Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Ladakh, land van monniken en kloosters

Deze rondreis laat je proeven van de culturele rijkdom van twee oude, voormalige koninkrijken. In Ladakh word je ondergedompeld in het boeddhisme, terwijl je in India de sprookjesachtige Taj Mahal en mysterieus Varanasi ontdekt! Als toetje bezoek je enkele hoogstandjes van de Rajput architectuur. Je verkent oude en moderne steden, paleizen, forten en kloosters. Natuurliefhebbers komen ogen te kort wanneer ze het Himalaya-gebergte zien opdoemen!

4
Cultuur
4
Natuur
2
Kindvriendelijk
5
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – DELHI

We vertrekken vanuit Brussel naar Delhi. Bij aankomst in Delhi worden we naar THE LEELA AMBIENCE GURGAON gebracht voor de overnachting. 

Dag 2

DELHI

Na het ontbijt rijden we naar het oude stadsdeel van Delhi. We komen langs het Rode Fort of de Citadel van Shahjahanabad gelegen aan de Yamuna-rivier. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende moskee Jama Masjid. Deze werd gebouwd in de 17e eeuw en is tot op heden de grootste bidplaats voor de moslims in de Indiase hoofdstad. Tijdens de bidstonden kunnen hier maar liefst 25.000 gelovigen plaatsnemen. Deze moskee mag ongetwijfeld pronken met haar twee ranke minaretten die trots boven de oude stad verheven zijn. Dagelijks heerst hier een onvoorstelbare drukte. Auto’s, taxi’s, bussen, riksja’s en andere opvallende voertuigen zorgen voor een chaotische sfeer. We wandelen door de smalle straatjes langs de Chandni Chowk, een van de oudste en drukste markten van Oud Delhi. In het midden van deze levendige stad zijn we getuige van de verkooppraktijken van Indiase zakenlui. Er heerst volle bedrijvigheid in de ambachtelijke ateliers met hun wijd geopende poorten. Hier vinden we eethuisjes naast winkeltjes en straatventers met allerhande koopwaren. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we een bezoek aan het nieuwe Delhi, ontworpen en gebouwd omstreeks 1920 door Sir Edwin Landseer Lutyens. De Engelse koloniale overheersing was toen op zijn absolute hoogtepunt. Rajpath is de ceremoniële laan die ons langs de India Gate, de presidentiële residentie en het parlementsgebouw leidt. Kleine paleizen van maharadja’s, regionale residenties, prachtige parken en weelderige tuinen kleuren de stad. We bezoeken het praalgraf van Humayun, de tweede Mogol keizer. Dit in rode zandsteen opgetrokken grafmonument uit de 16e eeuw bevat alle stijlelementen die we later ook in de prachtige Taj Mahal zullen terugvinden. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

DELHI – LEH

Na een vroege wekdienst vertrekken we naar de luchthaven en checken in voor onze binnenlandse vlucht naar Leh, de vroegere hoofdstad van het oude koninkrijk Ladakh. Nog voor de landing bieden de vele toppen van het Himalayagebergte spectaculaire panorama’s. Gelegen op 3.500 meter, behoort deze stad tot een van de hoogst gesitueerde metropolen ter wereld. We laten ons meevoeren in het dagelijks ritme van deze authentieke bergstaat en gaan meteen naar het LADAKH RESIDENCY HOTEL. Het is belangrijk om te acclimatiseren op deze hoogte dus we nemen een paar uurtjes rust. Na onze lunch in het hotel is het tijd om kennis te maken met de boeiende wereld van de Ladakhi. Door het geografische isolement heeft dit volk een zeer authentieke levenswijze kunnen bewaren. Overal vinden we gompa’s of boeddhistische kloosters en talrijke monniken van diverse sekten kleuren de straten. Grote verzamelingen thangka’s en Boeddhabeelden creëren een heel bijzondere, spirituele sfeer. Sommige tempels zijn meer dan duizend jaar oud. Het pittoreske stadsbeeld bestaat uit een wirwar van straatjes met dicht bij elkaar staande huizen die tegen een steile rotswand werden gebouwd. Toch is Leh vooral opmerkelijk door het negen verdiepingen hoge paleis dat naar voorbeeld van het Potalapaleis in Tibet gebouwd werd. In het charmante, kleinere klooster van Sankar staan talloze gouden boeddhistische beelden. Na ons diner in het hotel genieten we van een welverdiende nachtrust. (O,L,D)

Dag 4

LEH

Na het ontbijt, brengen we een bezoek aan een van de rijkste kloosters van Ladakh. De Gompa van Hemis bevindt zich op zo’n veertig kilometer ten oosten van Leh en is vooral bekend om het Padmasambhava festival dat hier jaarlijks plaatsvindt. Hierna rijden we verder naar het Thiksey klooster dat prachtig gelegen is op een heuvel en magnifieke uitzichten biedt op de Indusvallei. Het hele complex telt 12 verdiepingen en er is een uitgebreide bibliotheek van boeken in Tibetaanse stijl. Naast de antieke thangka’s en stoepa’s is ook de Maitreya tempel van groot belang, omdat deze gebouwd werd ter nagedachtenis aan het bezoek van de 14e dalai Lama in 1970. We lunchen in een lokaal restaurant en in de namiddag brengen we een bezoek aan de koninklijke residentie van Stok. Via smalle wegen en pittoreske landschappen bereiken we het paleis van de koninklijke familie van de Namgyaldynastie. Tot op heden genieten deze aristocraten hoog aanzien bij de Ladakhi en de huidige vorst is nog steeds heer en meester van dit mooie paleis. In het museum zien we typische voorwerpen van deze unieke cultuur. Hierna keren we terug naar Leh voor het diner en de overnachting in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_774939457_(Medium)

Dag 5

LEH

Na het ontbijt vertrekken we naar Alchi. We volgen de loop van de Indus rivier tot net voorbij haar samenvloeiing met de Zanskar rivier. Onderweg nemen we een kijkje in het beroemde Tibetaans Spituk klooster, dramatisch gelegen op een rotspunt. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we in de namiddag Alchi, een van de belangrijkste boeddhistische centra van Ladakh. Fenomenale Boeddhabeelden, prachtig houtsnijwerk en unieke wandschilderingen in Kashmirstijl zijn er dankzij het droge klimaat uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Vooraleer we terugrijden naar Leh bezoeken we de Likhir gompa die met zijn belangrijke kloosterschool voor de monniken van de Gelukpa-sekte ook de woonplaats is van de broer van de Dalai Lama. Hier is de boeddhistische cultuur vrijwel onaangetast gebleven. De gompa ligt als een parel te schitteren tussen de besneeuwde Himalayatoppen. Na een gezellig diner overnachten we in het hotel. (O,L,D)

Dag 6

LEH – DELHI – UDAIPUR

Na een vroeg ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht voor onze binnenlandse vlucht naar Delhi waar we aansluitend verder vliegen naar Udaipur, de meest romantische stad van Rajasthan en idyllisch gelegen in een vallei, omringd door de Aravalli heuvels. Deze woestijnstad is een oase van kleur te midden van een kaal en dor landschap. Als de weersomstandigheden het toelaten maken we een ontspannende boottocht op het Picholameer. Hierna rijden we naar het mooie TRIDENT HOTEL voor het diner en overnachting. (O,snacklunch,D)

Dag 7

UDAIPUR

We maken na het ontbijt een ochtendwandeling langs de groentemarkt, kuieren door de straatjes van de oude stad en brengen vervolgens een bezoek aan de actieve Jagdish tempel. Die tempel is gewijd aan de heerser van het universum, een reïncarnatie van Vishnu. We lunchen in een lokaal restaurant en gaan daarna door een levendig deel van de stad naar het grootse City Palace dat de hele stad domineert. Dit indrukwekkende paleis is grotendeels tot museum omgebouwd, maar de huidige maharadja heeft er nog steeds zijn privévertrekken. We verkennen dit doolhof van kamers, binnenplaatsen en smalle gangetjes, terwijl we ook prachtige fresco’s in miniatuurstijl en felgekleurd glazen inlegwerk kunnen bewonderen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

UDAIPUR – DEOGARH

Na het ontbijt rijden we richting Deogarh. Onderweg brengen we een bezoek aan Ranakpur. Deze site, gelegen in de heuvels van Aravalli, is een van de belangrijkste centra van de jain en bijgevolg een bekend pelgrimsoord. Deze befaamde Jaïn tempel werd helemaal opgetrokken uit ragfijn bewerkte witte marmer. Tijdens de 15e eeuw werd rond een centraal schrijn een complex van open binnenplaatsen en kamertjes ontworpen, omgeven door een woud van 1.444 minutieus bewerkte pilaren. Geen twee zijn aan elkaar gelijk. Alle zuilen zijn prachtig versierd met mythologische figuren en bloemmotieven. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we door naar Deogarh waar we verblijven in het eenvoudige heritage hotel DEOGARH MAHAL. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 9

DEOGARH – JAIPUR

Na het ontbijt, vertrekken we naar Jaipur, de Roze Stad. De stad dankt haar naam aan de rozerode kleur van zandsteen waaruit de huizen zijn opgetrokken. We lunchen in een lokaal restaurant. Naarmate we onze eindbestemming van de dag naderen, neemt de drukte toe. Het aantal inwoners van deze bruisende stad wordt inmiddels geschat op meer dan zes miljoen. Na aankomst betrekken we de kamers in het TAJ JAI MAHAL PALACE. In de late namiddag verkennen we de kleurrijke bazaar. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

ogen

Dag 10

JAIPUR: AMBER

Na het ontbijt vertrekken we naar het Amber fort, net buiten Jaipur. Hier wacht ons een subliem voorbeeld van Rajput architectuur. De vertrekken van de maharadja zijn rijkelijk versierd met ingelegd ivoor, spiegelende caissondecoratie, stucwerk en lambriseringen vervaardigd uit marmer. We komen er ook meer te weten over het leven van de haremvrouwen. We rijden terug naar Jaipur waar we lunchen in een authentieke haveli. ‘s Namiddags verkennen we de stad. Jaipur is van oudsher een druk handelscentrum met tussen de ontelbare stalletjes en winkeltjes het statige City Palace, nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Elementen van Rajput en Mogol architectuur vloeien er samen tot een prachtig geheel. Vervolgens bezoeken we Jantar Mantar, het grootste astronomisch observatorium ter wereld opgetrokken uit natuursteen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 11

JAIPUR – AGRA

We verlaten na een vroeg ontbijt de Roze Stad en rijden richting Bharatpur. We lunchen in een lokaal restaurant en in de namiddag bezoeken we de voormalige hoofdstad van het Mogolrijk, Fatehpur Sikri. Deze 16e-eeuwse zandstenen hoofdstad van Akbar de Grote is onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven. Even plots als de keizer de stad liet bouwen, is hij er ook weer weggetrokken, gedwongen door een groot tekort aan drinkwater. Er is gelukkig veel intact gebleven waardoor we er een uitgelezen staaltje Mogol architectuur kunnen bewonderen. We wandelen door de verlaten straten van deze immense spookstad waar de keizer nog bijna tastbaar aanwezig is. Hierna rijden we verder naar Agra, gelegen in een bocht van de Yamuna rivier waar we verblijven in het TRIDENT hotel. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 12

AGRA

Vroeg in de ochtend bezoeken we dé parel van de islamitische architectuur; de Taj Mahal. Deze droom van marmer werd in de 17e eeuw als mausoleum gebouwd in opdracht van Mogol vorst, Shah Jahan, voor zijn geliefde echtgenote. Niet minder dan 20.000 bouwlieden werden ingezet en beroemde kunstenaars verfijnden het megalomane kunstwerk. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer is sinds de bouw van de Taj onveranderd gebleven. Na het ontbijt in het hotel bezoeken we het indrukwekkende Rode Fort. De massieve muren van zandsteen die in de 16e eeuw werden opgetrokken, verbergen een immens paleis met talrijke kamers, vertrekken, appartementen, residenties, gesloten tuinen en verborgen waterplaatsen. Met elegante zuilen en versierde bogen vloeien hier hindoeïstische en islamitische tradities samen in een architecturaal spel van pracht en praal. We keren terug naar het hotel voor de lunch en in de namiddag brengen we een bezoek aan de graftombe van Itimad ud-Daulah, de schatmeester van het Mogol rijk. Deze tombe wordt vaak omschreven als een marmeren juwelenkistje dankzij haar sublieme combinatie van wit marmer, gekleurde mozaïek, ingelegde natuursteen en fraai bewerkte schermen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

AGRA – JHANSI – ORCHHA – KHAJURAHO

Na ons ontbijt in het hotel rijden we naar het treinstation van Agra. De Shatabdhi Express brengt ons in iets meer dan drie uur tijd naar Jhansi. Van hieruit rijden we met de bus verder naar het middeleeuwse stadje Orchha waar we genieten van de lunch. Orchha, gelegen in een beschutte bocht van de Betwa rivier, ademt een unieke sfeer uit. Indien de tijd het toelaat brengen we een kort bezoek aan het Jehangirpaleis. We rijden verder naar Khajuraho. Vierhonderd jaar lang was dit de hoofdstad van de Chandelas. Volgens een legende werd deze dynastie genoemd naar de zoon die de maan of chandra bij een lieftallige prinses had verwekt. Hij kende een ongeëvenaard hoogtepunt van macht en invloed gedurende de 10e en de 11e eeuw. In totaal werden hier niet minder dan 85 tempels opgetrokken die na verloop van tijd in vergetelheid raakten en pas in 1839 toevallig door een Engelse legeringenieur ontdekt werden. Vandaag behoren die tempels tot de mooiste monumenten uit de middeleeuwse bouwkunst. We dineren en overnachten in het RADISSON JASS hotel. (O,L,D)

Dag 14

KHAJURAHO – VARANASI

We trekken na het ontbijt naar het indrukwekkende westelijke tempeldomein van Khajuraho. Iedere bezoeker wordt hier overweldigd door de erotische taferelen op de tempelfrontons die tot de mooiste creaties behoren die ooit door de mens werden gebeeldhouwd. De symboliek hiervan duidt op het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. We genieten van een vroege lunch in het hotel en rijden vervolgens naar de luchthaven voor een korte binnenlandse vlucht naar Varanasi. Na aankomst rijden we naar THE GATEWAY HOTEL VARANASI. ‘s Namiddags maken we een indrukwekkende riksjatocht door een levendig deel van een van de oudste steden ter wereld en ook de meest heilige plaats voor de hindoes. Deze gelovigen komen dagelijks uit alle hoeken van de wereld om zich in de heilige Gangesstroom te baden, er te bidden en te offeren. De naam Stad van het Spirituele Licht is dan ook zeer toepasselijk op deze belangrijke bidplaats waar de maalstroom van pelgrims, op zoek naar spirituele verlossing, onophoudelijk van en naar de rivier trekt. Hier word je geconfronteerd met alle facetten van het bestaan. Na het bijwonen van het avondritueel aan de ghats keren we terug naar het hotel voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_610549595

Dag 15

VARANASI – DELHI – BRUSSEL

Vandaag trekken we heel vroeg naar de oever van de Ganges om de rituele gebruiken van de pelgrims gade te slaan. Bij momenten komen massa’s gelovigen in een chaotisch gebeuren naar de ghats. Vanuit een bootje zien we hoe de rituele reinigingen verlopen. De meest opvallende rituelen zijn vanzelfsprekend de handelingen rond de overledenen. Ouderlingen slijten hier hun laatste dagen, omdat sterven in Varanasi een einde maakt aan de eeuwige kringloop van leven en dood. Crematies volgen elkaar in hoog tempo op langs de oever van de Ganges, terwijl de assen van de overledenen aan het water worden toevertrouwd. Alle facetten van het leven van deze orthodoxe hindoes komen aan bod. Het rituele gedeelte vindt ‘s morgens plaats en het spirituele ‘s avonds. Tijdens onze korte stadswandeling zien we deze historische stad stilletjes ontwaken. Bij terugkeer gaan we eerst ontbijten en vervolgens is er nog even tijd om van het hotel te genieten. Na de lunch vertrekken we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Delhi. We hebben een paar kamers beschikbaar in THE LEELA AMBIENCE GURGAON, zodat we ons nog even kunnen opfrissen vooraleer te genieten van ons afscheidsdiner in het hotel. We nemen de transfer naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L,D)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het Mysterieuze Ladakh

KLEIN TIBET OF HET SHANGRI-LA VAN DE HIMALAYA

Wereldwijd gekend als een van de moeilijkst toegankelijke staten, wordt Ladakh wel eens Klein Tibet of het Shangri-La van de Himalaya genoemd. Vrijwel afgesloten van de rest van de wereld werden de eerste buitenlandse bezoekers er pas vanaf midden jaren zeventig toegelaten. Slechts één weg was ieder jaar tussen juni en september sneeuw- en ijsvrij. Ondertussen zijn er regelmatige vluchtverbindingen met de andere grote steden in India uitgebouwd. Sinds de Chinese bezetting van Tibet vonden zeer veel Tibetanen een veilig toevluchtsoord in Ladakh. Het is dan ook niet verwonderlijk dat precies hier de Tibetaanse cultuur in zijn puurste vorm bewaard is gebleven en dat Ladakh dikwijls het Land van de Duizend Kloosters wordt genoemd. De bezoeker zal zich ongetwijfeld de majestueuze Lama kloosters herinneren waar monniken in wapperende gewaden rondlopen en reizigers uitnodigen voor de onvermijdelijke kop dampende boterthee. De barre levensomstandigheden en een diep geloof in de boeddhistische levenswaarden laten ongetwijfeld een onvergetelijke indruk na. De gele en roodbruine monnikenkledij contrasteert sterk met het kleurenpallet van een overweldigende natuur en de heldere, blauwe hemel. Dit woeste en maanachtige berglandschap wordt nergens anders ter wereld zo intens ervaren.