Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Myanmar, de gouden kroon van Azië

Myanmar of Birma, een land met eigen identiteit en een oprechte glimlach. Het land is verassend anders, een schatkamer aan archeologie met de vele schitterende tempels, pagodes en kloosters, de wirwar aan rivieren en meren, de vriendelijke en verlegen bevolking. Tijdens deze reis maak je kennis met alle klassieke hoogteputen zonder het karakter en de gouden glimlach te vergeten. Een land waar je de platgetreden paden van het massatoerisme vergeet en waar je verliefd zal worden op de authenticiteit.

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

6
Cultuur
4
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Myanmar, het land waar de tijd lijkt stil te staan, een verborgen juweel.” - Reisleider Myanmar Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Myanmar. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – YANGON

We vertrekken vanuit Brussel naar Yangon. 

Dag 2

YANGON

We komen laat toe in Yangon, waar glanzende pagodes het straatbeeld domineren en de uitgestrekte parken van Yangon een charmante tuinstad maken. Bij aankomst rijden we naar het MELIA YANGON HOTEL om te genieten van het welkomstdiner en een welverdiende nachtrust. (D)

Dag 3

YANGON: TWANTE

Na het ontbijtbuffet nemen we de boot voor een ontspannende tocht op het Twantekanaal. Twante is een typische deltastad die van oudsher bekend is om haar aardewerk en de productie van de longyi.We nemen enkele lokale pick-ups om het stadje en zijn omgeving te verkennen. Rivierklei en zand zijn de grondstoffen voor de handgedraaide potten en schalen die in alle formaten worden gemaakt. We genieten van de lunch aan boord en varen terug naar Yangon waar we in de namiddag terug aankomen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

no-_laatste_foto_-_keuze_3_(Large)

Dag 4

YANGON – MANDALAY

Na een vroeg ontbijt rijden we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Mandalay, het middelpunt van het Birmaanse boeddhisme.We rijden direct door naar Ava waar we de oude hoofdstad verkennen per paardenkoets. Na de lunch in een plaatselijk restaurant bezoeken we de drukbezochte pagode van Mahamuni, het voornaamste heiligdom van Mandalay. Duizenden pelgrims kleven hier goudblaadjes op het beeld van de Grote Wijze. Hier zien we mystieke dierenfiguren die overgebracht werden vanuit Angkor Wat en aanschouwen we het proces van de tanakaproductie. We wandelen over de 1,2 kilometer lange U Beinbrug, een 200 jaar oude teakhouten brug zoals er geen twee te vinden zijn in de wereld. Deze drukke wandelweg biedt een onvergetelijk uitzicht op de zacht wegglijdende zon. We dineren en overnachten in MERCURE MANDALAY HILL HOTEL. (O,L,D)

Dag 5

MANDALAY: MINGUN EN INWA

Na het ontbijt bewonderen we de de Kuthodaw pagode met zijn 729 kleine pagodes waarin marmeren tegels zijn aangebracht met hierop de tekst van de Tripitaka, de vroegste geschriften van de boeddhistische leer. Het nabijgelegen Shwenandaw of Gouden Paleis Klooster is het enige koninklijke paviljoen dat de Tweede Wereldoorlog ongeschonden heeft overleefd.Mandalay is de stad van de handwerkers en daarvan getuigen de vele kunstzinnige ambachten zoals het bronsgieten of het bewerken van teakhout en marmer. Ook kalaga’s of typische Birmaanse tapijten komen uit Mandalay. In een werkplaats zien we hoe ze vervaardigd worden en kijken we hoe gespierde mannen met zware houten voorhamers vederlichte goudblaadjes maken. Daarna varen we de majestueuze Ayeyarwady rivier op naar Mingun, dat enkel per boot bereikbaar is. Tijdens de overtocht genieten we van een traditionele Birmaanse lunch.In Mingun zouden 50.000 Arakaanse dwangarbeiders ooit de grootste pagode ter wereld bouwen. Enkel een kolossaal bakstenen voetstuk en de grootste, nog intacte klok ter wereld zijn nog getuige van het glorieuze 19e-eeuwse Birmaanse koninkrijk. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

u_bein_g_(Small)

Dag 6

MANDALAY – MONYWA

Na het ontbijt rijden we naar Monywa, een belangrijke handelsstad aan de oevers van de Chindwinrivier ten noordwesten van Mandalay. Deze stad laat pas sinds de jaren ‘90 toeristen toe. We nemen een kijkje in de Mohnyin Than Bodda pagode. Dit complex bestaat uit 582.357 grote en kleinere Boeddhabeelden en 471 pagodes. Na de lunch varen we westwaarts naar de overkant van de Chindwin rivier waar we op zoek gaan naar de grotten van Hpo Win Daung en Shwe Ba Daung. Uit de rotsen lieten gelovige boeddhisten hier 947 niches houwen. We dineren en overnachten in het eenvoudige WIN UNITY HOTEL. (O,L,D)

Dag 7

MONYWA – PAKKOKU – MOUNT POPA

We genieten van het ontbijt en brengen daarna een bezoek aan de hoogste (105 meter) en langste (102 meter) liggende Boeddha van Myanmar. We gaan ook langs de thanakan plantages en het gezellige Ma U dorp waar wierookstokjes worden vervaardigd. We lunchen onderweg en zetten onze reis verder via de nieuwe brug over de Ayeyarwadyrivier. Het natuurvriendelijke POPA MOUNTAIN RESORT is gelegen op de flanken van de 1.581 meter hoge Popaberg. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 8

MOUNT POPA – BAGAN

Na het ontbijt beklimmen we de lager gelegen vulkaankegel van de Popaberg, het historisch heiligdom van de geesten of nats. Daarna rijden we richting Bagan dat met haar 2.237 tempels door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed. We lunchen in een plaatselijk restaurant en nemen daarna onze intrek in het unieke AUREUM PALACE RESORT. In de namiddag bezoeken we de uit de kluiten gewassen Dhammayazika-tempel waar we een eerste indruk krijgen van de grootsheid van de tempels die de vroegere koningen lieten oprichten.Dit bouwwerk met vijf tempels valt op door haar vijfhoekig grondplan, waarmee het in ging tegen de Indiase bouwvoorschriften in de laatste fase van het eerste Birmaanse rijk.Tijdens de ondergaande zon dobberen we op de Ayeryawaddy rivier alvorens we terugkeren naar het hotel voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_143824405_(Small)

Dag 9

BAGAN

We bezoeken na het ontbijt een typische markt en een authentiek lakwerkdorp. Handige meisjeshanden beschilderen minutieus prachtige schalen, potten en vazen met natuurlijke lak. Hierna bereiken we de 11e-eeuwse met goud bedekte Shwezigon pagode, het prototype van de Birmaanse pagode. Na de lunch in een plaatselijk restaurant genieten we van een welverdiende vrije namiddag. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Opmerking

FACULTATIEVE BALLONVAART OVER BAGAN

De ballonvaarten over Bagan worden georganiseerd van begin oktober tot eind maart en zijn steeds afhankelijk van de weersomstandigheden. Wie wenst deel te nemen aan deze facultatieve excursie, dient dit bij inschrijving te melden, zodat de reservatie tijdig gemaakt kan worden. Prijs: ongeveer 350 USD per persoon (niet inbegrepen), ter plaatse contant te betalen.

Dag 10

BAGAN

Na het ontbijt bezoeken we de hoogste tempel van de stad, de Thatbeyinnyu, en de kleine maar elegante Shwegugyi-tempel. Per paardenkoets verkennen we de uitgestrekte tempelvlakte. In de piramidevormige Dhammayandyi-tempel staan we oog in oog met een massief bouwwerk dat uit naadloos metselwerk werd opgetrokken en in de 13e-eeuwse Sulamani-tempel bewonderen we de fraaie fresco’s. We houden halt bij de Gubyaukgyi-tempel nabij het dorpje Wetkyi-in, met de best bewaarde Jakata-muurschilderingen uit de Baganperiode. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we nog de Anandatempel, het bekendste en best bewaarde bouwwerk van Bagan. Tenslotte bezoeken we de tempels Manuha en Nan Paya. Volgens de legende symboliseren ze de gevoelens van de gelijknamige opdrachtgever: de Monkoning van Thaton in Neder-Birma. Hij werd in de 11e eeuw door de koning van Bagan gevangen genomen. Tegen de valavond beklimmen we één van de tempels om te genieten van het weidse uitzicht over de vlakte van Bagan. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D).

no_-_tempeltorentjes_-_unsplash_(Large)

Dag 11

BAGAN – HEHO – LOIKAW

Na het ontbijt schepen we in voor een binnenlandse vlucht naar Heho. Bij aankomst rijden we naar Loikaw, de hoofdstad van de Kayah staat. Het is een authentieke regio die toeristisch nog onontgonnen is. Het is het oorspronkelijke leefgebied van de Padaung vrouwen of de zogenaamde giraffe vrouwen, bekend om het dragen van zware nekringen. De meesten zijn uitgeweken naar het noorden van Thailand waar ze dankzij het bezoek van toeristen een centje kunnen bijverdienen. Hier in het hartje van Kayah zijn ze nog trouw aan hun eigen gebruiken. Tijdens de lange rit ervaren we het traditionele en authentieke Myanmar. De tocht voert ons afwisselend langs rijst- en korenvelden en door talloze dorpjes van PA-O minderheden. Een fijne manier om kennis te maken met hun dagelijkse leven. We lunchen onderweg. In de late namiddag komen we aan in Loikaw waar we een kort bezoek brengen aan de meest vereerde pagode van deze regio: de Taungkwe Zeti. Als de tijd het toelaat genieten we hier nog van een mooie zonsondergang. We dineren en overnachten in het KEINNARA LOIKAW. (O,L,D)

Dag 12

LOIKAW

Na het ontbijt kuieren we over de Demore Soe markt en vervolgens gaan we op pad naar een typisch Padaung dorp, gelegen in de glooiende heuvels van de Kayah staat. Het straatbeeld oogt hier verbazingwekkend katholiek in dit voor 90% boeddhistische land. 10% van de Kayah zijn katholiek en dat merken we aan de kruisjes op de kerken en huizen. Na meer dan een uur rijden door een uniek en prachtig landschap, bereiken we het leefgebied van de Padaung en laten ons verrassen door hun gastvrijheid en zachtaardigheid. Na onze wandeling keren we terug naar Loikaw waar we lunchen in een lokaal restaurant in het centrum. Tijdens de namiddag is een bezoek aan de Kutobo post met animistische nats-tekens onze eerste stop. Het dagelijks leven van elke Birmaan is doordrongen van deze complexe geestenwereld. Bij de velden en huizen zien we steeds weer dat de bewoners dagelijks kleine offers leggen aan tempeltjes of schrijnen.Om de dag af te sluiten gaan we nog even langs de kloosterschool van Pohperyone. Dankzij het oude opleidingssysteem, daterend uit de 11e eeuw, worden in afgelegen gebieden nog veel noodlijdende kinderen aan onderwijs geholpen. Hier krijgen ze een basisopleiding lezen, schrijven en rekenen. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 13

LOIKAW – PEKON – SAMKAR – INLEMEER

We ontbijten en rijden vervolgens naar Pekon waar we inschepen voor onze boottocht naar het Inlemeer. De vijf uur durende vaart brengt ons door het leefgebied van de Intha minderheden. Zo zien we vriendelijke, in het zwart gekledePA-O dames met hun mooi versierde thanaka gezichten. Het continu wisselende waterlandschap verveelt nooit: boeren die het land bewerken, vrolijk spelende kinderen, dichtbegroeide vaargeulen vol waterhyacinten en drijvende dorpen met gouden pagodes en stoepa’s. Onafgebroken glijdt het vredige landschap voor onze ogen voorbij. Na ongeveer een uur varen bereiken we Samkar, een 16e-eeuwse pagodestad op en rond het Samkarmeer. Na onze lunch op het meer, bezoeken we het Thaya Gone dorp met zijn 236 pagodes uit de 17e eeuw. We bereiken tenslotte het luxueuze AUREUM INLE RESORT waar we dineren en overnachten aan de oevers van het Inlemeer. (O,L,D)

Inle_lake_(Large)

Dag 14

INLE: INDAIN

Na het ontbijt varen we ’s morgens naar de westkant van het Inlemeer. Onze waakzame en behendige stuurman loodst de boot via een smal kanaal naar het dorp Indain. Het lijkt wel of hier de tijd is blijven stilstaan. Het nabijgelegen pagodeveld telt wel meer dan 1.000 stoepa’s die vakkundig gerestaureerd worden door lokale ambachtslui. Bij een zacht briesje zorgt het gerinkel van de duizenden belletjes aan de hti’s voor een waar zen-moment. We genieten van de lunch in een oude heritage omgeven door drijvende tuinen. Daarna bezoeken we het Nga Phe Chaung klooster waar we de prachtig versierde altaren bewonderen. Deze offertafels werden door de vroegere plaatselijke Shan-vorsten hiernaartoe gebracht, nadat ze hun macht aan de Britten hadden overgedragen. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 15

YANGON

We ontbijten en rijden naar de luchthaven van Heho voor een binnenlandse vlucht naar Yangon. Bij aankomst vertrekken we en maken we al wandelend kennis met de tuinstad, om en rond de Sule pagode wordt onze aandacht getrokken door de rijke verscheidenheid aan architectuur waarbij wonderlijke chedi’s en pareltjes uit het koloniale verleden elkaar afwisselen. Vervolgens trekken we naar het meest mystieke gebouwencomplex van het boeddhistische Myanmar: de schitterende Shwedagon pagode, Kipling beschreef dit immense tempelcomplex als ‘a beautiful winking wonder’ en ‘a golden mystery’. De devote sfeer in deze majestueuze tempel is te danken aan de talrijke pelgrims die komen offeren en mediteren aan de planeetposten, altaartjes, paviljoenen of bij een van de vier historische Boeddha’s. Het afscheidsdiner wordt georganiseerd in een vermaard Frans restaurant dat al meerdere malen werd uitgeroepen tot beste eetgelegenheid van Yangon. We overnachten in het MELIA YANGON HOTEL. (O,L,D)

twijfel_-_laatste_foto_-_keuze_3_(Large)

Dag 16

YANGON – BRUSSEL

Na het ontbijt genieten we van onze laatste dag om de prachtige Birmaanse cultuur op te snuiven in Yangon.Het Nationale Museum mag hierbij niet op onze lijst ontbreken. Vooral de 19e-eeuwse collectie van koninklijke schatten trekt hier onze aandacht. De fameuze acht meter hoge leeuwentroon en de etnografische afdeling met haar caleidoscoop van inheemse volkeren zijn onovertroffen. We lunchen in de binnenstad, waarna je nog kan genieten van een beetje vrije tijd. In de vroege avond dineren we nog in het hotel voor we naar de luchthaven van Yangon rijden voor onze terugvlucht naar Brussel. (O,L,D)

Dag 17

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma