis vanuit het zuiden van Zuid-Korea naar het noorden, met als uiterste punt het grensgebied met Noord-Korea. Deze reis is daarom vooral geschikt voor reizigers die het eiland Honshu in Japan (met de steden Kyoto, Hiroshima en Tokyo) reeds bezocht hebben, want deze culturele hoogtepunten zijn niet in deze reis opgenomen en zijn wellicht een must voor zij die Japan voor de eerste keer bezoeken. Dit programma is vooral geschikt voor herhaalbezoekers die maar niet genoeg krijgen van de Japanse natuur en cultuur en bij uitbreiding ook de het Koreaanse schiereiland willen ontdekken. De afreisdatums van deze reis sluiten perfect aan op ons Japan-programma Midori no Hi, dus deze reizen kunnen wel uitstekend met elkaar gecombineerd worden.

Van eeuwenoude koninkrijken tot hedendaagse oorlogsgeschiedenis

De geschiedenis van Zuid-Korea gaat terug tot 5000 jaar geleden en de traditionele architectuur hecht veel belang aan harmonie met de natuurlijke omgeving. Restanten van de paleizen en mausolea van het Silla-rijk en boeddhistische tempelcomplexen geven een inkijk in het rijke culturele verleden. In Nagasaki maken we niet alleen kennis met het handelsverleden dat Japan met de Nederlanden onderhield maar herinneren we ons ook de verwoestende kracht waarmee de tweede atoombom een einde maakte aan WO II. De koude oorlog die hierop volgde leidde tot de splitsing van het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea, met een gedemilitariseerde zone (DMZ) rond de 38ste breedtegraad als gevolg.

shutterstock_198540905

Adembenemende natuurpracht

Wie Japan of Zuid-Korea zegt, denkt automatisch aan de drukbevolkte miljoenensteden als Seoul en Tokyo, maar toch getuigen de natuurlandschappen in beide landen vaak van een uitzonderlijke schoonheid als ware ze gebeeldhouwd. 70% van Zuid-Korea bestaat uit bergen en drie zijden van het land zijn begrensd met kustlijn en de oceaan. Seoraksan NP, het vijfde nationaal park van Zuid-Korea is ondertussen ook benoemd tot UNESCO werelderfgoed. De vele eilanden die Japan rijk is, zijn in feite ontstaan door de botsende aardplaten met aardbevingen, vulkanen en minerale warmwaterbronnen als gevolg daarvan. Genieten doen we daarom niet alleen van de spectaculaire landschappen maar ook ontspannen in de warmwaterbaden is een traditie die de Japanners doorheen de eeuwen tot een kunst verheven hebben. Wellness avant la lettre!

shutterstock_710913967_(Medium)

Culinair avontuur

Waar de Japanse keuken de laatste decennia ook in het Westen zijn opmars heeft gemaakt, blijft de unieke Koreaanse keuken hier voorlopig nog onbekend en onbemind. Hoewel beide keukens uiteraard zeer verschillend zijn aan onze typische eetgewoontes (in Korea is een dessertcultuur bijvoorbeeld onbestaande), zijn ze allebei meer dan het ontdekken waard!

korean_picles_2_(Large)