Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

IJsland heeft een koud zeeklimaat met koele winters en redelijk koude zomers. Het warme zeewater dat via de Atlantische golfstroom uit zuidelijke richting wordt aangevoerd, zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou. De gemiddelde middagtemperaturen in de wintermaanden liggen tussen -10°C en 5°C. IJsland staat ook gekend voor zijn snel wisselende weersomstandigheden en er valt maandelijks gemiddeld tussen 61 millimeter en 100 millimeter regen. Er staat ook dikwijls een stevige bries. Tijdens de wintermaanden is het aantal uren daglicht beperkt maar vanaf half februari is het al wat langer licht dan bij ons. De wintermaanden lenen zich uitstekend voor de observatie van het noorderlicht. In de periode van februari tot april ligt IJsland meestal bedekt onder een prachtig sneeuwtapijt. IJsland kent een tijdzone die in de zomer 2 uur, en in de winter 1 uur achterstaat op onze tijd. 

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een Belgische identiteitskaart die geldig is tot ten minste één dag na retourdatum. We raden aan om een kopie van je identiteitskaart mee te nemen en afzonderlijk van het origineel te bewaren. Vergeet ook zeker niet je Europees rijbewijs mee te nemen voor de sneeuwscootertocht!

Health Gezondheid

Voor IJsland zijn geen specifieke inentingen vereist. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met onder andere een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Gezien de koude temperaturen in IJsland in de winter is warme winterkleding (bij voorkeur in laagjes) een must. Ook regenkleding is een vereiste. Handschoenen, sjaal, een muts die de oren goed bedekt en een warme winterjas zijn een aanrader. Stevige wandelschoenen en winterschoenen met een goed geprofileerde zool zijn noodzakelijk. Ook een klein rugzakje voor de daguitstappen is handig om op bepaalde dagen je picknicklunch mee te dragen. Vergeet ook zeker geen zwemkleding voor de uitstap naar de heetwaterbronnen in de handbagage te stoppen voor het bezoek de dag van aankomst in IJsland.

Luggage Bagage

Per persoon wordt 1 reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. De maximale afmeting is 158 centimeter in totaal (lengte+breedte+hoogte). Ook mag je één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen dat je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting is 115 centimeter in totaal (lengte+breedte+hoogte) met een maximumgewicht van 10 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Gelieve er rekening mee te houden dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes of vijlen, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in je handbagage mogen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. Verder willen wij u informeren dat in de grote meerderheid van de hotels in IJsland geen bagagedragers aanwezig zijn en dat je zelf de koffers naar de kamer moet meenemen.

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Money Geldzaken

De gangbare munt is de IJslandse kroon die voorhanden is in biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen. Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen. IJslandse kronen kunnen op voorhand aangekocht worden bij de banken in België. Ter plaatse kan je euro’s zonder problemen omwisselen naar de lokale munt. Ook met creditcards kan je overal terecht, bij voorkeur Visa en Mastercard, maar ook American Express vormt geen probleem. Wisselkoers IJsland: 1 EUR = 161,28 ISK (september 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Aankoopprijs van foto- en filmmateriaal is vergelijkbaar met de prijs in België. Nochtans raden wij aan zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. GSM is op sommige plaatsen en afhankelijk van je provider en het type toestel bruikbaar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Wifi is in de meeste hotels beschikbaar, al dan niet mits een kleine vergoeding. Het netnummer van Ijsland is +354.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar IJsland voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • opbouwen van langdurige relaties met vaste partner, die op zijn beurt zelf verschillende projecten en WWF Pilot Project Award kreeg voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme
 • samenwerking met lokale gidsen 

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen
 • verbeteren van de levensstandaard van de lokale gemeenschappen

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • accommodaties gebruiken zoveel mogelijk lokale producten
 • inrichting van Icelandairhotel door lokale artiesten 

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling

 • opleiding van hotelpersoneel en serviceproviders over milieuproblematiek
 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • accommodaties zijn bezig met gebruik hernieuwbare energie, beleid rond waterverbruik, gebruik van bio-afbreekbare producten, lokale bouwmaterialen, …

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • onze bezoeken dragen bij tot het promoten van de bescherming van de ruige IJslandse natuur
 • respectvolle natuurwandelingen met zo weinig mogelijk impact op de ecosystemen

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO₂ -compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Aangezien de temperaturen in IJsland in de winter steeds net onder het vriespunt liggen en het dikwijls vrij stevig waait, is het noodzakelijk om veel warme kleding mee te nemen: muts, handschoenen, sjaal, thermisch ondergoed, winterschoenen en een warme winterjas.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen geplande excursies geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. In dit geval proberen we steeds een volwaardig alternatief voor te stellen. Ook het programma van de excursies kan in functie van de weersomstandigheden worden aangepast. Dit wil zeggen dat de excursie van vandaag bijvoorbeeld morgen door kan gaan en de excursie van morgen alvast vandaag.
 • Tijdens deze rondreis met exclusieve excursies maken we kennis met de wondermooie natuurpracht van IJsland in de winter: indrukwekkende watervallen, met sneeuw bedekte bergtoppen en de vulkanische hotspots met hun fumarolen, warmwaterbronnen en lavavelden. Deze afwisselende reis
 • staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale tot goede conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die we organiseren.
 • Tijdens de sneeuwscootertocht zitten er twee personen per scooter. Daarnaast is de bestuurder in het bezit van een geldig rijbewijs.
 • Gelieve er mee rekening te houden dat er in IJsland geen bagagedragers beschikbaar zijn in de hotels.