Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het weer in Iran wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen met strenge winters en hete zomers tot gevolg. Teheran, Isfahan en Shiraz hebben een steppeklimaat met warme tot hete zomers en koele winters. Yazd heeft een woestijnklimaat met weinig regenval en grote temperatuurverschillen in zomer en winter. In het voorjaar en najaar kunnen voormiddagen relatief fris zijn! Onderstaande temperaturen zijn een richtlijn:

Gem. min. & max. temp. in °Cmeijuliseptemberoktober/april
Teheran16°-27°24°-37°19°-31°12°-22°
Isfahan14°-28°22°-37°15°-31°9°-24°
Yazd17°-32°24°-39°17°-34°11°-27°
Shiraz13°-30°20°-37°14°-33°8°-25°

In Iran is het 2,5 uur later dan in België. Tussen 22 september en de laatste zondag van oktober is het verschil 1,5 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Er mag geen stempel van Israël in je paspoort staan! Een visum is vereist voor Iran en kan via je reisagent of anders dan anders aangevraagd worden. We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren. Na een reis naar Iran kan je in principe niet meer naar Israël reizen. Na een reis naar Iran kan je in principe nog steeds naar de Verenigde Staten reizen mits er tijdig een afspraak gemaakt wordt op de Amerikaanse ambassade; online ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen zal niet meer mogelijk zijn.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkhoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème mag niet ontbreken. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. De polio vaccinatie is zelfs verplicht als je uit bepaalde landen in Azië of Afrika komt waar polio voorkomt. Flessenwater is aan te bevelen. In de hotels zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg ben je geregeld aangewezen op Franse toiletten. Toiletpapier, een desinfecterende handgel of handzeep (schone handen zonder water), stop je dus best in je dagrugzak. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Van zodra je van het vliegtuig stapt, dien je je te houden aan een aantal strikte kledingvoorschriften. Deze regels dienen gevolgd te worden op alle openbare plaatsen, ook in de bus, restaurants en hotellobby’s. Vrouwen dienen het haar steeds te bedekken door middel van een hoofddoek/sjaaltje (hejab). Schuifspeldjes kunnen handig zijn om de hoofddoek vast te maken. De kleding moet de vormen van het vrouwelijk lichaam verbergen dus mag niet te nauw aansluiten en mag zeker niet doorschijnen. Armen en benen dienen steeds bedekt te zijn en een te strakke broek dient tot aan de knieën overdekt te worden met een rok of mantel. Mannen mogen een deftig t-shirt of hemd met korte mouwen dragen, maar een korte broek in het openbaar is verboden. Blote voeten in sandalen is toegestaan. Doordat de temperaturen overdag sterk kunnen oplopen, zeker in juli, raden we katoenen of linnen kleding aan. 

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage van maximum 8 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Alcoholische dranken zijn strikt verboden in Iran. Deze mogen niet worden ingevoerd en zijn ter plaatse ook niet verkrijgbaar, zelfs niet in de internationale hotels. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.  

Electricity Elektriciteit

In Iran vind je dezelfde stopcontacten als in België. De elektrische spanning bedraagt 230 volt. 

Money Geldzaken

De munteenheid van Iran is de rial (IRR). In de praktijk gebruikt bijna iedereen de benaming ‘toman’. Eén toman is gelijk aan tien rial. Het is in Iran niet mogelijk om geld af te halen met een buitenlandse kaart en enkel grote aankopen, zoals een Perzisch tapijt kunnen betaald worden met creditcard (Visa of Mastercard). Neem dus voldoende cash euro’s mee om ter plaatse om te wisselen in rial. Aangeraden is om coupures mee te nemen die niet beschadigd of beschreven zijn. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Iran: 1 EUR =  49.700 IRR (september 2021). 

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Alle film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Het is niet toegestaan om foto’s te nemen in/van luchthavens of overheids- en militaire gebouwen. Als je mensen wil fotograferen, vraag dan eerst hun toestemming. Je gsm is op de meeste plaatsen en afhankelijk van je provider bruikbaar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. In het merendeel van de hotels is (gratis) wifi aanwezig. Hou er wel rekening mee dat bepaalde websites zoals Facebook en nieuwswebsites geblokkeerd zijn. Het netnummer van Iran is +98.

Important Belangrijk om te weten

  • Iran is een land dat toeristisch gezien nog in volle groei is. In sommige regio’s is de hotelkeuze zeer beperkt en verblijven we in de best mogelijke accommodatie voorhanden. De vermelde hotels kunnen zowel voor als tijdens de rondreis vervangen worden door een gelijkwaardig hotel.
  • Alle verplaatsingen tijdens de reis gebeuren over land. Voor de rit van Isfahan naar Yazd en de rit van Yazd naar Shiraz moet er een aanzienlijke afstand overbrugd worden. De landschappen en stops onderweg vormen echter een integraal onderdeel van de reis.
  • Tijdens een rondreis in Iran dienen we ons te houden aan een aantal nationale kledingvoorschriften. Vrouwen dienen het haar steeds te bedekken door middel van een hoofddoek/sjaaltje. Armen en benen dienen ook steeds bedekt te zijn en een te strakke broek dient tot aan de knieën overdekt te worden met een rok of mantel. Kleding mag niet te doorschijnend zijn. Mannen mogen een T-shirt of hemd met korte mouwen dragen, maar een korte broek in het openbaar is verboden.
  • Alcoholische dranken zijn strikt verboden in Iran. Zij mogen niet worden ingevoerd en zijn ter plaatse ook niet verkrijgbaar, zelfs niet in de internationale hotels.
  • Toiletten zijn buiten de hotels vaak hurktoiletten en toiletpapier is niet altijd voorzien.
  • Deze afwisselende reis staat in theorie open voor elke leeftijd, hoewel er toch heel wat treden te bewandelen zijn. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die georganiseerd worden.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.