Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

De IJslandse oerkrachten van de natuur

IJsland: een eiland van vuur en ijs, met uitgestrekte arctische woestijnlandschappen, krachtige watervallen, zwarte zandstranden en actieve en slapende vulkanen: de kracht van de natuur in al zijn verwoestende schoonheid. Het zijn de Noordse goden zoals Odin, de god van de oorlog en de wijsheid, en Thor, de vernietiger van het kwaad, die volgens de lokale mythologie een groot deel van de grillige landschappen vorm gaven. IJsland bestaat hoofdzakelijk uit vulkanisch materiaal, omdat het op de Midden-Atlantische rug ligt, het scheidingsgebied van een aantal tektonische platen die langzaam uit elkaar drijven. Het onderliggende magma krijgt de kans om naar de oppervlakte te komen en de ontstane scheuren op te vullen. Een deel van die Midden-Atlantische rug loopt van noord naar zuid door het midden van het land en verheft zich daarbij zo ver, dat het als het ware heel IJsland boven het zeeoppervlak uittilt. In IJsland maken we kennis met de oerkrachten van de natuur, van lange poolnachten tot de middernacht zon, in één van de weinige ongerepte ecosystemen van onze aarde.

Geisers & vulkanen

Pingvellir, zo'n 50 kilometer ten oosten van Reykjavik, is de enige plaats ter wereld waar je de scheiding van de Amerikaanse en Europese continentale plaat kan zien. Bovendien ligt IJsland ook nog eens op een zogenaamde hotspot , een plaatst in de aardkorst waar het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide fenomenen zorgen ervoor dat IJsland vulkanisch erg actief is. Een van de belangrijkste natuurfenomenen waar IJsland bekend om staat, zijn geisers. Het hete water dat ze omhoog spuiten is zoet zoals bij de Strokkur, die zijn kokende waterfontein om de 5 tot 8 minuten activeert. Andere fenomenen van vulkanische oorsprong zoals solfataren en fumarolen, lavavelden en ryolietstenen bergen zien we maar al te duidelijk tijdens een verkenning van de Landmannalaugar. Superjeeps vormen het ideale vervoermiddel in de ongeschonden wildernis van het centrum van het eiland. De landschappen zijn buitengewoon mooi: tafelbergen wisselen af met slapende en actieve vulkanen, waartussen meanderende rivieren zich een weg zoeken. 

shutterstock_84616492_(Large)

Gletsjers & watervallen

In het zuidoosten van het land ligt de Vatnajökull, IJslands grootste gletsjer, groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen samen. In de zomermaanden, wanneer de temperaturen iets opwarmen, breken stukken van de gletsjer af en worden ze samen met het smeltwater meegenomen richting zee. Het is een unieke ervaring om met een amfibieboot of zodiac tussen deze kleine en grote ijsbergen te varen, die onder invloed van het binnenvallende licht alle mogelijke kleurschakeringen van blauw kunnen aannemen. Omdat IJsland op geologisch vlak nog zeer jong is, moet het water zich een weg slijten door het harde basalt en ontstaan er krachtige watervallen, die lokaal “foss” worden genoemd. De grootste waterval qua watervolume in Europa is de indrukwekkende Detifoss.

Aurora Borealis

Ijsland is één van de beste plaatsen ter wereld voor het waarnemen van het noorderlicht of de aurora borealis omdat er zo weinig licht-en luchtvervuiling is. De groene slierten van poollicht ontstaan als gevolg van sterke zonnewind, die veroorzaakt wordt door uitbarstingen van van plasmawolken op de zon. Hierdoor ontstaan grote hoeveelheden van geladen deeltjes in het heelal, die dit het fenomeen versterken, en dankzij de afbuiging van het magnetisch veld van de aande aan de Noordpool onze atmosfeer met hoge snelheid binnen dringt. Tijdens onze rondreis kunnen we vanuit de hotels in Pinvellir en Myvatn met wat geluk elke avond genieten van dit adembenemend mooie fenomeen. 

shutterstock_184050992_(Large)

Trollen & elfen

Ijsland’s actieve natuurverschijnselen zorgen er af en toe voor dat mensen opeens verdwijnen en daarom durft men dit al eens toe te schrijven aan de aanwezigheid van elfen, trollen, lovelings en andere mysterieuze volkeren die het eiland bewonen. Ongeveer 62 % van de Ijslanders achten de kans mogelijk dat deze wezens werkelijk bestaan en zelf bij de aanleg van wegen, huizen, … schakelt men de hulp in van elfendetiectives die op zoek gaan naar de woonplaatsen van elfen. Elfen zijn zo groot als mensen en wonen onder de mooiste rotsen, in de mooiste bergen en tussen prachtige heuvels op het eiland, en mensen respecteren hen. De woeste 3,5 meter hoge nachttrollen komt met liever niet tegen maar deze verstenen als ze in contact komen met direct zonlicht. Op heel veel plaatsen in Ijsland worden bizarre rotsformaties dat ook beschouwd als versteende trollen. Van het “huldufolk” of het verborgen volk weet met niet veel, maar al deze folklorische elementen zorgen ervoor dat de mens op Ijsland in harmonie en met veel respect omgaat met de natuur. 

shutterstock_247303768_(Large)