Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Het dak van de wereld

India Ladakh en Nepal of dromen van bergen, landschappen, imposante bergen, ondergedompeld worden in religie en romantiek en ogen te kort komen in drukke gezellige steden, of stil worden van het dak van van de wereld?

Nepal

Is gelegen tussen 2 grootmachten en thuis voor meer dan 100 verschillende volkeren. Van in de tropische laagvlakte tot op de duizelingwekkende hoogtes hebben zij een eigen cultuur uitgebouwd. De Sherpas en de beruchte Gurkhas hebben wereldwijde faam gekregen, maar wij maken voornamelijk kennis met de Newars van de Kathmandu-vallei, die elkaar bekampten om de mooiste monumenten te bouwen en zo een prachtige erfenis hebben nagelaten. Hun koningssteden geven perfect hun architecturale en ambachtelijke wereldklasse weer.

Nepal is een land vol paradoxen, dat met zijn caleidoscoop van filosofische en ideologische overtuigingen iedere bezoeker moeiteloos in de ban krijgt. Hier wordt men ondergedompeld in een wereld van veelarmige goden, erotisch versierde tempels, onbeschrijflijke godsdienstige riten, mystieke middeleeuwse straatjes en een mengelmoes van rassen, die uit het gebergte zijn afgedaald en elkaar vinden in de vallei van Kathmandu.

shutterstock_114688207_(Large)

Ladakh

‘Het Shangri-La van de Himalaya’ is een beschrijving waarmee één van de minst toegankelijke gebieden op het Tibetaans hoogplateau wordt aangeduid. Het is hier in Ladakh, waar de Tibetaanse cultuur in zijn meest pure vorm bewaard is gebleven. Alle avonturiers, op zoek naar boeiende culturen, vinden in deze regio die nog niet zo lang opengesteld is voor buitenlandse bezoekers, een bijzonder reisdoel. Geografische, historische en menselijke factoren hebben deze streek begiftigd. Uitgesmeerd tegen de imposante Himalayawand en gewrongen naast het ruwe Karakorum-massief bekleedt Ladakh, vroeger gekend als Manyul of ook ‘The land of men’, een heel aparte plaats in de wereld. Een reiservaring die zich slechts laat beschrijven in termen van superlatieven. Tegen de ruige berghellingen tekenen zich de contouren af van witgekalkte gompas, die bekoren door hun eenvoud. Rode en bruine monniksgewaden vormen overal heldere contrasten met de barre omgeving. In de gompa’s worden we geconfronteerd met een pantheon van bodhisattva’s die variëren van bevallige ranke, elegante figuren tot angstaanjagende beschermgoden met opengesperde ogen, slagtanden, vlammende haren. De meest gekende in de Himalaya is zonder twijfel de Avalokiteshvara, de god van het mededogen, wiens beroemde mantra ‘ohm mani padme hun’ door eenieder wordt gepreveld. De Dalai Lama wordt beschouwd als de reïncarnatie op aarde van deze bodhisattva.

shutterstock_146169002_(Medium)

Gebedsvlag

Het Tibetaans Boeddhisme, ook wel Vajrayana of het Voertuig van de Bliksem en Donder genoemd, kent zijn oorsprong in het oude sjamanistische Böngeloof uit de Himalaya. Typisch voor deze strekking in het Boeddhisme zijn de kleurrijke gebedsvlaggetjes, die in slingers worden opgehangen aan stoepa’s, op bergtoppen en andere plaatsen in de natuur. De vijf verschillende kleuren waarin ze voorkomen symboliseren de vijf elementen water, vuur, aarde, hout en metaal, en de vijf zintuigen. Meestal wordt hierop een vliegend paard afgebeeld met een wensjuweel op zijn rug. Gebeden en mantra’s worden hierop gedrukt en door het wapperen in de wind verliezen ze kleur en worden de gebeden langzaam aan opgenomen door de goden. 

shutterstock_66728539_(Large)

Hindoeisme en boedhisme

Hoewel Boeddha geboren is in Nepal, heeft het nog meer dan 1.000 jaar geduurd alvorens zijn leer de bergen is overgestoken. Maar daarna heeft hij de bergvolkeren van het Tibetaans plateau geïnspireerd tot een rijk spiritueel leven. De Tibetaanse lamas zullen vervolgens een reputatie opbouwen die tot ver buiten hun gebied zal reiken, met Keizers en Khans als volgelingen. Vanaf de jaren ’60 zullen ook de Westerlingen kennis maken met hun inzichten en vandaag de dag zijn er wereldwijd aanhangers te vinden. Het besef groeit nog altijd dat de mediterende monniken op grote hoogte wel eens antwoorden zouden kunnen hebben op vragen die ook Westerlingen zich stellen, zelfs wetenschappers en zakenmensen … In India worden we ondergedompeld in de meest verbreide religie, het Hindoeïsme, waar zijn pantheon van goden allemaal manifestaties zijn van de heilige drie-eenheid Brahma, Vishnu en Shiva. Brahma is de schepper, het oerwezen, uit wie de religieuze teksten ontsproten zijn. Het beschermende element die het leven en het heelal harmoniseert is Vishnu, die in verschillende gedaanten de aarde heeft bezocht. De meest bekende van deze avatars zijn Krishna en de Boeddha. Als laatste wordt door de almachtige Shiva vernietigd en opnieuw opgebouwd, net zoals de eeuwigdurende cyclus van reïncarnatie. De cultus leeft en is prominent aanwezig in het dagelijkse leven en in de vele tempels die het land rijk is. We krijgen de perfecte voorstelling van de heilige Kailash berg waar de goden leven in de erotische tempels van Khajuraho, die voorstellen hoe men de ultieme liefde zonder lijfelijke verlangens kan bereiken.

IMG_7777_(Large)