Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Puurheid, verfijning, eenvoud, authenticiteit en werelds!

Deze vijf elementen vatten de reis van west naar oost samen, met een ongekende combinatie vol contrasten, het toont het India van de wereldsteden tot de meest eenvoudige vorm van het leven.

Centraal-India is een prachtige, authentieke regio die, uitgezonderd van de moderne metropolen van Mumbai en Kolkata, minder gekend is bij het grote publiek. Toch vind je hier de mooiste en oudste rotstempels terug, waarvan sommige zelfs meer dan 2000 jaar oud zijn. Ze staan symbool voor het diepe geloof dat vast verankerd zit in de ziel van de Indiër. In het centrale deel van India zie je ook een groot contrast tussen de stammenbevolking met haar primitieve rituelen en levenswijzen enerzijds en de levende tempelsteden anderzijds, waar de bevolking haar Hindoe goden in de puurste vorm aanbidt. Ongekend en eigenzinnig India, een India dat ons blijft verbazen met haar schitterende waaier van kleuren, religies en culturen. Een compleet nieuwe wereld van indrukken komt je tegemoet in dit land van contrasten.

Ellora & Ajanta

De vulkanische heuvels van de Westelijke Ghats vormen het toneel voor de unieke rotstempels van Ellora en Ajanta die dateren uit de 2de eeuw voor Christus. Gedurende 3 eeuwen lang werd een gigantische hoeveelheid rots uitgehakt uit basaltstenen heuvelruggen om er de vroegste boeddhistische kloosters in te huisvesten. De vroegste uitingen van Boeddhistische schilderkunst in India zijn er verbazingwekkend goed bewaard gebleven en tonen ons geen menselijke afbeeldingen van de Boeddha, maar symbolen zoals zijn voetstap of de lotusbloem die het ontluiken van de verlichting belichaamt. De aanwezigheid van zowel Boeddhistische, Hindoeïstische en Jain tempels wijst duidelijk op de religieuze tolerantie in het oude India.

Ajanta_-_shutterstock_(Medium)

Adivasi

Ruim 25 % van de bevolking van de deelstaat Orissa bestaat uit Adivasi, de oorspronkelijke Indiase bevolking, die het subcontinent bevolkten voor komst van de Ariërs. Stammen zoals de Bonda en de Kondh behoren tot de weinigen die niet werden opgeslorpt in het assimilatieproces van de nieuwe heersers. Ze trokken zich terug in het binnenland in de bosrijke gebieden en moeilijk toegankelijke heuvels. Het grootste deel van de Indische bevolking beschouwt de Adivasi als primitief, achterlijk en ze worden vergeleken met de paria’s aangezien ze geen kastensysteem hebben. De Adivasi zijn animisten die kleine altaren en megalieten oprichten, die gewijd zijn aan de vooroudergeesten en natuurgoden en waar dierenoffers worden gemaakt om goede oogsten te vragen en epidemieën af te zweren. Het woud is de woonplaats van de goden en godinnen, de plaats waar de geesten ronddwalen, waar de spirituele cultus en rituele jacht plaatsvinden. Alle subgroepen van de stammen zijn onderverdeeld in totems of clans die meestal de naam van een dier dragen (tijger, cobra, beer, hagedis, …) die heel belangrijk zijn voor het uitvoeren van rituelen, voor huwelijken en in tijde van opstanden en oorlogen. Op de marktdagen komen de verschillende totems en clans samen om aan ruilhandel te doen : ze ruilen de jungleproducten, zelf gestookte alcohol, groenten en fruit voor kookpotten, kralen en manden. Aangezien de overheid de regio streng controleert vanwege de ontwikkeling van mijnbouw in de streek en ook begaan is met de bedreigde levensstijl van deze mensen, kan het zijn dat bepaalde reisrestricties worden opgelegd. Verder is het op de meeste plaatsen en voornamelijk op de wekelijkse markten niet toegestaan te filmen of te fotograferen.

website_bonhda_markt_(Large)

Tikanga

Al duizenden jaren lang is het gebruikelijk in de oude primitieve gemeenschappen in India om zich te laten tatoeëren. Vroeger was dit een aanduiding van de sociale klasse van een persoon maar nu hebben de symbolen veelal magische eigenschappen en zouden ze het kwaad afwenden. Er liggen voortdurende boze krachten op de loer die ongeluk, ziekte en zelf de dood kunnen veroorzaken. De tikanga of tatoeage is het meest terug te vinden bij vrouwen van de Kondh en gezien hun beschermende functie worden ze meestal aangebracht tijdens de puberteit. Vooral geometrische motieven zullen aangebracht worden op het aangezicht, op handen en voeten.

Luc_Adams__(Medium)