Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Het dak van de wereld

Deze rondreis laat je proeven van de culturele rijkdom van 2 landen en voormalige koninkrijken. Nepal, het land van de pagoda’s en India, het land van de contrasten met de afgelegen gompa’s, de majestueuse paleizen en de sprookjesachtige Taj Mahal. Je verkent oude en moderne steden, paleizen, forten en kloosters. Je komt ogen te kort bij de eerste blik op het Himalaya-gebergte, de rode draad en het decor van deze reis.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze rondreis naar India Zuid, onze rondreis naar India Centraal en onze rondreis India Noord!

Programma: India Zuid – Dravidische kleuren

Programma: India Centraal – De Adivasa van Orissa

Programma: India Noord - Kantwerk in Steen 

6
Cultuur
4
Natuur
4
Kindvriendelijk
5
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Het meest bijzondere aan deze reis is de overweldigende confrontatie van de eeuwig statige, stille, majestueuze bergwanden met de vergankelijke nietigheid van het menselijk wezen. Nergens ter wereld kom je dichter bij een onwaarschijnlijk sprookje.” - Reisleider India Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar India en Nepal. Lees verder

Dag 1

BRUSSEL – KATHMANDU (NEPAL)

Vertrek uit Brussel. Bij aankomst in Kathmandu worden we naar HOTEL YAK AND YETI gebracht voor de overnachting.

Dag 1

BRUSSEL – KATHMANDU (NEPAL)

We vertrekken vanuit Brussel naar Kathamandu, de hoofdstad van Nepal.

Dag 2

KATHMANDU: PATAN – BODNATH

We komen aan in Kathmandu, en maken al kennis met de Newar en het Newari. De Newar vormen de grootste bevolkingsgroep in Nepal. Hun taal, het Newari, is de basis voor het hedendaags Nepalees. In het verleden was er een Newarkoning die zijn rijk verdeelde onder zijn drie zonen. Elk van die zonen wedijverde met zijn broers om de mooiste hoofdstad te maken. Zo ontstonden de drie koningssteden: Kathmandu, Patan en Bakthapur. Van de luchthaven rijden we naar Patan voor ons eerste bezoek. Patan is door de Bagmati rivier van Kathmandu gescheiden. De stad staat ook bekend als Lalitpur, de Schoonste Stad. Hier openbaart zich een 1.000 jaar oude cultuur, bewaard in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. Patan is al eeuwenlang bekend om de bedrevenheid van de goud- en metaalgieters. We maken een stadswandeling en bezoeken het Koninklijk Paleis bij de prachtige Durbar Square. De Krishna Mandir en de Gouden Tempel worden tot de fraaiste tempels van Nepal gerekend. Na de lunch rijden we naar Bodnath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa draagt een goudkleurige kubus waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Talrijke pelgrims met draaiende gebedsmolentjes vervolmaken de sfeer in dit belangrijkste boeddhistische heiligdom van de Kathmanduvallei. Na het diner rijden we terug naar Kathmandu voor de overnachting. We logeren in het mooie YAK EN YETI HOTEL. (L,D)

banner_gebedswiel_(Medium)

Dag 3

KATHMANDU: CHANGU NARAYAN – BHAKTAPUR

Na het ontbijt vertrekken we met een lunchbox om kennis te maken met Changu Narayan en Bhaktapur. We wandelen langs rijstterrassen en glooiende valleien om Changu Narayan te bereiken, een mystieke hindoeïstische offerplaats. Bij deze tempel vinden we de oudst bewaarde sculpturen van Nepal. Daarna brengt de bus ons naar Bhaktapur. Een wandeling door de ‘Stad van de Gelovigen’ is als een reis in een ver verleden, het lijkt wel of we in een 17e-eeuwse samenleving terecht zijn gekomen. Op Durbar Square vinden we het unieke paleis met 55 vensters, bekend om het kunstige houtsnijwerk waar de Newar wereldberoemd om zijn. Even verder zien we de Nyatapola, de pagodetempel die met zijn vijf verdiepingen tot de meest indrukwekkende tempels van Nepal wordt gerekend. Onderaan de plint van de tempel houden enkele mythologische figuren de wacht. We genieten van een heerlijk diner in een lokaal restaurant en keren terug naar Kathmandu voor de overnachting. (O,picknicklunch,D)

Dag 4

KATHMANDU: PASHUPATINAH

Voor onze laatste dag in Nepal staat een bezoek aan Pashupatinath op het programma. Pashupati, één van de vele namen van Lord Shiva, stelt hem voor als de God van het Dierenrijk. De tempel hier is enkel toegankelijk voor hindoes. Maar overal in de omgeving vinden indringende hindoeïstische taferelen plaats. Hier zien we crematies, ontmoeten we sadhu’s en monniken en zien een tehuis voor ouderlingen waar Brahmanen wachten op hun overstap van dit naar het volgende leven. We lunchen in Thamel en maken daarna een ontspannen wandeling naar Kathmandu Durbar Square. De Hanuman Dhoka, of Koninklijk Paleis, ligt wat verborgen tussen de her en der opgetrokken tempels. De grootste is de Kastamandapa. Hiervan wordt beweerd dat die oorspronkelijk was opgetrokken met het hout van slechts één en dezelfde boom. Deze tempel, waaraan de stad zijn naam Kathmandu heeft ontleend, is in wederopbouw nadat de laatste aardbeving alle spanten heeft losgeschud. Vanzelfsprekend proberen wij in de Kumari Mahal een glimp op te vangen van het kleine meisje dat als de ‘levende godin’ dienst doet. In het hart van de historische stad gonst het eigentijdse leven met riksja’s en toeterende taxi’s, heilige koeien en drommen mensenmassa’s die zich schijnbaar voortbewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. Na het diner in een lokaal restaurant keren we terug naar het hotel voor de overnachting. (O,L,D)

vlaggen_(Large)

Dag 5

KATHMANDU – DELHI – ALSISAR (INDIA)

Een internationale vlucht voert ons vandaag zuidwestwaarts naar de hoofdstad van India, New Delhi. Na alle grensformaliteiten genieten we nog van de lunch nabij de luchthaven. Aansluitend rijden we naar het stadje Alsisar in de deelstaat Rajasthan. Hier komen we bij de grens van het land dat eertijds onder de invloedsfeer van de Shekawati-koningen stond. De Shekawati-dynastie kon zich in de 15de eeuw loswrikken uit het dominante Amber-rijk. Beroemd om hun strijdlust namen de koningen vermogende handelsfamilies tegen flinke betaling in bescherming waardoor in de kleine stedelijke nederzettingen rijk versierde havelis verschenen. De handelaars namen ook een plaatselijke traditie over. De mate van hun rijkdom werd uitgedrukt in de beschildering van hun huizen. De rijkste liet de meeste fresco’s aanbrengen. De afbeeldingen stellen religieuze scènes, portretten of taferelen uit het dagelijks leven voor. Bij aankomst genieten we van het diner in het ALSISAR MAHAL HOTEL, waar we ook overnachten. (O,L,D)

Dag 6

ALSISAR - JAIPUR

We genieten van het ontbijt waarna we een kleurrijke wandeling maken door de stad. Tegenwoordig lijken de kleine steden in de woestijnrand boven Amber een beetje spookachtig. Naast de alledaagse drukte, zien de grote havelis er eerder verlaten uit, Naarmate hun vermogen groeide, verlieten de handelaars deze zanderige streek om fortuin te zoeken in de grote Indiase handelscentra. Slechts enkele dagen per jaar komen de families hier bijeen. Voor we verder reizen naar Jaipur, genieten we nog van de lunch. Jaipur staat vandaag bekend als ‘de Roze Stad’, naar de rozerode kleur van de zandsteensoort waaruit de huizen zijn opgetrokken. Het verhaal gaat echter dat in 1876 de stad helemaal onder de roze verf werd gezet om het bezoek van Queen Victoria en de Prince of Wales meer luister bij te zetten. Nu is dit een metropool van handeltjes en winkeltjes, kleine ateliers en grote werkplaatsen. Hier wordt gekocht en verkocht, gemarchandeerd en verhandeld. Het aantal inwoners van deze bruisende megamarkt wordt inmiddels geschat op meer dan zes miljoen. We dineren en overnachten in het TAJ JAI MAHAL PALACE. (O,L,D)

Dag 7

JAIPUR: AMBER

De vroegste aanzet tot de ontwikkeling van Jaipur ontstond in de bergachtige omgeving van het Amberpaleis. In de 18e eeuw begreep de destijdse maharadja, Jai Singh II, evenwel dat de valleien te benepen waren voor uitgebreide urbanisatie en liet daarom een compleet nieuwe stad optrekken op het nabijgelegen vlakke land. Het Amber Fort is net buiten deze ‘Walled City’ gelegen. Hier wacht ons een subliem voorbeeld van Rajput architectuur. De vertrekken van de maharadja zijn rijkelijk versierd met ingelegd ivoor, spiegelende caissondecoratie, stucwerk en lambriseringen vervaardigd uit marmer. We komen er ook meer te weten over het leven van de haremvrouwen. We rijden terug naar Jaipur waar we lunchen in een authentieke haveli. Na de middag verkennen we het ommuurde stadsgedeelte. Jaipur is van oudsher een druk handelscentrum met centraal in het historisch centrum het statige City Palace. Het is nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Elementen van Rajput en Mogol architectuur vloeien er samen tot een prachtig geheel. Vervolgens bezoeken we de Jantar Mantar, het grootste astronomisch observatorium ter wereld opgetrokken uit natuursteen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

