Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top
2 december 2021

IJslanders zijn dol op sagen en legenden. Geen heuvel, rots of bocht of er hoort een verhaal bij. Daarmee verklaren ze niet alleen het ontstaan van landschapsvormen in hun steeds veranderende omgeving, maar deze volksverhalen zijn een uitlaatklep om hun geloof, angsten, waarden en humor in te leggen. Een opmerkelijk verhaal is dat de IJslanders in tegenstelling tot onze éne traditionele Kerstman, er 13 hebben, de Kerstjongens genaamd.

Waterfall_Iceland_winter

Van kleins af aan luisteren de IJslandse kinderen met veel aandacht naar het verhaal van Grýla, de reuzin die in de IJslandse bergen leeft. Grýla wordt beschreven als een gruwelijke half trol, half dier en is de moeder van de 13 Kerstjongens. Met Kerst dalen Grýla en haar zonen uit de bergen naar beneden en gaat Grýla op zoek naar stoute kinderen om in haar ketel te koken. De 13 Kerstjongens gaan op zoek naar onheil!

De oude IJslandse folklore vertelt dat iedereen een nieuw kledingstuk moet dragen voor Kerstmis, omdat ze anders worden opgegeten door een enorme zwarte kat, het huisdier van Grýla. De 13 dagen voor Kerst daalt elke avond een van de trollenzonen af uit de bergen om streken uit te halen wanneer ze bij mensen op bezoek gaan. Elke avond tijdens de 13 dagen voor Kerstmis zetten de kinderen een schoen in het raam van de slaapkamer. Als ze vlijtig zijn geweest en zich goed hebben gedragen zullen ze kleine geschenkjes of snoep van de Kerstjongens ontvangen, maar het kunnen ook rottende aardappelen zijn.

Om een paar voorbeelden te geven van de 13 Kerstjongens is er Þvörusleikir die heel erg ondervoed is en de lepels uit de kookpotten komt aflikken, Askasleikir verstopt zich onder het bed om de restjes uit de achtergelaten kommetjes op te eten, Hurdaskellir houdt ervan in het midden van de nacht heel hard de deuren toe te smijten, en Kertasníkir volgt de kinderen in de nacht om de kaarsen die ze vasthouden uit hun handen te stelen ... 

aswin-99sG7UgweKo-unsplash_(Large)