Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Nepal heeft een typisch moessonklimaat met een droogseizoen van oktober tot mei. Dan zijn de nachten koud en de dagen zonnig, helder en aangenaam (gemiddeld 15°C à 20°C). In maart en april begint de lente. De temperatuur is dan vaak heel aangenaam (april, gemiddeld 20°C) en de heuvels zijn bedekt met talloze bloeiende wilde bloemen. De vochtigheidsgraad begint stilaan toe te nemen. De zomer valt samen met het regenseizoen van half juni tot eind september. De zon laat zich gewoonlijk elke dag even zien (juli, gemiddeld 25°C). Vanaf oktober, wanneer de moesson voorbij is, dalen de temperaturen en de hoeveelheid neerslag (oktober, gemiddeld 20°C). Het tijdsverschil bedraagt tijdens ons winteruur +4 uur en 45 minuten. Tijdens het zomeruur is het verschil +3 uur en 45 minuten. 

In Bhutan geldt: hoe hoger, hoe kouder. In Thimphu schommelt de gemiddelde temperatuur in januari rond 4°C en in juli rond 17°C. Ook hier zijn er moessonregens van mei tot september, meestal korte, hevige buien in de namiddag, afgewisseld met heldere, zonnige opklaringen. Vanaf eind september wordt het droger met milde temperaturen rond 10°C à 15°C in Thimphu en 15°C à 20°C in Phunakha. In het hoger gelegen Paro en de Bhumthang daalt de temperatuur tot onder 10°C. Het tijdsverschil bedraagt in de zomer +4 uur en in de winter +5 uur.

Height Hoogte

In Nepal ligt de Kathmanduvallei op een hoogte van 1.350 meter. Paro, in Bhutan, ligt op een hoogte van 2.400 meter. We zetten onze reis verder naar Thimpu op 2.300 meter. Vervolgens dalen we naar 1.300 meter hoogte in Punakha om vervolgens terug te stijgen naar een hoogte van 2.800 meter in Bhumthang. De gemiddelde hoogte is 1.300-1.650 meter.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit. Voor Nepal dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Er is een speciaal multiple entry visum vereist dat je via je reisagent of anders dan anders kan aanvragen. Je visum voor Bhutan wordt aan de grens verzorgd. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en het apart van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien alsook een attest van de dokter. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Voor Bhutan en Nepal zijn geen specifieke inentingen vereist. Een gele koorts vaccinatie is enkel verplicht als je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. De polio vaccinatie is zelfs verplicht als je uit bepaalde landen in Azië of Afrika komt waar polio voorkomt. Denguemuggen komen meer en meer voor en een muggenmelk met DEET is daarom ten zeerste aan te raden. Producten zoals zonnecrème, tampons, lippenbalsem en insectenwerend middel zijn niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Aangezien de lucht zeer droog is, raden we aan oogdruppels (kunsttranen) mee te nemen. Ook vloeibare zeep mag niet ontbreken in de reisapotheek. Je kan best flessenwater kopen, ook voor het poetsen van je tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit. We raden aan gebruikelijke medicijnen (o.a. voor maag- en darmstoornissen) mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

  • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

  • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

  • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

  • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Overdag is het overwegend aangenaam warm. ’s Nachts wordt het snel en onverwachts kil. Enkele warme kledingstukken mogen dan ook niet in de bagage ontbreken. Nergens is formele kledij noodzakelijk, al raden we je een lange broek of rok aan voor de bezoeken in de kloosters en tempels. Ook schouders dienen bedekt te zijn voor deze bezoeken. Een gemakkelijke stapschoen mag in de bagage zeker niet ontbreken. Een regenjasje of paraplu kan altijd handig zijn. Onontbeerlijk zijn ook: zonnecrème, zonnebril, hoofdbedekking, zaklamp en fleece of jasje tegen de scherpe wind. 

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 300 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Let op, de reiskoffer mag niet groter zijn dan 90x72x45 centimeter (anders dient ze als aparte cargo te worden verstuurd). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 45x35x20 centimeter, het maximum gewicht is 5 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Aanstekers zijn niet toegelaten op de vluchten. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

In Nepal is een universele stekkeradapter noodzakelijk in sommige hotels (220 volt). Ook in Bhutan is een universele stekkeradapter soms noodzakelijk in hotels (220 volt). Een zaklantaarn is handig.

Money Geldzaken

Je mag voor beide landen euro’s meenemen. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn. De munteenheid in Nepal is de Nepali rupee: 1 EUR = ca. 132,72 NPR (september 2021). Zowel euro’s als US-dollars zijn bij alle banken en hotels omwisselbaar. De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in de hotels of grote handelszaken. De nationale munt in Bhutan is de ngultrum (BTN). Hij is onderverdeeld in 100 chetrum. De BTN heeft dezelfde waarde als de Indiase rupee (INR). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. De wisselkoers is 1 EUR = ca. 84,33  INR (september 2021). Visa wordt geaccepteerd in plaatsen waar er veel toeristen komen, elders niet.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Foto- en filmmateriaal kan best vanuit België meegenomen worden. Op verschillende plaatsen dient extra betaald te worden voor het maken van video-opnames of foto’s. In de heiligdommen mag vaak geen beeldmateriaal genomen worden. Je gsm is bruikbaar, maar gelieve er rekening mee te houden dat in afgelegen gebieden de ontvangst onderbroken of verstoord kan zijn Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden.Sommige hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Bhutan is +975 en van Nepal is +977.

Food Eten & drinken

Het kraanwater in Bhutan en Nepal is niet drinkbaar. Je kan best flessenwater kopen, ook voor het poetsen van je tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit.

De Nepalese keuken kent buiten de vele curry- en kipgerechten ook invloeden uit het buitenland. De Bhutanese keuken is nogal eenzijdig. Vooral groenten, kip en pasta staan op het menu. Daarom wordt hier door anders dan anders ook een variatie van andere gerechten aangeboden. 

Sanitary Sanitair

In de meeste hotels zijn westerse toiletten voorhanden. In de regel zijn alle lokale toiletten (ook in de restaurants) hurktoiletten. Deze zijn vaak niet echt schoon. Tussen de steden zijn er vaak geen toiletten voorhanden en ben je aangewezen op de vrije natuur.

Smoking Roken

In heel Bhutan geldt een rookverbod, maar er wordt wel een uitzondering gemaakt voor toeristen. Toeristen mogen niet roken in het openbaar, maar wel in speciale rokersruimtes die in sommige hotels en restaurants te vinden zijn. Tabak is er niet te koop en er staan ook beperkingen op de invoer ervan. De ongeschreven regel is dat per dag in Bhutan een pakje mag binnengebracht worden. Op ieder pakje moeten wel forse taksen betaald worden.

Important Belangrijk om te weten

  • Doordat we tijdens deze reis tot op een hoogte van ongeveer 4.000 meter komen, raden we aan om hierover het advies van een arts in te winnen.
  • Door de geïsoleerde ligging van sommige plaatsen is het comfort in de hotels soms beperkt. We boeten in aan luxe, maar de beloning is groot!
  • Door onvoorziene omstandigheden, zoals wegenwerken, weersomstandigheden of aanpassingen in lokale vluchtschema’s, kan het programma soms wijzigingen ondergaan. Als deze situatie zich voordoet, zal de reisroute zo goed mogelijk aangepast worden. De volgorde van de bezoeken kan wijzigen zonder voorafgaande melding.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en de meeste wandelingen die worden georganiseerd.