JAIPUR – FATEPHUR SIKRI – AGRA

Via een van de oudste handelswegen in India rijden we naar Bharatpur waar we lunchen. Daarna bezoeken we de voormalige hoofdstad van het Mogolrijk, Fatehpur Sikri. Deze 16e-eeuwse zandstenen hoofdstad van Akbar de Grote is onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven. Even plots als de keizer de stad liet bouwen, is hij er ook weer weggetrokken, gedwongen door een groot tekort aan drinkwater. Er is gelukkig veel intact gebleven, waardoor we er een uitgelezen staaltje Mogol architectuur kunnen bewonderen. We wandelen door de verlaten straten van deze immense spookstad waar de keizer nog bijna tastbaar aanwezig is. Hierna rijden we verder naar Agra, gelegen in een bocht van de Yamuna rivier, waar we dineren en verblijven in het TRIDENT HOTEL. (O,L,D)

Dag 9

AGRA – DELHI

Vroeg in de ochtend bezoeken we de parel van de islamitische architectuur: de Taj Mahal. Deze droom van marmer werd in de 17e eeuw als mausoleum gebouwd in opdracht van Mogol vorst Shah Jahan, voor zijn geliefde echtgenote Arjumand Banu Begum, de Mumtaz Mahal. Volgens ooggetuigen zouden zo’n 20.000 bouwlieden en beroemde kunstenaars gedurende 20 jaar aan dit verfijnde kunstwerk hebben samengewerkt. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer is sinds de bouw van de Taj tot vandaag onveranderd gebleven. Na het ontbijt in het hotel bezoeken we het indrukwekkende Rode Fort. De massieve muren van zandsteen verbergen een immens paleis met talrijke kamers, vertrekken, appartementen, residenties, gesloten tuinen en verborgen waterplaatsen. Met elegante zuilen en versierde bogen vloeien hier hindoeïstische en islamitische tradities samen in een architecturaal spel van pracht en praal. We keren terug naar het hotel voor de lunch en vertrekken daarna via de Express Way naar Delhi waar we dineren en overnachten in THE LEELA AMBIENCE GURGAON. (O,L,D)

Dag 10

DELHI – LEH

Na een vroege wekdienst vertrekken we naar de luchthaven en checken we in voor onze binnenlandse vlucht naar Leh, de vroegere hoofdstad van het oude koninkrijk Ladakh. Nog voor de landing bieden de vele toppen van het Himalayagebergte spectaculaire panorama’s. Gelegen op 3.500 meter, behoort deze stad tot een van de hoogst gesitueerde metropolen ter wereld. We laten ons meevoeren in het dagelijks ritme van deze authentieke bergstaat en gaan meteen naar het LADAKH RESIDENCY HOTEL. Het is belangrijk om aan deze hoogte te wennen dus we nemen een paar uurtjes rust. Na onze lunch in het hotel is het tijd om kennis te maken met de boeiende wereld van de Ladakhi. Door het geografische isolement heeft dit volk een zeer authentieke levenswijze kunnen bewaren. Overal vinden we gompa’s of boeddhistische kloosters en talrijke monniken van diverse sekten kleuren de straten. Grote thangka’s en Boeddhabeelden creëren een heel bijzondere, spirituele sfeer. Sommige tempels zijn meer dan 1.000 jaar oud. Het pittoreske stadsbeeld bestaat uit een wirwar van straatjes met dicht bij elkaar staande huizen die tegen een steile rotswand werden gebouwd. Toch is Leh vooral opmerkelijk door het negen verdiepingen hoge paleis dat naar voorbeeld van het Potalapaleis in Tibet gebouwd werd. In het kleine charmante klooster van Sankar staan enkele gouden beeldjes. Na ons diner in het hotel genieten we van een welverdiende nachtrust. (O,L,D)

foto_man_(Large)

