Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Eilanden vol verborgen schatten

De Filipijnen zijn een ware verborgen schat. Deze archipel van meer dan 7.600 tropische eilanden is bezaaid met actieve vulkanen en omzoomd door turquoise blauwe wateren met een enorme biodiversiteit. De 300 jaar lange Spaanse overheersing en de Amerikaanse aanwezigheid hebben een opvallende westerse stempel gedrukt op het dagelijks leven. De dictatuur van Ferdinand Marcos en zijn excentrieke vrouw Imelda veroorzaakte de nog steeds aanwezige en enorme tegenstelling tussen de armen en de rijke elite. Het noordelijk gelegen Luzon is het grootste eiland waar de hoofdstad Metro Manilla gelegen is en ongeveer de helft van de bevolking woont. Het is een eiland van extremen met actieve vulkanen, uitgestrekte vlakten en door vroegere koppensnellers bewoonde bergstreken met felgroene terrasvormige rijstvelden. Het tweede grootste eiland is het met jungle bedekte en ongerepte Mindanao. Daar is de aanwezigheid van de Islam het grootst. Centraal gelegen vinden we de Visayas terug met onder andere Cebu en Bohol en het prachtige Palawan. Hier staat de natuur, zowel onder als boven water centraal: snorkelen met walvishaaien en zeeschildpadden, de ondergrondse rivier en mangroves ontdekken, uitgestrekte witte zandstranden, tarsiers spotten en genieten van het uitzicht op de Chocolate Hills!

Vulkanen
Door de ligging van de Filipijnen op de ring van vuur in de Stille Zuidzee vinden we er enkele van de actiefste vulkanen ter wereld terug, zoals de 2.463 meter hoge Mayon die in 2018 opnieuw lava spuwde. In juni 1991 vond een van de meest verwoestende vulkaanuitbarstingen van de afgelopen 100 jaar plaats op het eiland Luzon in de noordelijke Filipijnen. De uitbarsting van de Pinatubo was een categorie 6 en startte met grote explosies die hete vulkanische as tot meer dan twintig kilometer hoog de lucht in blies. Tegelijkertijd werd Luzon getroffen door een tyfoon die hevige regenval veroorzaakte waardoor enorme modderstromen van vulkanische as en brokken lava ontstonden. Maar liefst 847 mensen kwamen er om het leven en de Amerikaanse luchtmachtbasis Clark in de buurt lag onder een dikke laag vulkanisch stof bedolven en werd verlaten. De hoeveelheid vulkanische as in de atmosfeer zorgde voor een wereldwijde daling van de temperatuur met een halve graad en de uitbarsting deed een kratermeer van 2,5 kilometer diameter ontstaan. 

shutterstock_108434924_(Large)

Kleurrijke jeepneys
Toen de Amerikaanse troepen op het einde van de Tweede Wereldoorlog de Filipijnen verlieten, verkochten ze de rest van hun honderden Willys en Ford jeeps op de zwarte markt. De jeeps werden gestript, voorzien van een dak, een Japanse motor en aangepast om meer passagiers te kunnen vervoeren. Ze vormen een van de populairste openbare vervoermiddelen in de Filipijnen. Met hun decoratie uit chroom, kleurrijke graffiti en psychedelische stickers zijn het kunstwerken op wielen. Religieuze symbolen, meestal een kruis of foto van de Heilige Maagd Maria en luide muziek zijn twee andere items die niet mogen ontbreken. Bijna 50.000 jeepneys banen zich een weg door het drukke verkeer in en rond Manilla, maar rijden ook op ruige bergwegen en in de kleinste dorpsgemeenschappen. Veel nieuwere jeepneys zijn ondertussen van Japanse makelij. Hun trotse chauffeurs genieten zowaar van een verhoogde status en een zekere machoreputatie. Voor de lokale kunstenaars is het een ware eer de decoratie te mogen voorzien op deze nationale symbolen van trots en inventiviteit. 

Nationaal symbool, de Filipijnse arend
Het is heel bijzonder om deze enorme arend te spotten, want deze vogel komt slechts op enkele eilanden op de Filipijnen voor en is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Ze paren voor het leven en hebben een lange voorplantingscyclus waarbij ze slechts om de twee jaar een ei leggen en het kuiken tot wel twintig maanden door beide ouders wordt verzorgd. De dieren hebben een territorium van bijna veertig vierkante kilometer en leven voornamelijk in het verdwijnende bergregenwoud waar ze jagen op vleermuizen, vliegende lemuren, slangen en andere kleine zoogdieren. De uniekheid, kracht en moed van de Filipijnse arend symboliseren het Filipijnse volk. 

3_shutterstock_612086153_(Large)