Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Noord-India heeft een warm en droog klimaat, met koude nachten in de wintermaanden en zeer hoge temperaturen in mei en juni. Afgezien van de moessontijd, van juli tot september, is neerslag schaars en zelfs in de moessonperiode valt er zelden heel veel neerslag. De beste reisperiode om Ladakh te bezoeken zijn de zomermaanden (juni t.e.m. september) wanneer het overdag aangenaam warm is en er maar weinig of geen neerslag valt. ‘s Nachts kan het evenwel flink afkoelen aangezien het hele gebied boven de 3.500 meter ligt.Ondanks de uitgestrektheid van het land ligt het land in 1 tijdzone. Het tijdsverschil bedraagt tijdens onze winter + 4,5 uur Tijdens het zomeruur is het verschil + 3,5 uur.

Nepal heeft een moessonklimaat met een droogseizoen van oktober tot mei met koude nachten en zonnige dagen (gemiddeld 15°C à 20°C). In maart en april begint de lente met aangename temperaturen (gemiddeld 20°C) en dan zijn de heuvels bedekt met talloze bloeiende wilde bloemen. Van mei tot september zijn er moessonregens met meestal korte, hevige buien in de namiddag, afgewisseld met heldere, zonnige opklaringen (gemiddeld 25°C).De Kathmandu-vallei ligt op een hoogte van 1.350 meter.Het tijdsverschil bedraagt tijdens ons winteruur + 4 uur en 45 minuten. Tijdens het zomeruur is het verschil + 3 uur en 45 minuten.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor beide landen is een visum vereist, dit kan je via anders dan anders aanvragen. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. De polio vaccinatie is zelfs verplicht als je uit bepaalde landen in Azië of Afrika komt waar polio voorkomt. Denguemuggen komen meer en meer voor en een muggenmelk met DEET is daarom ten zeerste aan te raden. Voorzie in de reisapotheek naast de gebruikelijke medicijnen ook een middel tegen maag-en darmstoornissen, een zoutoplossing preparaat (ORS) en zeep zonder water. De meeste gespecialiseerde westerse geneesmiddelen zijn niet verkrijgbaar in deze landen. Producten zoals zonnecrème, tampons, en lippenbalsem zijn niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Het leidingwater is nergens drinkbaar. Men kan best flessenwater kopen, ook voor het poetsen van de tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades), neem geen ijsblokjes en ongeschild fruit.Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

.

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

  • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

  • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

  • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

  • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Height Hoogte

In Nepal ligt de Kathmanduvallei op een hoogte van 1.350 meter.In Noord-India verblijven we gedurende drie dagen in Ladakh op een hoogte van ongeveer 3.500 meter. Aangezien de lucht zeer droog is in de Himalaya, raden we aan oogdruppels (kunsttranen) mee te nemen.Om kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid tevoorkomen, hydrateer goed, doe geen onnodige inspanningen en rust voldoende. We raden aan extra informatie in te winnen bij de huisarts wat betreft hoogteziekte en mogelijke medicijnen.

Clothing Kleding

Nergens is formele kledij noodzakelijk maar tijdens de bezoeken aan boeddhistische pagodes, hindoeïstische tempels, paleizen en andere heiligdommen moeten schouders en knieën bedekt zijn; korte rokjes, shorts en topjes worden hier niet geaccepteerd. Men kan best een broek met afritsbare pijpen voorzien, ook driekwartsbroeken zijn ideaal. Een omslagdoek of sarong kan ook handig zijn. Tijdens de moessonmaanden dien je voorbereid te zijn op regen en is het overdag erg warm en vochtig.’s Nachts kan het snel en onverwachts kil worden dus mogen een warme trui, fleece én (regen)jas dan ook niet in de bagage ontbreken. Aangezien het verplicht is op alle tempelterreinen in India schoenen uit te doen, dragen we bij voorkeur schoenen die makkelijk aan en uit kunnen. Ook een stevige en gemakkelijke stapschoen mag in de bagage zeker niet ontbreken! Onontbeerlijk zijn ook: zonnecrème, zonnebril, hoofdbedekking en een zaklamp.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in India en Nepal bedraagt 230 volt. Een universele stekkeradapter is noodzakelijk, omdat de contactdozen kunnen afwijken.Gelieve er rekening mee te houden dat de elektriciteit kan uitvallen, neem voor alle zekerheid dus een zaklamp mee.

Luggage Bagage

In India wordt omwille van de binnenlandse vluchten op de internationale vluchten slechts één reiskoffer van maximum 15 kilogram en een handbagage van 5 kilogram toegestaan per persoon. De maximale afmeting van de handbagage is 100 centimeter(lengte+breedte+hoogte).Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. We raden je af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis.De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden, net zoals batterijen en powerbanks.We raden aan om reservekledij en toiletgerief in de handbagage te voorzien in het geval er een vertraging op de bagage zou plaatsvinden. Hou er rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen of paraplu’s niet in je handbagage opbergt. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden.Heel belangrijk is dat voor de binnenlandse vluchten naar Leh er geen handbagage toegestaan is, de handbagage dient beperkt te worden tot een kleine handtas en/of fototas.Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeuren vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Money Geldzaken

De munteenheid van India is de rupee (afgekort INR).Zowel euro’s als US-dollars zijn bij alle banken en hotels omwisselbaar, maar zorg ervoor dat de biljetten niet beschadigd zijn. Wenst men cash US-dollars mee te nemen, let er dan op dat het recente biljetten van na 2006 zijn die volledig ongeschonden en onbevlekt zijn. Voor biljetten van 50 of 100 USD wordt doorgaans een betere koers gegeven. Men geeft echter de voorkeur aan euro’s. Er kan geen geld worden afgehaald met een creditcard.De meeste internationale creditcards, maar voornamelijk Visa worden enkel geaccepteerd in de hotels of grote handelszaken. Het is zeer belangrijk om de bank over de rondreis te informeren, zodat de bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.Wisselkoers India: 1 EUR = 84,33 INR (september 2021). De munteenheid in Nepal is de Nepali rupee: Zowel euro’s als US-dollars zijn bij alle banken en hotels omwisselbaar. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn. De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in de hotels of grote handelszaken. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden door buitenlands gebruik. Wisselkoers Nepal: 1 EUR = 132,72 NPR (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Foto- en filmmateriaal kan best vanuit België meegenomen worden. Op verschillende plaatsen dient extra betaald te worden voor het maken van video-opnames of foto’s. In de heiligdommen mag vaak geen beeldmateriaal genomen worden. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. . Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Sommige hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van India is +91 en van Nepal is +977.

Smoking Roken

De e-sigaret is verboden in beide landen. Roken is verboden op de meeste openbare plaatsen in India, het is enkel toegelaten in aangeduide zones. Bij overtreding zijn er strenge maatregelen of boetes.

Important Belangrijk om te weten

  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en de meeste wandelingen die worden georganiseerd.
  • Tijdens deze reis verblijf je gedurende drie dagen op een hoogte van ongeveer 3.500 meter. We raden je aan om hierover het advies van je arts in te winnen.
  • We verblijven in zorgvuldig geselecteerde klassehotels. Het verblijf in Ladakh (India) daarentegen is eenvoudig, bij gebrek aan luxehotels in dit deel van het land. We boeten dus een beetje in aan comfort maar we krijgen er wel de ongerepte cultuur van de Ladakhi’s en de onbeschrijflijk mooie natuur voor in de plaats.
  • De reis verloopt op basis van volpension, behalve het ontbijt op dag drie en de lunch op dag vier. Om zeker te zijn van de hygiëne en de kwaliteit genieten we van de meeste maaltijden in hotels. De andere maaltijden worden geserveerd in geselecteerde lokale restaurants.
  • Graag wijzen we erop dat India een heel groot land is. Met het oog op ons comfort worden verre binnenlandse verplaatsingen, waar mogelijk, per vliegtuig gemaakt. Ook vermoeiende nachtelijke treinritten worden vermeden. Dit alles neemt niet weg dat bepaalde trajecten, hoe interessant ook, toch vrij lang zijn.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.