Dag 11

LEH

Het landschap waar wij vandaag rondtoeren is met geen ander op deze planeet te vergelijken. Onder een smetteloos blauwe hemel kleuren talloze tinten van oker en geel, van bruin en groen de valleien waar we doorrijden. Eerst voert onze rit naar één van de rijkste kloosters van Ladakh. De Gompa van Hemis bevindt zich op zo’n 40 kilometer ten oosten van Leh en is bekend om het Padmasambhava festival met dansende makers dat hier jaarlijks plaatsvindt. Na het bezoek rijden we naar het Thiksey klooster dat prachtig gelegen is op een heuvel en magnifieke uitzichten biedt op de Indusvallei. Het hele complex telt 12 verdiepingen. Naast de antieke thangka’s en stoepa’s is ook de Maitreya tempel van groot belang. Deze werd gebouwd om het bezoek van de 14e Dalai Lama in 1970 te herdenken. We lunchen in een lokaal restaurant. Na de middag brengen we een bezoek aan de koninklijke residentie van Stok. Via smalle wegen en pittoreske landschappen bereiken we het paleis van de koninklijke familie van de Namgyaldynastie. Tot op heden genieten deze aristocraten hoog aanzien bij de Ladakhi en de huidige vorst is nog steeds heer en meester van dit bescheiden paleis. In het museum zien we typische voorwerpen met betrekking tot het dagelijks leven. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 12

LEH

Het ontegensprekelijke hoogtepunt van de Ladakhicultuur vinden we terug in het kloostertje van Alchi. Eerst volgen we de loop van de Indus rivier stroomafwaarts tot net voorbij haar samenvloeiing met de Zanskar rivier. Onderweg nemen we een kijkje in het beroemde Tibetaans Spituk klooster, dramatisch gelegen op de top van een eenzame rotsformatie. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we eindelijk Alchi. Vier kleine bidzalen hebben de tand des tijds weerstaan. Broze beelden van bodhisattva’s, prachtig houtsnijwerk en unieke wandschilderingen in Kashmirstijl zijn er dankzij het droge klimaat uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Voor we terugrijden naar Leh bezoeken we het Likhir klooster, bewoond door de sekte van de geelkappen. Hier bevindt zich ook de woonplaats van de broer van de Dalai Lama. De serene sfeer doet vermoeden dat de boeddhistische cultuur vrijwel onaangetast is gebleven. De gompa ligt als een parel te schitteren tussen de besneeuwde Himalayatoppen. Na een gezellig diner overnachten we in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

LEH – DELHI

Vroeg in de ochtend worden we naar de luchthaven gebracht voor onze terugvlucht naar Delhi. New Delhi werd ontworpen en gebouwd omstreeks 1920 door Sir Edwin Landseer Lutyens. De Engelse koloniale overheersing was toen op zijn absolute hoogtepunt. Centraal ligt Rajpath, de ceremoniële laan die ons langs India Gate, de presidentiële residentie en het parlementsgebouw leidt. Kleine paleizen van maharadja’s, regionale residenties, prachtige parken en weelderige tuinen kleuren de stad. Bij de Purana Qila, de ‘Oude Stad’ bezoeken we het praalgraf van Humayun, de tweede Mogol keizer. We dineren en overnachten in het THE LEELA AMBIENCE GURGAON. (O,L,D)

Dag 14

DELHI – BRUSSEL

Na het ontbijt rijden we naar het oude stadsdeel van Delhi. We komen langs het Rode Fort of de Citadel van Shahjahanabad gelegen aan de Yamuna rivier en brengen een bezoek aan de indrukwekkende moskee Jama Masjid. Deze werd gebouwd in de 17e eeuw en is tot op heden de grootste bidplaats voor de moslims in de Indiase hoofdstad. Tijdens de bidstonden kunnen hier maar liefst 25.000 gelovigen plaatsnemen. Deze moskee mag ongetwijfeld pronken met haar twee ranke minaretten die trots boven de oude stad verheven zijn. In de buurt heerst een onvoorstelbare drukte. Auto’s, taxi’s, bussen, riksja’s en andere opvallende voertuigen zorgen voor een chaotische sfeer. We wandelen door de smalle straatjes langs de Chandni Chowk, de oudste en drukste markt van Old Delhi. Door wijd geopende poorten kunnen we naar binnen kijken in bedrijvige ateliers. Wat verder nodigen Indiase zakenlui ons uit om hun shops te bezoeken. Overal staan eetstalletjes, winkeltjes en straatkarretjes vol koopwaren. We lunchen in een lokaal restaurant. Voor we naar de luchthaven vertrekken voor onze terugvlucht naar Brussel genieten wij nog van een sfeervol afscheidsdiner. (O,L,D)

Dag 15

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma