Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Tweeluik

Deze reis is uiterst geschikt voor ervaren India-reizigers en speelt zich af tussen twee van de drie grootste metropolen in India: Mumbai en Kolkata (vroegere Calcutta). Daartussen bereizen en bezoeken we de meest uitgesproken tegenstellingen. We maken kennis met enerzijds futuristische wereldsteden en anderzijds met een authentieke stammencultuur waar de primitieve overlevingsimpulsen nog steeds teruggaan naar het oerbegin.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze rondreis naar India Zuid, onze rondreis naar India Ladakh Nepal en onze rondreis India Noord!

Programma: India Zuid – Dravidische kleuren

Programma: India Ladakh Nepal – Gompas en Pagodas

Programma: India Noord - Kantwerk in Steen 

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

7
Cultuur
2
Natuur
0
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

"We doorkruisen Mumbai tot Calcutta, met onderweg de onwaarschijnlijke meesterwerken van Ellora en Ajanta en de fascinerende staat Orissa, waar we zowel door de gouden driehoek van de pelgrims als door het stammengebied van de Adivasi, de oorspronkelijke bewoners, trekken.” - Reisleider India Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar India. Lees verder

Dag 1

BRUSSEL - MUMBAI

We vertrekken vanuit Brussel.

Dag 2

MUMBAI

Na aankomst in Mumbai worden we naar THE TRIDENT NARIMAN POINT HOTEL gebracht. Met meer dan 18 miljoen inwoners is Mumbai de grootste stad van India. De bebouwing van deze sfeervolle stad kent sterke contrasten: torenflats en wolkenkrabbers afgewisseld met statige koloniale gebouwen en armoedige behuizing. Na de lunch in de stad bezoeken we Victoria Terminus, het grootste station van Mumbai, opgetrokken in Victoriaanse stijl met neogotische en Indische elementen. In het station heerst een gezellige drukte. Kruiers getooid in hun typische dhoti of lendendoek zeulen zware koffers terwijl talloze reizigers zich naar hun trein haasten. Wel twee miljoen passagiers pendelen op dagelijkse basis met een van de duizenden treinen die hier vertrekken. Aan de ghats zien we de dhobi walla’s aan het werk. Deze ‘wasbazen’ doen hier op dagelijkse basis de was voor hotels en particulieren. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

website_dhobi_gats_mumbai_(Large)

Dag 3

MUMBAI - AURANGABAD

Deze ochtend brengen we een bezoek aan de grotten van Elephanta. In de heuvels van het nabijgelegen eiland Gharapuri zijn vier reusachtige grotten met subliem beeldhouwwerk uitgehakt. De Portugezen doopten het eiland Elephanta, naar het zwart stenen beeld van een olifant die aan de aanlegplaats stond. In de eerste grot zien we Shiva’s kosmische dans onder het wakend oog van enkele goden en godinnen. Het legendarische huwelijk van Shiva en de beeldschone Parvati is hier ook vereeuwigd. Na de lunch bezoeken we de Banganga Tank of Banganga. Talav.Banganga is een oude watertank in Malabar Hill, de legende vertelt dat de god Rama stopte op deze plaats tijdens zijn zoektocht naar Sita zijn eega. De god was dorstig en richtte een pijl op de grond, waar ogenblikkelijk water uit de grond stroomde. De tank is gelegen op enkele tientallen meters van de zee en is aan alle  zijden omgeven door trappen. Vandaag de dag is Banganga een plaats waar veel kunstenaars de rechthoekige constructie vastleggen op doek. Hierna worden we overgebracht naar de luchthaven van Mumbai voor onze binnenlandse vlucht naar Aurangabad. We dineren en overnachten in het VIVANTA BY TAJ hotel. (O,L,D)

Dag 4

AURANGABAD: AJANTA

Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting Ajanta. Op het centrale deel van het Deccan-plateau liggen de magnifieke, door Unesco tot wereldpatrimonium verklaarde, rotstempels van Ajanta en Ellora die met de hand uit gigantische rotsen zijn gehouwen. Het boeddhisme kwam onder keizer Ashoka in de derde eeuw v.Chr naar de streek, maar de bouwers van de tempels hebben hun werk verlaten om uit te breiden naar Ellora. Dankzij de jarenlange isolatie en de camouflage van de omringende jungle bleef Ajanta zo goed bewaard. De mooie tempels in Ajanta zijn de oudste en zijn befaamd voor hun muurschilderingen, die tot de fijnste en vroegste voorbeelden van boeddhistische schilderkunst behoren. In de vroegste tempels van het Hinayana boeddhisme vinden we geen menselijke afbeeldingen van Boeddha maar symbolen zoals een voetstap, de boddhiboom of het wiel van de leer. De tweede groep van tempels, daterend uit de Mahayanaperiode, bestaat uit gebedshallen en kloosters met afbeeldingen uit het leven van Boeddha. We genieten van de lunch in een plaatselijk restaurant. We keren terug naar Aurangabad waar we dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_60759928_(Large)

Dag 5

AURANGABAD – ELLORA – MUMBAI

Na het ontbijt verkennen we het fort van Daulatabad, gelegen op een piramidevormige granieten heuvel en beschermd door vier concentrische verdedigingsmuren. Dit fort was meermaals het doelwit van de sultans van Delhi. We zetten onze weg verder naar Ellora waar we onze lunch nemen. De 34 rotstempels die ongeveer 1400 jaar oud zijn vormen het hoogtepunt van rotsarchitectuur in West-India. De Kailasanatha tempel is van zo’n onnavolgbare schoonheid dat het bouwwerk tot een van de meest waardevolle architecturale erfenissen ter wereld wordt gerekend. Beeldhouwers moesten vanop de top van de klif door 85.000 m³ rots hakken om de heilige hindoeberg Kailash, de heilige voorbode van Shiva, uit te beelden. Het complex bestaat zowel uit boeddhistische, hindoeïstische als jaïn-grotten met prachtig beeldhouwwerk. We rijden naar de luchthaven van Aurangabad voor de binnenlandse vlucht naar Mumbai. We dineren en overnachten in hotel THE LALIT, nabij de luchthaven. (O,L,D)

Dag 6

MUMBAI – BHUBANESWAR

Na het ontbijt begeven we ons naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Bhubaneswar in de deelstaat Orissa. Bij aankomst genieten we van de lunch in een lokaal restaurant waarna we naar het hotel MAYFAIR LAGOON rijden. Bhubaneswar is de hoofdstad van het oude koninkrijk Orissa en staat gekend als een van de meest interessante tempelsteden van India. De belangrijkste tempels werden geconstrueerd rond het heilige Bindusagarmeer, dat gevuld zou zijn met water uit de heilige rivieren in India. Regelmatig houden gelovigen er hun badrituelen om zich vrij te maken van zonden. In de namiddag bezoeken we een aantal van de prachtige tempelcomplexen waaronder de 11e-eeuwse Lingaraja tempel, waar Shiva wordt vereerd als Heer van de Drie Werelden en bouw- en beeldhouwkunst tot een perfecte versmelting komen in de 55 meter hoge torenspits. Ook de Mukteshwar tempel met zijn prachtig gesculpteerde vrouwenfiguren en wachters van de acht kardinale windrichtingen zal ons bekoren. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

BHUBANESWAR – KONARK – PURI

Na het ontbijt wandelen we langs de waterkant en zie we het leven rondom de Lingaraja tempel te zien ontwaken. Hierna rijden we via kleinere wegen naar Konark, waar een van de architecturale wonderen van India werd gebouwd: de magnifieke Tempel van de Zon uit de 13e eeuw. Zeven paarden trekken de twaalf wielen van de gigantische koets van zonnegod Surya, die hem moet vervoeren op zijn dagelijkse reis door de hemel. Na de lunch zetten we onze reis verder naar Puri, waar we onze intrek nemen in het MAYFAIR HERITAGE hotel en even tijd hebben om rond te wandelen op het strand aan de Golf van Bengalen. De heilige bedevaartsplaats Puri wordt gedomineerd door de Jaganath tempel, die volgens hindoes de woonplaats is van een van de manifestaties van Vishnu. We maken een wandeling door deze altijd levendige en kleurrijke stad en kunnen van op een afstand de activiteiten in de voor hindoes niet toegankelijke tempel bekijken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

zonnetempel_puri_(Large)

Dag 8

PURI – CHILIKA – PHULBANI

Na het ontbijt verkennen we per boot een aantal eilandjes in het Chilikameer, een enorme brakwater lagune van 1.100 km², die in de wintermaanden een paradijs is voor nestvogels en trekvogels uit Siberië: duizenden pelikanen, flamingo’s, aalscholvers en zeearenden maken hier hun tijdelijke thuis. We lunchen onderweg en rijden vervolgens naar Phulbani. Dit kleine havenstadje was in de middeleeuwen een belangrijke handelspost voor Orissa, vooral omwille van de zeehandel met Indonesië. Dit zie je ook in de lokale weefkunst, die heel erg lijkt op Indonesische ikat. We dineren en overnachten in het KP’S SALUNKI HOTEL. (O,L,D)

website_chilika_lake_(Large)

Dag 9

PHULBANI – RAYAGADA

Vanuit Phulbani rijden we door het stammengebied richting Rayagada.Het is onze eerste kennismaking met de Kondh. De Kondh vormen de grootste etnische groep in Orissa en stammen af van de oorspronkelijke pre-Arische bewoners van het land. Ze leven voornamelijk van de jacht en de landbouw. Vroeger waren ze berucht vanwege de mensenoffers die ze brachten aan hun natuurgoden. De Desia Kondh bewonen de vlakte en zijn grotendeels geïntegreerd in de Indiase maatschappij, terwijl de Kutia Kondh aan de voet van de heuvels of in de dalen wonen. Vrouwen hebben tatoeages in het gezicht en alleen gehuwde vrouwen dragen de kenmerkende oorringen. De geometrische patronen op hun gelaat en handen zijn als het ware identificatietekens. Zo zorgen ze ervoor dat ze elkaar in de wereld van de geesten zullen herkennen. We genieten van de lunch in een eenvoudige maar typische dhaba. Dit gebied in de oostelijke ghats wordt gekenmerkt door een labyrint van heuvels, valleien en dichte begroeiing. Bij aankomst in Rayagada nemen we onze intrek in het eenvoudige SAI INTERNATIONAL hotel, waar we ook dineren. (O,L,D)

Dag 10

RAYAGADA – CHATIKONIA – GOUDAGUDA

Na het eenvoudige ontbijt in het hotel trekken we naar het dorpje Chatikonia, waar de Dongria Kondh op woensdag hun wekelijkse marktdag houden. De Dongria zijn een van de kleurrijkste stammen en kennen een bijzondere huwelijkstraditie. Meisjes van huwbare leeftijd nodigen jongemannen uit naburige dorpen uit in hun slaapzaal. Als dat wederzijds bevalt, huwen ze. Zo niet komt er een andere kandidaat. De meisjes gebruiken bepaalde kruiden zodat ze tijdens zo’n proefhuwelijk niet zwanger worden. De meeste stammen zijn animisten die de elementen van de natuur, de zon en de aarde aanbidden. We rijden terug naar Rayagada voor de lunch voor we de weg hervatten naar Goudaguda, midden in het stammengebied. Onderweg rijden we via enkele dorpjes met kenmerkende huisjes, uit modder gebouwd en kleurrijk beschilderd. We dineren en overnachten in de CHANDOORI SAI GUESTHOUSE, een unieke guesthouse in het hartje van Orissa, waar traditie hand in hand gaat met ons hedendaags comfort. (O,L,D)

Dag 11

GOUDAGUDA: ONKUDELLI

Vandaag gaan we richting Onkudelli waar de wekelijkse markt van de Bonda, de Gadabba en de Didayl plaats heeft. Ze ruilen er bezems, bosvruchten en palmwijn tegen zeep, aardappelen en groenten. Op de markt is fotograferen verboden maar erbuiten staan de vrouwen het wel toe. De Bonda, de ‘naakte mensen’, is de meest primitieve en fascinerende stam van Orissa. De mannen staan gekend om buitengewoon agressief te zijn en interne ruzies leiden meer dan eens tot doodslag. De vrouwen vallen op door hun schaarse kleding: een korte lendendoek, kralenkettingen en kortgeknipt haar. Na afloop van de markt brengen we een bezoek aan enkele Gadabbadorpen in het district van Lamtaput, waar de vrouwen opvallen door de twee zware metalen ringen die ze om hun nek dragen. Onderweg genieten we van een picknicklunch voor we terugkeren naar de guesthouse, waar we dineren en overnachten. (O,picknicklunch,D)

website_bonhda_markt_(Large)

Dag 12

GOUDAGUDA – VISAKHAPATNAM

We genieten van een heerlijk ontbijt, voor we afscheid nemen van de guesthouse en van de provincie Odisha. We doorkruisen de Arakuvallei langs kleine dorpjes, beboste gebieden, koffieplantages en kleine watervallen. Na de lunch in een lokaal restaurant zetten we onze weg verder tot aan de Golf van Bengalen. Hier nemen we onze intrek in het GATEWAY BEACH ROAD hotel. Visakhapatnam is na Mumbai de tweede drukste haven en scheepswerf in India, en kreeg zijn naam van Visakha, de hindoegod van de Moed. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

VISAKHAPATNAM – KOLKATA

Na een kopje koffie of thee, vertrekken we naar de luchthaven voor een vroege binnenlandse vlucht naar Kolkata, gelegen aan de oevers van de Hooghly rivier. Bij aankomst genieten we van een vroege lunch. Kolkata is na Mumbai de tweede grootste stad van India en bovendien ook de culturele hoofdstad van de Bengali. Het hart van de stad wordt gevormd door de B.B.D. Bagh waar we een stap terugzetten in het Britse koloniale verleden van de 18e en 19e eeuw. We wandelen er langs de Raj Bhavan, het oude justitiepaleis, en kleine kerkjes naar het ronde postgebouw en het bekende Writers’ Building dat met zijn rode Korinthische façade de thuis was van de administratie van de Oost-Indische Companie. Verder bezoeken we ook het imposante Victoria Memorial, een herdenkingsmonument voor koningin Victoria, gebouwd door van een van de meest flamboyante Britse onderkoningen Lord Curzon. We dineren en overnachten in het OBEROI GRAND hotel. (O,L,D)

website_bloemenmarkt_kolkata_(Large)

Dag 14

KOLKATA

Na het ontbijt in het hotel rijden we naar het noordelijk deel van Kolkata aan de westelijke oever van de Hooghly rivier. Hier brengen we een bezoek aan de Belur Math, de thuisbasis van de Ramakrishnabeweging die de eenheid van alle religies predikt. Het tempelcomplex werd opgebouwd in de jaren 1930 en heeft een grondplan in de vorm van een kruis, Mughal-invloeden in de raambewerking, een boeddhistisch geïnspireerde ingangspoort en hindoe architecturale motieven. Hierna rijden we verder naar de Dakshineshwar, de aan de oostelijke oever van de rivier gelegen Bengaalse pelgrimsplaats gewijd aan Kali. De impressionante witte tempel wordt door negen koepels bekroond. We keren terug naar het hotel voor de lunch en kunnen nog genieten van wat vrije tijd. Na het diner worden we naar de luchthaven gebracht voor onze terugvlucht naar Brussel. (O,L,D)

Dag 15

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma