Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Myanmar kent drie seizoenen. In het regenseizoen (juni-oktober) kan het voornamelijk rond de delta regenen. In de regio rond Bagan en Mandalay valt opmerkelijk minder regen, maar de luchtvochtigheidsgraad kan wel hoog zijn. De meeste regen valt in juli en augustus; meestal enkel ‘s avonds. Er zijn ook dagen zonder regen in onze zomermaanden. Een aangenaam en koel seizoen loopt van eind oktober tot begin maart, in principe zonder neerslag. Een droog en warm seizoen van maart tot mei, waarbij de temperatuur in Bagan kan oplopen tot 45°C. Hou er alleszins rekening mee dat het in de bergstreken gedurende het hele jaar ‘s avonds afkoelt. In onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil +4,5 uur; in onze wintertijd +5,5 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Myanmar is een visum vereist. Dit kan via je reisagent of via anders dan anders verzorgd worden. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Health Gezondheid

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn een vaccinatie tegen tetanus, hepatitis A en B, een antimalariakuur en een preventieve bescherming tegen tyfus en paratyfus. Het is belangrijk om muggenwerende middelen ook overdag te gebruiken, dit ter preventie van Dengue en chikungunya (knokkelkoorts). Het leidingwater is nooit drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via je huisarts of via het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be). 

Clothing Kleding

Gezien het warme klimaat, het hele jaar door, voorzie je best lichte, katoenen kledij. Voor de koele avonden en de soms verraderlijke airco neem je best een sweater of jack mee (zeker voor de winterperiode van november tot februari). Door er verzorgd uit te zien, toon je respect voor de cultuur van het land. Tijdens het bezoek aan alle pagodes en tempels, niet alleen de Shwedagon-, de Mahamuni- en de Shwezigon pagode, dien je ervoor te zorgen dat de schouders en knieën bedekt zijn; korte rokjes, shorts en topjes worden hier niet geaccepteerd. Aangezien je verplicht bent op alle tempelterreinen zowel je schoenen als kousen uit te doen, draag je best schoenen die makkelijk aan en uit kunnen. Als je de tempels liever niet blootvoets betreedt, kan je pleisters kopen die ongemerkt op de voetzolen kunnen aangebracht worden. We raden comfortabele wandelschoenen met profiel aan voor tijdens de wandelingen, ook een opvouwbare paraplu, een kleine zaklamp, zonnehoed, -bril, -crème mogen niet ontbreken. Een verrekijker kan handig zijn tijdens de boottochten. Juwelen dienen aangegeven te worden wanneer je het land binnenkomt.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en een hangbagage van maximum 7 kilogram. De maximale afmeting van de handbagage is 115 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen of paraplu’s niet in je handbagage opbergt. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse. 

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform: soms passen er alleen Britse, driepolige platte stekkers in, soms ook tweepolige. Je neemt best een universele stekkeradaptor mee. Overal moet je rekening houden met stroompannes. Veel hotels beschikken daarom over een dieselgenerator. Voorzichtigheid is dus geboden bij het opladen van accu’s. Veel hotels hebben speciale apparatuur die de spanning corrigeert. 

Money Geldzaken

Neem bij voorkeur euro’s mee die je kan wisselen tegen de lokale munt, de Birmaanse kyat. De kyat is in omloop als biljetten van 100, 200, 500, 1000, 5000 en 10 000 kyat. In sommige hotels kan je (uitzonderlijk) betalen met creditcard (Visa en Mastercard), maar meestal met kosten. We raden aan om geldbiljetten (cashgeld) in euro mee te nemen voor je persoonlijke uitgaven. De biljetten dienen nieuw te zijn zonder scheuren of vouwen, in uitstekende staat. Zo niet kan men weigeren de euro’s om te wisselen. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Myanmar: 1 EUR = 1.683,66 MMK (oktober 2019).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Myanmar is een bijzonder fotogeniek land en de meeste mensen hebben er geen bezwaar tegen om zich te laten fotograferen. Het eerst even vragen kan echter nooit kwaad. Vooral bij religieuze activiteiten is enige terughoudendheid op zijn plaats. Neem dus voldoende filmmateriaal, een extra geheugenkaart, evenals reservebatterijen vanuit België mee. Je gsm is bruikbaar in Myanmar. Telefoneren is ook mogelijk vanuit de grote hotels (ongeveer 7 US-dollars per minuut). Steeds meer hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal.

Temple Tempelbezoek

Tempels en pagodes zijn altijd toegankelijk voor vrouwen, maar in sommige tempels zitten mannen en vrouwen gescheiden. Sporadisch mogen vrouwen het centrale heiligdom niet betreden. Tempelbezoek gebeurt blootsvoets en schouders en knieën dienen bedekt te zijn.

Smoking Roken

Roken en het gebruik van de e-sigaret kan enkel in toegelaten zones. Bij overtreding zijn er strenge maatregelen of boetes.

Important Belangrijk om te weten

  • Hou er rekening mee dat voor een uitgebreid bezoek aan de authentieke, niet toeristische regio’s van Myanmar de accommodatie eenvoudig is. Dit geldt in het bijzonder voor Monywa en Loikaw.
  • Tijdens deze reis zoeken we zoveel mogelijk contact met de plaatselijke bevolking. We bezoeken authentieke dorpen, kleurrijke markten en ateliers, zodat we kennis kunnen maken met hun primitieve en ambachtelijke werkwijze. De échte, diepmenselijke vriendelijkheid van de Birmanen zal ons ongetwijfeld versteld doen staan.
  • Doordat we in Myanmar ontelbare tempels en pagodes terugvinden, werd in dit programma een zorgvuldige selectie gemaakt van de sites die écht de moeite lonen en uniek zijn in hun opbouw. Op die manier krijgen we een gevarieerd beeld van de Birmaanse cultuur, zonder herhaling of eentonigheid.
  • De tempels en pagodes mogen niet betreden worden met schoenen, enkel blootsvoets.
  • Overal zijn stroomonderbrekingen mogelijk. De meeste hotels beschikken echter over een generator die het tijdens pannes kan overnemen.
  • Aangezien het programma sterk afhankelijk is van de tijdschema’s van de binnenlandse vluchten, kan het gebeuren dat het reisverloop moet aangepast worden door uurwijzigingen van lokale vluchten.
  • Deze reis verloopt volledig in volpension. Alle plaatselijke restaurants werden met veel zorg geselecteerd op hygiëne en kwaliteit.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF