Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Levendig en tropisch Zuid-India

Het is nog vroeg dag wanneer ergens in de immense tempel van de slapende stad een klokje kleppert. Een priester heeft, nog voor een eerste zonnestraal de aarde streelt, gemerkt dat de lichten keren, dat het nachtelijke expansel dra zal openbreken. Dit is het teken voor de dagelijkse AARTHI, het ochtendritueel bij het heiligste van het heilige. Tempeldieners zitten klaar om met uitgesproken eerbied en respect de nachtversieringen te verwijderen van het cultusbeeldje en met serene gebaren een nieuwe opsmuk aan te brengen van kruidenpasta’s en frisse bloemen. In dit Dravidische India gaat voor de mensen geen dag voorbij zonder een bezoek aan de tempel die in de loop der tijden is uitgegroeid tot een ware stad in de stad. De gopurams of grote kleurrijke toegangspoorten zijn van ver te merken. De bewoners in het zuiden van het Indiase continent houden de meest oorspronkelijke Hindoeïstische geloofsbelevenis in ere.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze zomerreis naar India, Ladakh en Nepal, onze rondreis naar India Centraal en onze rondreis India Noord!

Programma: India, Ladakh & Nepal - Gompas en Pagodas

Programma: India Centraal - De Adivasi van Orissa

Programma: India Noord - Kantwerk in Steen

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

6
Cultuur
4
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Zuid-India, waar waarheid en mysterie naadloos in mekaar overgaan.” - Reisleider India Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar India. Lees verder

Dag 1

BRUSSEL - CHENNAI - COVELONG

We vertrekken vanuit Brussel naar Chennai. Bij aankomst in Chennai worden we in overgebracht naar Covelong in de buurt van Mahabalipuram voor de overnachting. We overnachten in het TAJ FISHERMANS COVE RESORT & SPA.

Dag 2

COVELONG: MAHABALIPURAM

Deze ochtend zijn we vrij om van een laat ontbijt te genieten en tot rust te komen na de lange vlucht. Rond de middag vertrekken we naar Mahabalipuram. Vandaag de dag is Mahabalipuram een rustig badplaatsje aan de Golf van Bengalen, maar ooit was het een belangrijke havenstad voor de Pallavas, de eerste Dravidische dynastie uit Zuid-India. Ze hadden de gewoonte om zowel tempels als sculpturen uit de rotswand te houwen, soms zelfs uit één grote monoliet. Dit basisprincipe van de Dravidische architectuur dateert uit de 7e eeuw en heeft geleid tot de fenomenale reputatie van de lokale beeldhouwers die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Wij bezoeken de vijf rathas tempels, de buiten gebruik geraakte kusttempel en de wandsculptuur Arjuna’s Boetedoening. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

kanchipuram_2_(Large)

Dag 3

COVELONG - PONDICHERRY

We vertrekken na het ontbijt en rijden zuidwaarts richting Pondicherry, het bastion van de Fransen in India. Eerst stoppen we bij een uniek experiment: Auroville, een stuk land waar ongeveer 2.500 mensen van over de hele wereld wonen die er door middel van meditatie een nieuwe samenlevingsvorm proberen uit te bouwen. Na het bezoek aan het informatiecentrum maken we een korte wandeling door het domein naar het grote meditatiecentrum dat gebouwd is als een grote gouden lotusbloem. Na de lunch verkennen we de binnenstad van Pondicherry, waar er nog steeds een Franse sfeer hangt, uniek in India. We bezoeken de Sacré-Coeur Kathedraal, de Eglise de Notre Dame en wandelen over de promenade en door het Barathipark naar het monument van de Franse soldaat. Een tochtje met de riksha neemt ons mee door de sfeervolle koloniale straten van Pondicherry. We dineren en overnachten in het CGH PALAIS DE MAHE HOTEL, dat de koloniale sfeer perfect vat. (O,L,D)

Dag 4

PONDICHERRY – TANJORE

We genieten van het ontbijt voor we naar Tanjore of Thanjavur vertrekken. Deze stad verpersoonlijkt alles wat de Choladynastie (850-1173) destijds heeft verwezenlijkt op gebied van kunst en filosofie. Na onze lokale lunch bezoeken we de Sri Brihadisvara-tempel, een prachtige tempel die op de Unesco werelderfgoedlijst werd geplaatst. Hoewel het heiligdom alle oorspronkelijke spirituele functies heeft verloren, straalt het nog steeds een majestueuze klasse uit. Midden in een tempeltuin en omgeven door een boog van kleine nissen, troont het enorme tempelcorpus. Hier wordt de grootste Shiva lingam van India onder een toren van dertien verdiepingen hoog bewaard. Met een beetje geluk treffen we de priesters op het moment dat ze emmers melk, water en gele saffraanpasta uitgieten over de enorme zwart granieten steen. Tegenover het heiligdom staat een kolossaal beeld van de stier Nandi. We bewonderen ook de fascinerende muurschilderingen. We dineren en overnachten in het eenvoudige SANGAM TANJORE Hotel. (O,L,D)

Dag 5

TANJORE – MADURAI

Na het ontbijt bezoeken we deze ochtend de tempelstad Srirangam, gelegen op een eilandje in de Kauvery rivier. Hier staat de Sri Ranganathasvami-tempel, de grootste tempel ter ere van Vishnu. Rond de eigenlijke tempel zijn door de eeuwen heen zeven concentrische muren gebouwd met in totaal 21 gopurams of typische Zuid-Indische tempeltorens. Tussen de buitenste muren vinden we winkeltjes, scholen, ateliertjes, woningen van brahmanen en dispensaria. Het geheel vormt een ware stad op zich. We rijden naar Madurai, de tweede grootste stad van Tamil Nadu, en lunchen onderweg. Hier domineert de imposante 16de-eeuwse Meenakshi-tempel met zijn vier enorme gopurams. Meer dan honderd jaar lang werkten de beste kunstenaars van Zuid-India aan dit unieke geheel van torens en galerijen. We dineren en overnachten in het THE GATEWAY PASUMALAI HOTEL. (O,L,D)

madurai_(Large)

Dag 6

MADURAI – PERIYAR

Na het ontbijt rijden we naar Periyar Nationaal Park, een uitgestrekt natuurreservaat gelegen op de grens van Tamil Nadu en Kerala. Het 800 km² grote reservaat ligt rond een kunstmatig meer op een hoogte van 900 tot 1800 meter. Na de hectische steden die we de laatste dagen hebben bezocht, kunnen we hier genieten van het koelere klimaat en de rustgevende natuur. Bij aankomst nemen we onze intrek in het sfeervolle CGH SPICE VILLAGE HOTEL en genieten er van de rust. Liefhebbers kunnen nog een wandeling maken door het natuurpark, deelnemen aan een kookdemonstratie met gebruik van verse kruiden of genieten van een typisch Zuid-Indische dansvoorstelling. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

PERIYAR – ALLEPPEY

Na het ontbijt verlaten we Periyar en maken we al snel kennis met de groenste deelstaat van Zuid-India: Kerala. De rit naar de lagunes is een lust voor het oog. We rijden door dicht junglegebied waarin we half verdoken rubber-, koffie-, thee- en peperplantages kunnen onderscheiden. Overal heeft de bevolking de natuurlijke rijkdommen en mogelijkheden van het uitzonderlijke klimaat geëxploiteerd voor de lucratieve kruiden- en specerijenhandel. De kokosindustrie is een van de belangrijkste werkgevers in deze streek en wuivende kokospalmen met weelderige kruinen zijn dan ook alomtegenwoordig. Voor we het goed en wel beseffen, rijden we over de dijken van het natuurlijke waterbekken van de backwaters. Voor de lokale bevolking zijn deze kanaaltjes echte levensaders. Koken, wassen, vervoer en verblijf; alles gebeurt op het water. Na de lunch maken we dan ook een onvergetelijke backwatercruise. We dineren en overnachten in het LAKE PALACE RESORT. (O,L,D)

backwaters_2_(Large)

Dag 8

ALLEPPEY – COCHIN

Voor we doorreizen naar Cochin genieten we van ons ontbijt. Het oude stadscentrum van Cochin, Fort Kochi genoemd, ligt op een eilandje dat nog steeds de aloude sfeer van een rustig vissersstadje uitstraalt. We wanen ons algauw Europese zendelingen zoals onze 15e- en 16e-eeuwse voorgangers uit Nederland of Portugal. Opvallend veel christelijke kerken domineren met hun torens de horizon. We worden verwelkomd in het TAJ MALABAR HOTEL voor de lunch. Hierna brengen we een stadbezoek aan Cochin. Deze kosmopolitische havenstad waar hindoes, moslims, christenen en joden vreedzaam naast elkaar leven, heeft heel wat bezienswaardigheden in petto. In het hart van de Joodse wijk ontdekken we de 16e-eeuwse synagoge. De vloer bestaat uit honderden handgeschilderde tegels van blauw porselein. We bezoeken ook India’s oudste Europese kerk, opgetrokken in de 16e eeuw door de Franciscanen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 9

COCHIN – CALICUT

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de kosmopolitische havenstad Cochin en rijden we naar Calicut. De regio rond Calicut vormt de meest zuidelijke uitloper van het Deccanplateau en is gelegen in het groene hart van Kerala. Onze route volgt de kustweg noordwaarts en onderweg zien we vele taferelen uit het dagelijkse Indische leven. In de regio hebben de vele dorpjes elk hun eigen festivals, we proberen indien mogelijk om zo een festivalletje mee te pikken. Naargelang de mogelijkheden op de dag van onze doortocht bezoeken we een lokale school waar er honderden studenten de beroemde Zuid-Indische dansen instuderen en wonen we, indien mogelijk, ook een voorstelling bij. Wanneer dit niet mogelijk is bezoeken we een beroemde nabijbelegen hindoeïstische tempel (Guruvayur). We lunchen onderweg. In de late namiddag nemen we onze intrek in het THE RAVIZ RESORT & SPA, waar we na de lange dag kunnen genieten van de omgeving. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 10-11

CALICUT– KABINI

Na het ontbijt reizen we verder naar Kabini, gelegen aan het Nagarhole Nationaal park. Bij aankomst nemen we onze intrek in het authentieke EVOLVE BACK RESORT, waar we genieten van onze lunch in een prachtige omgeving, en waar we twee nachten verblijven. We maken er een ochtend- en namiddagsafari per jeep en boot. Nagarhole was ooit het jachtgebied van de maharadja’s. Pas in 1955 kreeg het dankzij Rajiv Gandhi de status van beschermd natuurgebied. Enkele primitieve volksstammen werden gedeeltelijk verplaatst naar zones buiten het park, maar bleven toch trouw aan hun oorspronkelijke manier van voedsel zoeken. De meest spectaculaire bewoners van dit immense park zijn vanzelfsprekend de olifanten die in kleine kuddes over de uitgestrekte grasvlakten trekken. Ook de Indiase bizon, vierhoornige antilopen, sambarherten, beren, hordes wilde honden en allerlei apenfamilies bevolken het park. Langs de oever van het meer slapen krokodillen en de variatie aan vogels is nauwelijks in kaart te brengen. Met wat geluk krijgen we misschien een Indiase tijger in het vizier. We lunchen, dineren en overnachten in het resort. (2O,2L,2D)

tijger_(Medium)

Dag 12

KABINI – MYSORE

Na het ontbijt trekken we richting Mysore waar we lunchen in het ROYAL ORCHID METROPOLE. Onze kennismaking met deze aangename stad begint bij het paleis van de maharadja in een overdreven pompeuze Indo-Saraceense stijl. Het kloppend hart van de oude stad is zonder twijfel de kleurrijke en geurige Devarajamarkt, beroemd om haar parfums en wierookstokjes. De 17e-eeuwse Sri Chamundeswari tempel wordt het indrukwekkende eindpunt van ons bezoek. Vanaf de heuvel hebben we een schitterend uitzicht over de stad. De hele stad ligt aan onze voeten. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

handen_armband_kleur_(Large)

Dag 13

MYSORE – HASSAN

Na het ontbijt bezoeken we deze ochtend het jainheiligdom van Sravanabelgola. Bovenop een enorme granieten rots en zo’n 700 trappen hoog staat een kolossaal beeld van een jain Thirtankara. Om de 12 jaar wordt hier een spectaculaire ceremonie gehouden. De 18 meter hoge figuur wordt dan overgoten met goudblaadjes, melk, goudsbloemen en sieraden. Na onze picknicklunch wacht ons nog een boeiend bezoek aan de beroemde tempels van Belur en Halebid. Hier zien we indrukwekkende voorbeelden van Hoysalavakmanschap en een onbetwist hoogtepunt in de geschiedenis van de Indiase beeldhouwkunst. Op het einde van deze rijkgevulde dag keren we terug richting Hassan waar we dineren en overnachten in het HOYSALA VILLAGE RESORT. (O,picknicklunch,D)

Dag 14

HASSAN – BANGALORE – GOA

Na het vroeg ontbijt rijden we naar Bangalore, een van de vijf grootste steden in India. We genieten van een snacklunch nabij de luchthaven. In de namiddag nemen we een binnenlandse vlucht naar Goa. Bij aankomst rijden we naar het ALILA DIWA HOTEL waar we dineren en overnachten. (O,snacklunch,D)

Dag 15

GOA – BRUSSEL

Na het heerlijke ontbijt maken we kennis met Goa, ingesloten tussen de grote staten Maharastra en Karnataka, heeft het bescheiden stadje altijd de reputatie gehad van de ideale vakantiestaat. Al in de 16de eeuw ontdekten de Portugezen de formidabele geografische mogelijkheden van de tropische baaien. Vandaag is deze plek erg populair bij strandliefhebbers, maar ook wie wat cultuur wil opsnuiven kan terecht in het oude Portugese Goa, gelegen aan de overkant van de rivier. De luisterrijke koloniale architectuur van weleer is hier vast en zeker een bezoek waard. We keren terug naar ons hotel waar we gebruik kunnen maken van enkele kamers om ons op te frissen voor het diner. Na het afscheidsdiner rijden we naar de luchthaven. We vertrekken vanuit Goa naar Brussel. (O,L,D)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma